Κατρούγκαλος: Μείωση του ΕΚΑΣ και αύξηση συντάξεων το 2018

Αν έχουμε ανάπτυξη 2,7% το 2017 -όπως προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί- τότε το 2018 οι νέες συντάξεις θα έχουν αυξήσεις, ενώ οι παλαιές θα αυξηθούν όταν η προσωπική διαφορά που ενσωματώνουν μηδενιστεί, τονίζει ο υπουργός Εργασίας.

Κατρούγκαλος: Μείωση του ΕΚΑΣ και αύξηση συντάξεων το 2018

Γενική αναπροσαρμογή του ΕΚΑΣ προς τα κάτω «για να μην το χάσει κανείς» και αυξήσεις στις συντάξεις το 2018, προαναγγέλλει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Εργασίας, το 2017 θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξει μείωση των δικαιούχων, αλλά η προβλεπόμενη από το μνημόνιο περικοπή της δαπάνης να προκύψει από αντίστοιχη αναπροσαρμογή της παροχής των σημερινών δικαιούχων, δηλαδή «για να μην χάσει κανείς το ΕΚΑΣ θα υπάρξει μια γενική αναπροσαρμογή του προς τα κάτω».

Για τις συντάξεις ξεκαθαρίζει ότι «καμιά νέα περικοπή δεν θα συμβεί όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση», αλλά αντιθέτως, σημειώνει, αν έχουμε ανάπτυξη 2,7% το 2017 -όπως προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί- τότε το 2018 οι νέες συντάξεις θα έχουν αυξήσεις, ενώ οι παλαιές θα αυξηθούν όταν η προσωπική διαφορά που ενσωματώνουν μηδενιστεί, λόγω της αύξησης των νέων συντάξεων.

Σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, που αρχίζει αύριο, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι είναι «να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην επιδεινωθεί σε τίποτα η θέση των εργαζομένων, αλλά αντιθέτως να αναστραφεί η εργασιακή απορρύθμιση των τελευταίων χρόνων».

Υπ. Εργασίας: Προκαλούν κλίμα φόβου για τα Ταμεία

Προβλεπόμενη από νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων η κάλυψη ελλειμμάτων στα Ταμεία από τον ΑΚΑΓΕ, τονίζει το υπουργείο Εργασίας. Επί ΝΔ η πρώτη μεταφορά χρημάτων, σημειώνει και κάνει λόγο για παραπληροφόρηση. 

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η προβλεπόμενη σε διατάξεις των προ του 2015 κυβερνήσεων και η προγραμματισμένη από πέρσι χρηματοδότηση φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που θεσπίσθηκε για το σκοπό αυτό, παρουσιάζεται ακόμα μια φορά από μερίδα των ΜΜΕ ως παράνομη μεταφορά χρημάτων από τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ που προορίζονται για την καταβολή συντάξεων, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Το υπουργείο παραθέτει στοιχεία που όπως αναφέρει, αποκαθιστούν την αλήθεια:

«Α) Στις 30/09/2015: Τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονταν σε 4,028 δισ. εκ των οποίων 2,389 δισ. ήταν στον λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ και τα υπόλοιπα 1,639 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ

Β)Σήμερα: Τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 5,014 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,971 δισ. ευρώ είναι στον λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ (3655/2008) και τα υπόλοιπα 2,043 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ.

Αναφορικά δε με τα δημοσιεύματα για την διάθεση ποσών από τους λογαριασμούς αλληλεγγύης για κάλυψη ελλειμμάτων επισημαίνουμε τα εξής:

Α) Η κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας Σύνταξης των ΦΚΑ έως 31.12.2018 προβλέπεται ήδη από τους νόμους 3863/2010 και 3986/2011.

Β) Από το ΜΠΔΣ 2014-2018 το οποίο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά προβλέπεται ότι διατίθενται κατ' έτος μέχρι και 400 εκ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων των φορέων κύριας σύνταξης.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη μεταφορά χρημάτων για την κάλυψη των ελλειμμάτων έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ.

Σε μια στιγμή που το Υπουργείο Εργασίας αποστέλλει στους συνταξιούχους αναλυτικά εξατομικευμένα ενημερωτικά σημειώματα για να έχουν πλήρη ενημέρωσή, κάποιοι εξακολουθούν να επενδύουν στην διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Από την παραπληροφόρηση εκείνων που παρουσιάζουν επίσημες και προβλεπόμενες από το νόμο επιτροπές σαν επιτροπές «αναθεώρησης» του νόμου μέχρι την ψευδή πληροφόρηση για τον ΑΚΑΓΕ, ο στόχος είναι ένας. Η πρόκληση κλίματος φόβου, πανικού και δυσαρέσκειας στην ελληνική κοινωνία με στόχο την αποσταθεροποίηση.

Απέναντι σε όσους οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού την κοινωνική ασφάλιση και απεργάζονται σχέδια για την ιδιωτικοποίησή της, επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα οικοδομήσει ένα στέρεο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v