Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΣΦΑ: Με εκπλήξεις τα σχήματα των μνηστήρων

Δεν αποκλείεται από την κοινοπραξία των εταιρειών με επικεφαλής την ιταλική Snam να έχει αποχωρήσει η ολλανδική Gasunie. Η EBRD στο πλευρό του σχήματος Reganosa και Transgaz. Τα οικονομικά μεγέθη και οι δραστηριότητες των διεκδικητών.

ΔΕΣΦΑ: Με εκπλήξεις τα σχήματα των μνηστήρων

Δύο «εκπλήξεις» είναι πιθανόν να κρύβουν οι συμμετοχές των δύο κοινοπραξιών-επενδυτών στην τελευταία φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Η προθεσμία υποβολής των οικονομικών προσφορών λήγει στις 5 το απόγευμα και σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο σχήματα των διεκδικητών ενδεχομένως να έχουν διαφοροποιηθεί.

Πιο συγκεκριμένα από την κοινοπραξία των εταιριών που θεωρούνται τα φαβορί, με επικεφαλής την ιταλική Snam SpA, την ισπανική Enagás Internacional S.L.U., τη βελγική Fluxys και την ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie, φέρεται η τελευταία να έχει αποχωρήσει. Πηγές θέλουν την Gasunie να έχει λάβει πρόσφατα απόφαση για στροφή σε άλλες επενδύσεις στο φυσικό αέριο.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαθέτουν ισχυρή διεθνή εμπειρία και συμπαγή χρηματοοικονομική διάρθρωση. Οι τρεις δε εταιρίες Snam, Enagas και Fluxys είναι εκ των μετόχων και της κοινοπραξίας του TAP, με τον Ιταλό Διαχειριστή που ηγείται της κοινοπραξίας να φιλοδοξεί τη μετατροπή της χώρας μας, όπως αναφέρουν πηγές, σε ένα ισχυρό ενεργειακό hub της Ευρώπης. Η ιταλική Snam σημειωτέον ήταν εκ των εταιριών που στην προηγούμενη απόπειρα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ είχε έλθει σε συμφωνία με τον τότε προτιμητέο επενδυτή Socar (Αζερμπαϊτζάν), ώστε να αποκτήσει μερίδιο του 66%.

Η δεύτερη έκπληξη κρύβεται στο δεύτερο κοινοπρακτικό σχήμα των επιχειρήσεων, που αναμένεται να καταθέσουν τον φάκελο της οικονομικής πρότασής του. Ως γνωστόν πρόκειται για τον διαχειριστή της Γαλικίας στην Ισπανία, τη Regasificadora del Noroeste S.A - Reganosa και τη ρουμανική Transgaz. Η τελευταία, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, έλαβε απόφαση να συνεταιριστεί με τη Reganosa. Πηγές θέλουν στο σχήμα να έχει μπει και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), με ρόλο παθητικού μετόχου.

Το γεγονός, αν επιβεβαιωθεί, που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι ως προς τη σκοπιμότητα της συμμετοχής της EBRD. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να προδικάσουν πως ο λόγος βρίσκεται στις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν οι εταιρίες του σχήματος και σημειώνουν πως λόγω του θεσμικού ρόλου της Τράπεζας, η συμμετοχή της δεν έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των μνηστήρων, η ιταλική Snam διαθέτει κεφαλαιοποίηση ύψους 13 δισ. ευρώ, ελέγχει 40.000 χλμ. αγωγών, δύο σταθμούς LNG και έχει αποθηκευμένα 19 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η εταιρεία έχει παρουσία στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, με τον κύκλο εργασιών και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 2,5 δισ. ευρώ και 860 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η Fluxys δραστηριοποιείται στο Βέλγιο, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία και στο Λουξεμβούργο, διαθέτοντας κεφαλαιοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Enagas, που εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, έχει παρουσία στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Στον αντίποδα, η Reganosa, που δεν είναι εισημένη εταιρεία σε κάποιο χρηματιστήριο, ελέγχει 130 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου στην Ισπανία και δύο σταθμούς LNG σε Ισπανία και Μάλτα. Το 2016 εμφάνισε έσοδα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ (44,6 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων και 14,9 εκατ. καθαρή κερδοφορία).

Η Transgaz διαθέτει κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ και το 2016 είχε έσοδα περίπου 363 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ.

Κατά τ' άλλα, κυβερνητικές πηγές και ΕΛ.ΠΕ φέρονται να μην έχουν διαφοροποιηθεί από τη θέση τους για προσδιορισμό τιμήματος σημαντικά υψηλότερου από τα 400 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v