Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρανάκης: Πιο επιθετικός ο Σόιμπλε με την κυβέρνηση της ΝΔ

Ο ρόλος της ΝΔ είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, όχι τα συμφέροντα του κ. Σόιμπλε ή οποιουδήποτε άλλου ξένου πολιτικού, τονίζει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Tύπου του κόμματος. Αιχμές για τη στάση του ΕΛΚ. Καλή για όλους μια λύση για το χρέος.

Κυρανάκης: Πιο επιθετικός ο Σόιμπλε με την κυβέρνηση της ΝΔ

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν πολύ πιο επιθετικός με την κυβέρνηση της ΝΔ από ό,τι είναι με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, είπε σε συνέντευξη στην EurActiv.com ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έθεσε και πάλι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο. Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να διχάζει τους εταίρους της ΕΕ, οι οποίοι στέλνουν αντιφατικά μηνύματα στην Αθήνα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο ανήκετε στην ίδια κεντροδεξιά οικογένεια, επιμένει ότι δεν θα διεξαχθεί συζήτηση πριν από τις γερμανικές εκλογές. Μήπως αυτή η στάση φέρνει τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολη θέση;

Ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Όχι τα συμφέροντα του κ Σόιμπλε ή οποιουδήποτε άλλου ξένου πολιτικού.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Σόιμπλε ήταν πολύ πιο επιθετικός ενάντια στην Ελλάδα όταν ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ, η οποία και είχε πραγματικά πολύ καλύτερες επιδόσεις από ό, τι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το ΕΛΚ δεν λειτούργησε ως μια συμμαχία κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών και αυτό ήταν ένα λάθος.

Οι παρατηρήσεις του προέδρου Ομπάμα για την ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντικές και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξή του. Ωστόσο, δεν αποφασίζει αυτός στην ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Ομπάμα εκφράζει την υποστήριξή του για την Ελλάδα. Έκανε το ίδιο κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Οβάλ Γραφείο το 2013, όταν ανέφερε ρητά την ανάγκη να περάσουμε από τη λιτότητα στην ανάπτυξη.

Επομένως, απαντώντας στο ερώτημά σας, η ΝΔ είναι υπέρ της ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, όπως όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, διότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Επίσης, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των εταίρων μας.

Γιατί νομίζετε ότι οι εταίροι σας στην ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθούν μια λύση του χρέους;

Επιτρέψτε μου να σας πω γιατί μια λύση για το χρέος θα είναι καλή για όλους. Επεκτείνοντας το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και μετατρέποντας τα κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά, θα επιτρέψει χαμηλότερα πλεονάσματα σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει περισσότερος χώρος για τη μείωση των φόρων και των κοινωνικών εισφορών. Μείωση των φόρων σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες επενδύσεις σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερες θέσεις εργασίας σημαίνουν περισσότερο βιώσιμες συντάξεις και περισσότερες δαπάνες στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το μείγμα πολιτικής σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα και θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και πάλι, χωρίς να περάσει από ένα άλλο δράμα.

Αυτό το σχέδιο μπορεί να συμφωνηθεί και να υλοποιηθεί μόνο με μια νέα, αξιόπιστη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την εκλογή Τραμπ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η επιλογή του αμερικανικού λαού και πρέπει να τον συγχαρούμε και να συνεργαστούμε μαζί του. Εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ με ορισμένα πράγματα που είπε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, αλλά πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχουν μια στερεά συμμαχία και να συνεργαστούν καλύτερα για το εμπόριο και την οικονομία, καθώς και τη διασφάλιση των εθνών μας από τρομοκρατικές απειλές.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος έχει την ευκαιρία να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός πρόεδρος, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικανοί τώρα, μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας και βέβαια του Λευκού Οίκου.

Τι σημαίνει αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη;

Την ίδια στιγμή, η εκλογή Τραμπ θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη και ειδικότερα για τις Βρυξέλλες. Το Brexit δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να ταρακουνήσει ορισμένα πράγματα εδώ γύρω και να τα αλλάξει προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι Βρυξέλλες είναι πολύ μακριά από τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους. Δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί και γιατί οι πολιτικές που παράγονται εδώ είναι καλές για τη ζωή τους.

Αν η Βαλονία καταψήφισε μια συμφωνία κοινής λογικής, φανταστείτε πώς αισθάνονται οι άνθρωποι στο Νότο για τις Βρυξέλλες. Το ίδιο συνέβη στην Ουάσιγκτον και αυτός είναι -σε μεγάλο βαθμό- ο λόγος για τον οποίο κέρδισε ο Τραμπ.

Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και να ακούμε τους Ευρωπαίους πολίτες, να μιλήσουμε τη γλώσσα τους, να λύσουμε τα προβλήματά τους, να τους δώσουμε ένα όραμα που να μπορούν να πιστεύουν. Αποτύχαμε να το κάνουμε μέχρι στιγμής. Η αποτυχία των Βρυξελλών δεν πρέπει να είναι η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ένα άτομο που καταλαβαίνει αυτά σε αυτά τα κτίρια και αυτός είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει προσπαθήσει πολύ σκληρά για να καταστήσει την ΕΕ πιο πολιτική. Σε μερικούς στις Βρυξέλλες δεν αρέσει αυτό και αντιδρούν, προκειμένου να διατηρηθεί το σύστημα που μας οδήγησε σε επίπεδα-ρεκόρ ευρωσκεπτικισμού.

Για αυτό οι Βρυξέλλες χρειάζονται ένα εγερτήριο ξύπνημα.

Οι αντίπαλοί σας ισχυρίζονται ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί συνεχώς να αποσταθεροποιήσει τη χώρα ζητώντας πρόωρες εκλογές. Ποια είναι η απάντησή σας;

Η απόσταση μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Οι δημοσκοπήσεις τώρα δείχνουν ένα προβάδισμα 15% της Νέας Δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χάνει έδαφος από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Η εύκολη λύση για τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν να περιμένει τη σειρά της και να παρατηρεί ήσυχα τον ΣΥΡΙΖΑ να καταστρέφει την ελληνική οικονομία, την επιβολή υψηλότερων φόρων για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, διευρύνοντας τον δημόσιο τομέα με την πρόσληψη κομματικών φίλων τους, απειλώντας το κράτος δικαίου και τον διαχωρισμό των εξουσιών όταν τα πράγματα δεν πάνε τον δρόμο τους, υπονομεύοντας την ελευθερία του Τύπου, πληγώνοντας την αξιοπιστία της χώρας.

Εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό. Ζητούμε εκλογές, γιατί ήρθε η ώρα για μια αλλαγή στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v