Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι εξαιρούνται της αυτοπεραίωσης

Τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους οι επιτηδευματίες εξαιρούνται της αυτοπεραίωσης περιγράφει σε εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών, η ύπαρξη των οποίων συνιστά λόγο επιβολής προστίμων από τις εφορίες.

Ποιοι εξαιρούνται της αυτοπεραίωσης
της Ελενας Λάσκαρη

Τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους οι επιτηδευματίες εξαιρούνται της αυτοπεραίωσης περιγράφει σε εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών, η ύπαρξη των οποίων συνιστά λόγο επιβολής προστίμων από τις εφορίες.

Μεταξύ των εξαιρούμενων δηλώσεων είναι και αυτές που υποβάλλονται εμπρόθεσμα αλλά ανακριβώς για τα βάσει των βιβλίων και στοιχείων δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των δεδομένων που αφορούν τυχόν παράλληλα ασκούμενες δραστηριότητες μη υπαγόμενες στη διαδικασία περαίωσης.

Συγκεκριμένα εξαιρούνται από από την περαίωση :



α) Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τις οποίες διαπιστώνεται ότι δεν έχουν προσδιορισθεί ορθά τα λογιστικά κέρδη κατά τις ισχύουσες διατάξεις βάσει βιβλίων και στοιχείων, όπως υπήρχε υποχρέωση.

Συνεπώς, δηλώσεις με εκπεσθείσες δαπάνες οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία αλλά δεν είναι εκπιπτόμενες εκ του νόμου ή έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία χωρίς νόμιμη αιτιολογία ή παραστατικά ή δεν έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία κ.λπ. εξαιρούνται γενικώς της περαίωσης.

β) Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τις οποίες διαπιστώνεται ότι δεν είναι ακριβείς γενικώς σε σχέση με τα δεδομένα των πάσης φύσεως βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων, καθώς και των στοιχείων.

Συνεπώς, δηλώσεις με λανθασμένη μεταφορά των ακαθάριστων εν γένει εσόδων ή οποιωνδήποτε άλλων δεδομένων από τα βιβλία και στοιχεία ή εφαρμογή λανθασμένων συντελεστών καθαρού κέρδους, όπου συντρέχει τέτοια περίπτωση, ή λανθασμένο γενικώς προσδιορισμό των καθαρών κερδών και του φόρου βάσει βιβλίων και στοιχείων εξαιρούνται γενικώς της περαίωσης.

Επίσης, εφόσον με βάση τις εγγραφές στα τυχόν τηρούμενα πρόσθετα βιβλία διαπιστώνεται η μη έκδοση των προβλεπόμενων στοιχείων εσόδων, τότε η οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος εξαιρείται της περαίωσης.

γ) Δηλώσεις Φ.Π.Α. που είναι ανακριβείς γενικώς βάσει των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων είτε από πλευράς φόρου εκροών (λόγω π.χ μη υπαγωγής στο φόρο υποκείμενων σ’ αυτόν εκροών) είτε από πλευράς φόρου εισροών (λόγω π.χ. έκπτωσης φόρου εισροών χωρίς να υφίσταται τέτοιο δικαίωμα) είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πάντα όμως βάσει των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η εξαίρεση από την περαίωση είτε της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είτε της δήλωσης Φ.Π.Α. συνεπάγεται την εξαίρεση συνολικά της οικείας χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση που κατά το χρόνο της περαίωσης, υπάρχουν ήδη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. οποιαδήποτε γενικώς επιβαρυντικά στοιχεία που δεν έχουν ελεγχθεί ή αξιοποιηθεί, τότε για τα στοιχεία αυτά, κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου, υπάρχει δικαίωμα έκδοσης συμπληρωματικών φύλλων ελέγχου ή πράξεων.

Τα παραπάνω έχουν μεταξύ άλλων εφαρμογή και στις περιπτώσεις επιτηδευματιών που εντάχθηκαν στις αποφάσεις ΠΟΛ. 1082/2003 και ΠΟΛ. 1083/2003 εκδίδοντας αθεώρητα στοιχεία και προέβησαν σε περαίωση κατά τις ανωτέρω διατάξεις του ν. 3296/2004, αλλά διαπιστώνεται μετά την περαίωση στο πλαίσιο σχετικού ελέγχου κατά την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1088/2006 ότι για τις διαχειριστικές περιόδους που έγινε η περαίωση δεν επληρούντο οι σχετικές προϋποθέσεις ένταξης στις υπόψη αποφάσεις, λόγω ύπαρξης φορολογικών χρεών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο