Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντωνοπούλου: Kίνησα τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων

Είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζει η αν. υπουργός Εργασίας. Πότε και για πόσο πήρε την επιδότηση ενοικίου. Ζητά να κριθεί από τους πολίτες για το αποτέλεσμα της δουλειάς της. Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί ορθό την είσπραξη του ποσού.

Αντωνοπούλου: Kίνησα τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων

Απαντήσεις στο πότε και το γιατί έκανε χρήση της διάταξης για επιδότηση ενοικίου και πότε τη διέκοψε δίνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας με γραπτή ανακοίνωσή της. Σε αυτή δε ξεκαθαρίζει ότι κινεί τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων, ενώ τονίζει ότι «είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού».

Η ανακοίνωση ήρθε αφότου το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε «θέμα Αντωνοπούλου, ενώ σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι (όποιες) εξελίξεις δρομολογηθούν εντός του διημέρου, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου, στο οποίο είναι ομιλήτρια και η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ τις εργασίες του θα κλείσει αύριο ο πρωθυπουργός.

Το «άδειασμα» ήρθε νωρίτερα σήμερα από τον κ. Τζανακόπουλο: «Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αναπληρωτή υπουργό, της μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, από εκεί και πέρα περιμένουμε και τη δική της τοποθέτηση», είπε (στον Real.gr).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει συνολικά το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης βουλευτών και μελών του υπουργικού συμβουλίου, ώστε η επιδότηση να σχετίζεται με την οικονομική τους κατάσταση. Κι αυτό διότι υπάρχουν βουλευτές με εντυπωσιακή οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι κάνουν επίσης χρήση της διάταξης για επιδότηση ενοικίου.

Η ανακοίνωση Αντωνοπούλου

Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κα Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με το Ν.4336/2015, που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτή την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι τη δικαιούμουν.

Πολλούς μήνες μετά τη θεσμοθέτησή της, πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.

Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να τη λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.

Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.

Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.

Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.

Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά, παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού

Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα, ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησής μας.

Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’ αριθμόν ένα ηθικό ζήτημα της χώρας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v