Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση έως 17 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Η νέα προθεσμία αφορά τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν καταθέσει φορολογική δήλωση. Στα 1.080 ευρώ η μέση επιβάρυνση των χρεωστικών εκκαθαριστικών. Τα στατστικά των δηλώσεων.

Παράταση έως 17 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Το υπουργείο Οικονομικών δεν απέφυγε ούτε φέτος την πεπατημένη των παρατάσεων της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Λογιστές και φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον 17 ημέρες, μετά τη δημοσίευση της απόφασης της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με την απόφαση, παρατείνεται έως τις 17 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα η οποία έληγε κανονικά στις 30 Ιουνίου.

Οι φορολογούμενοι δεν φαίνεται να βιάζονται. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι έως τώρα έχουν υποβληθεί 4.571.607 φορολογικές δηλώσεις από φυσικά πρόσωπα. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο θεωρούσαν προφανώς δεδομένη την παροχή παράτασης, καθώς δεν έχουν υποβάλλει ακόμα τις δηλώσεις τους.

Όσο περνούν οι μέρες πάντως, ο λογαριασμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών αυξάνεται καταλυτικά. Ήδη ο μέσος φόρος των χρεωστικών σημειωμάτων φτάνει τα 1.080 ευρώ , όταν προ ημερών ήταν λίγο πάνω από τα 950 ευρώ, γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι οι πιο «βαριές» φορολογικές δηλώσεις έχουν μείνει τελευταίες.

Τα στατιστικά των δηλώσεων έως τώρα δείχνουν :

· Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους (39,58%) έρχονται αντιμέτωποι με χρεωστικά σημειώματα. Έχουν εκδοθεί 1.809.608 σημειώματα με πρόσθετο φόρο 1,954 δισ. ευρώ.

· Τα πιστωτικά σημειώματα αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση. Ούτε δύο στους δέκα ( 16%) από τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλλει τη δήλωσή τους δεν έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό. Συνολικά 731.672 πιστωτικά σημειώματα έχουν εκδοθεί με το επιστρεφόμενο ποσό στα 250 εκατ. ευρώ.

· Η συρρίκνωση των εισοδημάτων, παρά το ψαλιδισμένο αφορολόγητο για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες, έχει οδηγήσει στην έκδοση 2.050.327 μηδενικών εκκαθαριστικών (ποσοστό 44,41%). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v