Κλείνει ο κύκλος με τα προαπαιτούμενα

Με την τροπολογία για λογαριασμό ΑΠΕ και ρυθμίσεις στο φυσικό αέριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να «κλειδώσει» την εκταμίευση των 2,8 δισ. τη Δευτέρα. Στις ΗΠΑ Τσακαλώτος-Χουλιαράκης για τη σύνοδο του ΔΝΤ, με το χρέος και τα πλεονάσματα στο επίκεντρο.

Κλείνει ο κύκλος με τα προαπαιτούμενα

Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη να βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουάσιγκτον και τη Σύνοδο του ΔΝΤ, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει και τις τελευταίες πινελιές από τα εναπομείναντα 15 προαπαιτούμενα, ώστε να βγει τη Δευτέρα στο Eurogoup «λευκός καπνός» για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, να κλείσει οριστικά ο κύκλος της πρώτης αξιολόγησης και να δρομολογηθεί και επίσημα η έναρξη της επόμενης αξιολόγησης. 

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης στο νομοσχέδιο για την ΥΠΑ, αυξάνεται το ύψος της εισφοράς των προμηθευτών για την ενίσχυση του λογαριασμού ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ανάγκες για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού οι καταναλωτές.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και τα θέματα δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ. Ειδικότερα, μετά τις πιέσεις των δανειστών συμφωνήθηκε η αύξηση των ποσοτήτων αυτών από 10% σε 20% να γίνει σταδιακά μέχρι το 2020, αρχής γενομένης από το 2017, όταν και θα δοθεί σε δημοπρασίες το 16% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου.

Το EwG θα κληθεί να ελέγξει τις επόμενες ημέρες τα ελληνικά νομοθετήματα και αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις ή άγνωστες εκκρεμότητες, αναμένεται να πιστοποιήσει ότι μπορούν να προχωρήσουν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στην εκταμίευση.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το οικονομικό επιτελείο θα έχει ένα ακόμα όπλο στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις στις συναντήσεις που θα έχει στις ΗΠΑ.

Εκεί θα βρεθούν όλοι οι «βασικοί παίκτες» στην ελληνική υπόθεση και αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι βαρύ καθώς Παρασκευή και Σάββατο θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Jack Lew, τον Pierre Moscovici, τον Wolfgang Schauble, τον Pier Carlo Padoan, τον Jeroen Dijsselbloem, την Christine Lagard και τον Michel Sapin.

Ο κόφτης και οι εκθέσεις του ΔΝΤ 

Όλα αυτά με φόντο τις εκθέσεις που παρουσίασε το Ταμείο και στις οποίες χτυπά μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Από τη μια, «βλέπει» ισχυρή ανάκαμψη για την οικονομία και από την άλλη, επαναφέρει τον κίνδυνο του κόφτη, καθώς κατεβάζει τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στο 0,1% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 0,5%).

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών. Κύκλοι του ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για τη «μόνιμη διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο χρέος και στα πρωτογενή πλεονάσματα».

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι «το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα, τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%».

Το σενάριο κόφτη απορρίπτεται από την Αθήνα, με βασικό επιχείρημα ότι οι στόχοι της χρονιάς έχουν πρακτικά επιτευχθεί από... πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα είχε το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ (σ.σ. κάτι που «παραδέχεται» και το ΔΝΤ στην έκθεσή του).

«Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές). Ο "κόφτης" είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο υψηλά που δεν "προλαβαίνουν" να πέσουν κάτω από το 0,5%!», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Προσέθεταν δε ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, «τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να φτιάξουν κλίμα». Δυστυχώς γι' αυτά, στη χώρα θα παραμείνει... εύκρατο!»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο