Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Παππάς: Ζητούμενο οι φθηνές και ποιοτικές τηλεπικοινωνίες

Σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την εν εξελίξει διαδικασία στρατηγικού επενδυτή στη Forthnet απάντησε ο Ν. Παππάς. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσης στο επίπεδο των δικτύων. Ο ρόλος της ΕΕΤΤ.

Ν. Παππάς: Ζητούμενο οι φθηνές και ποιοτικές τηλεπικοινωνίες

«Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μια αγορά μονοπωλιακή, ολιγοπωλιακή κατ’ επίφαση, στις τηλεπικοινωνίες», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και πρόσθεσε πως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) πρέπει να παίξει τον ρόλο της.

Κατά τη διάρκεια απάντησης του κ. Παππά σε ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτση για την εν εξελίξει διαδικασία στρατηγικού επενδυτή στη Forthnet, ο υπουργός είπε πως «η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσης στο επίπεδο των δικτύων και η αγορά που δεν έχει συνδεσιμότητα (σ.σ. πακέτα σύνδεσης) με ταχύτητες άνω των 100 Mbps». Σημειώνεται, πάντως, πως προ εβδομάδων οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσαν νέα πακέτα συνδέσεων με βάση την τεχνολογία vectoring που προσφέρουν ταχύτητες πρόσβασης άνω των 100 Mbps.

Πρόσθεσε πως «όλοι μας είμαστε μάρτυρες φαινομένων όπου δυστυχώς διαφημίζονται ταχύτητες στο Διαδίκτυο οι οποίες δεν είναι πραγματοποιήσιμες. Πακέτα των 24 Mbps, που τελικά είναι 4 ή 5 ή 6 Mbps».

Η προηγούμενη σύνθεση της ΕΕΤΤ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την ποιότητα και το κόστος των τηλεπικοινωνιακών προς τους πολίτες, κατά τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Το ερώτημα είναι αν το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο διασφαλίζουν το κοινό καλό, το γενικό κοινωνικό συμφέρον, είπε και πρόσθεσε πως αυτή είναι δουλειά της πολιτείας και πως δεν πρέπει να κατηγορούμε τις εταιρείες.

Ο κ. Παππάς επανέλαβε πως με την προηγούμενη σύνθεση της ΕΕΤΤ υπήρχαν δημόσιες καταγγελίες για καθυστερήσεις στην έγκριση προγραμμάτων και για καθυστερήσεις στη συζήτηση συγκεκριμένων καταγγελιών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως «θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης πόρων και να τους αξιοποιήσουμε για τεχνολογίες που αντέχουν στο μέλλον. Εδώ μπαίνει το ζήτημα της στάσης και των προτεραιοτήτων της ρυθμιστικής αρχής που έχει κρίσιμο ρόλο».

Ο κ. Κάτσης έθετε ζητήματα ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών με αφορμή τη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στη Fοrthnet. Η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με τις πιστώτριες τράπεζες να έχουν προσλάβει ως σύμβουλο την ιαπωνική Nomura και τις πληροφορίες να αναφέρουν πως υπάρχει σοβαρός αριθμός υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και οι Vodafone και Wind.

Ο κ. Κάτσης μίλησε στην ερώτησή του για «εξαιρετικά κρίσιμο και σοβαρό θέμα» και πως «η τηλεπικοινωνιακή αγορά χρειάζεται την προσοχή» της κυβέρνησης καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει «συνολική συρρίκνωση και συγκέντρωση».

Η εξαγορά της Fοrthnet από τους εγχώριους ανταγωνιστές θα δημιουργήσει, κατά τον κ. Κάτση, «υπερσυγκέντρωση εταιρειών» αφού η αγορά θα μείνει με «κουτσούς δύο παρόχους, εκεί που είχε πέντε». Η χώρα μας έχει ήδη το πιο αργό και το πιο ακριβό Internet στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v