Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκότσης: Φούσκα που θα σκάσει τα κρυπτονομίσματα

Τι είπε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου. Πώς βλέπει τις εξελίξεις στην οικονομία και τις τράπεζες. Πώς σχολιάζει την επερχόμενη Mifid-II.

Γκότσης: Φούσκα που θα σκάσει τα κρυπτονομίσματα
«Δεν είναι νομίσματα, δεν είναι κινητές αξίες, αλλά μια πυραμίδα, ένα κατασκεύασμα, που οι σώφρονες πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη χθεσινή ομιλία του στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου.

Πέραν αυτού, ο κ. Γκόστης αναφέρθηκε σε μια  σειρά σημαντικών ζητημάτων για την οικονομία, τις τράπεζες και την κεφαλαιαγορά, μιλώντας μεταξύ άλλων για την Mifid-II και για νέα επικείμενα (ένα-δύο) εταιρικά ομόλογα (το Euro2day.gr έχει ήδη αναφερθεί σε αυτό της εταιρείας Δέλτα Τεχνική ).

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε:

Κρατικά Ομόλογα: Αποτελεί πρωτόγνωρη εξέλιξη αυτό που ζούμε κατά το τελευταίο δεκαήμερο, με την απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων να έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% και των διετών κάτω από το 2%. Οι τρεις κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση των επιτοκίων ήταν η επιτυχής αναδιάταξη των 20 ομολόγων του PSI σε 5, το ότι μεγάλα funds έχουν βάλει στο ραντάρ τους τα ελληνικά ομόλογα για το 2018 και η εξέλιξη στο μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης που φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί ίσως τον Γενάρη με αρχές Φλεβάρη με επιτόκια γύρω στο 3,5%-3,7%. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο από τις αγορές από το καλοκαίρι του 2018, έχοντας ήδη αποκτήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας, μέχρις ότου καταλήξουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους.

Οικονομία: Για το 2017, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με περίπου +1,5%, ενώ το 2018 θα είναι πολύ πιο δυνατό με τις μέσες εκτιμήσεις να μιλούν για μια επίδοση στο +2,5%, ωθούμενη από τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή.

Ανησυχητική είναι η μέχρι τώρα στασιμότητα των επενδύσεων πλην τουρισμού, ωστόσο το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα βελτιώνεται. Ήδη δεν παρουσιάζονται ελλείμματα στο δημοσιονομικό τομέα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια εκσυγχρονίζονται και οι υποδομές (πχ οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμια), με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξελίσσεται σε μια σύγχρονη χώρα από πλευράς υποδομών.

Τράπεζες: Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα αποτελεί η διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπου οι σχηματισθείσες προβλέψεις και οι υπάρχουσες εξασφαλίσεις ανέρχονται στο 75% αυτών. Υπάρχουν τρεις πυλώνες αντιμετώπισης: Οι διαγραφές δανείων, οι πωλήσεις και οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων με κεφαλαιακή ενίσχυση από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ή από τρίτους. Μέχρι σήμερα, μόνο ο πρώτος πυλώνας έχει προχωρήσει ουσιαστικά.

Αναδιάρθρωση οικονομίας: Επιβάλλεται η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση. Το κράτος επιβάλλεται να βοηθήσει τους άλλους τομείς να αναδιαρθρωθούν, αλλά επιβάλλεται να αναδιαρθρωθεί και το ίδιο, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα στη λειτουργία του όχι τόσο στο μέγεθος, αλλά στις επιδόσεις του.

Εμείς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθώντας να περάσουμε κάποια νομοσχέδια ή τροπολογίες για τη βελτίωση των όρων λειτουργίας του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς γενικότερα, αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες από τη στιγμή που αποφασίζουμε κάτι έως την υλοποίησή του. Θα σας έλεγα, όσο και αν ακούγεται παράξενο, πως δεν φταίνε πάντοτε οι πολιτικοί. Υπάρχει μια αυτοδύναμη γραφειοκρατία, η οποία εμποδίζει πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Νέα επενδυτικά προϊόντα: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προσπαθεί μόνο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των επενδυτών, αλλά και για την έναρξη λειτουργίας νέων προϊόντων. Έτσι,  θεσμοθετήθηκε το crowdfunding που δίνει τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις (μεταξύ των οποίων και start ups) να αντλούν κεφάλαια περιορισμένου ύψους.

Επίσης, η ΕΚ επέλυσε το πρόβλημα που υπήρχε για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και σήμερα πέραν των ήδη οκτώ διαπραγματεύσιμων, να υπάρχουν ακόμη ένα ή δύο που βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης.

Mifid-II: Το νομοσχέδιο για τη Mifid-II (η ψήφισή του αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου) θα είναι το καινούργιο ευαγγέλιο των κεφαλαιαγορών. Περιλαμβάνει διατάξεις για διεύρυνση της προστασίας των επενδυτών σε πάρα πολλούς τομείς. Ωστόσο, κάθε καινούρια ρύθμιση δεν την αποδέχονται πάντοτε θετικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, γιατί συχνά δημιουργεί νέες υποχρεώσεις και πρόσθετα κόστη. Γι αυτό και ίσως κάποιες επιχειρήσεις να βάλουν στο κάδρο τους καινούρια εταιρικά σχήματα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της Mifid-II.

Ας ελπίσουμε ότι η προσαρμογή δεν θα είναι και τόσο επώδυνη, όμως θα είναι σίγουρα προς το συμφέρον των επενδυτών. Επίσης, θα υπάρξει μία δυνατότητα αποφυγής πολύ μεγάλων κινδύνων που σχετίζονται με τα εξωχρηματιστηριακά προϊόντα, τα οποία το τελευταίο καιρό έχουν λίγο-πολύ κατακλύσει τις αγορές.

Κρυπτονομίσματα: Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, ο οποίος διευρύνεται με πολύ δραστικό τρόπο. Πρόκειται για τα λεγόμενα κρυπτονομίσματα, που δεν είναι ούτε νομίσματα, ούτε κινητές  αξίες, άρα γι αυτά δεν υπάρχει εποπτεία ούτε από τις τράπεζες, ούτε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι μια φούσκα για την οποία ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ότι θα σκάσει. Απλά, δεν ξέρουμε το πότε. Δεν είναι νόμισμα, δεν είναι κινητή αξία, απλά είναι μια πυραμίδα, ένα κατασκεύασμα που οι σώφρονες πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v