Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληρώνοντας με κάρτα φόρους και ασφάλιση

Ποιες εναλλακτικές επιλογές προσφέρουν οι τράπεζες. Το φάσμα των πληρωμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν και τα πλεονεκτήματα για τον πελάτη. Η κατανομή του κόστους σε δόσεις και η σύνδεση με τα προγράμματα επιβράβευσης.

Πληρώνοντας με κάρτα φόρους και ασφάλιση

Kάποτε στηνόμασταν όλοι στις ουρές. Πληρώναμε στην Εφορία μετρητά, με κάθε κίνδυνο μεταφοράς τους. Αντίστοιχα, καταθέταμε μετρητά, άντε επιταγές, στις ασφαλιστικές εταιρείες για τα έξοδα της ασφάλισής μας.

Και σήμερα όλα γίνονται από το σπίτι μας, από το γραφείο μας, όπου και να βρισκόμαστε, κάθε ώρα και λεπτό.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Αlpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς– έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους ειδικά links μέσω των οποίων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην πληρωμή των φορολογικών ή ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Η δυνατότητα αυτή δημιουργεί ευελιξία, αμεσότητα, ασφάλεια, καλύτερο έλεγχο των οικονομικών του πελάτη και παράλληλα, έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα:

1. Το προς πληρωμή ποσό μπορεί να καταβληθεί σε άτοκες δόσεις που πλέον κατ’ επιλογή του πελάτη μπορούν να φθάσουν έως και τις 12 δόσεις, οπότε να επιμεριστεί το κόστος μέσα στη χρονιά.

2. Μέσω του ύψους της συναλλαγής, ο πελάτης μπορεί να κερδίσει επιπρόσθετα, αν η κάρτα του συνδέεεται με πρόγραμμα επιβράβευσης. Δηλαδή, και να πληρώνει την υποχρεωτική του οφειλή σε δόσεις, αλλά και να κερδίζει πόντους επιβράβευσης, που αλλού είναι επιστροφή σε ευρώ, αλλού επιστροφή με αγορές από συγκεκριμένες αλυσίδες καταστημάτων (τελικά, πάλι εξοικονόμηση σε ευρώ).

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τράπεζες, προκειμένου να προσελκύσουν το κοινό ώστε να τακτοποιήσει τις οφειλές του στα ηλεκτρονικά δίκτυα, κατέστησαν σαφές ότι, ενώ μέσω internet και τη χρήση πλαστικού χρήματος η συναλλαγή θα γίνεται δωρεάν, αντιθέτως, μέσω των γκισέ των καταστημάτων, υπάρχει προμήθεια που δυνητικά μπορεί να ανέρχεται και έως 1,50 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, μέσω μιας απλής διαδικασίας, και οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν αναρτημένο ειδικό link στα sites τους, ώστε κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού (και από το κινητό) να μπορούν οι φορλογουμένοι ή οι ασφαλισμένοι να τακτοποιούν τις πληρωμές τους, κάνοντας χρήση και των δόσεων.

Ειδικότερα, ανά τραπεζικό όμιλο, υπάρχουν οι συγκεκριμένες δυνατότητες:

Αlpha Bank
• Alpha Web Banking
• Alphaphone Banking - 2103260000
• Alpha Mobile Banking
• www.myAlphawallet.gr

Εurobank
• e-banking (μόνο με χρέωση λογαριασμού)
• EuroPhone Banking - 2109555000
• www.livepay.gr

Εθνική Τράπεζα
• ibank internet banking
• www.simplepay.gr

Τράπεζα Πειραιώς
• winbank (e-banking, phone banking, mobile banking)
• winbank www.easypay.gr

Το φάσμα των πληρωμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν με κάρτες είναι μεταξύ άλλων:

• Ελληνικό Δημόσιο: Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, ΕΝΦΙΑ, Τέλη Κυκλοφορίας, Ενιαίο Ειδικό Πρόστιμο Αυθαιρέτων, Τέλος Υπαγωγής στη Ρύθμιση Αυθαιρέτου, Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης.
• Ταμεία Δημοσίου: ΕΦΚΑ (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΤΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) (έως και σε 12 άτοκες δόσεις), Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση 401 (έως και σε 9 άτοκες δόσεις), ΤΣΑΥ Εισφορές Ελεύθερων Επαγγελματιών (έως και σε 12 άτοκες δόσεις).
• Ασφάλειες: ING Ζωής, Metlife Alico, AIG, Allianz ΑΕΓΑ, Allianz ΑΕΑΖ, Generali Hellas, ΑΧΑ Γενικών Ασφαλειών, Groupama Phoenix κ.ά.

Να σημειωθεί ότι πέραν της κατανομής του κόστους σε δόσεις μέσα στη χρονιά και άρα διευκόλυνση της εξόφλησης, η χρήση της πιστωτικής κάρτας έχει και άλλο ένα πλεονέκτημα: δίνει επί της ουσίας τη δυνατότητα «άτοκης» παράτασης της πληρωμής για περίπου ενάμιση μήνα.

Με λίγα λόγια, η πληρωμή κάθε δόσης μετατίθεται έως και 45 ημέρες αργότερα. Αυτό συμβαίνει καθώς ποσό της πληρωμής εμφανίζεται στο λογαριασμό του επόμενου μήνα και εξοφλείται 20 ημέρες μετά την έκδοσή του.

Κάθε δόση και το κόστος της

Αν κάποιος επιλέξει να πληρώσει μία οφειλή ύψους 1.000 ευρώ σε 3 άτοκες δόσεις, αυτό σημαίνει ότι ανά δίμηνο θα πληρώνει 333 ευρώ. Αν επιλέξει να βάλει όλο το ποσό της δόσης (των 333 ευρώ) σε άτοκες δόσεις, τότε θα πληρώνει 167 ευρώ για 6 μήνες ή 111 ευρώ για 9 μήνες ή 83 ευρώ για 12 μήνες. Και αν χρειαστεί την καθεμία δόση να την πληρώσει σε επιπλέον δόσεις, τότε ισχύουν τα εξής:

• Αν επιλέξει 6 μήνες αποπληρωμής της κάθε δόσης, θα χρειαστεί να εξοφλήσει το ποσό σε 10 μήνες και θα πληρώσει για 4 μήνες 56 ευρώ, για άλλους 4 μήνες 111 ευρώ και για 2 μήνες 167 ευρώ.
• Αν επιλέξει 9 μήνες αποπληρωμής της κάθε δόσης, θα χρειαστεί να εξοφλήσει το ποσό σε 13 μήνες και θα πληρώσει για 4 μήνες 37 ευρώ, για άλλους 4 μήνες 74 ευρώ και για 5 μήνες 111 ευρώ.
• Αν επιλέξει 12 μήνες αποπληρωμής της κάθε δόσης, θα χρειαστεί να εξοφλήσει το ποσό σε 16 μήνες και θα πληρώσει για 4 μήνες 28 ευρώ, για άλλους 4 μήνες 56 ευρώ και για 8 μήνες 83 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για οφειλή 1.000 ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v