Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρ. Κουτεντάκης: Δεν «βοηθά» η ΤτΕ μιλώντας για πιστωτική γραμμή

Η ανεξαρτησία της ΤτΕ είναι απολύτως σεβαστή, τονίζει ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής αλλά ξεκαθαρίζει: η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας.

Φρ. Κουτεντάκης: Δεν «βοηθά» η ΤτΕ μιλώντας για πιστωτική γραμμή

Την ξεκάθαρη διαφωνία της κυβέρνησης με την άποψη της ΤτΕ αναφορικά με την προληπτική γραμμή στήριξης γνωστοποίησε ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης στην 85η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκειά της και με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στη Γ.Σ. της ΤτE, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στην φετινή Έκθεση του Διοικητή σχετικά με το «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

Εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η στρατηγική στόχευση όλων των καλοπροαίρετων πλευρών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και η διαμόρφωση θετικών προσδοκιών ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο Eurogroup ότι η διαδικασία εξόδου θα υποστηριχθεί από τη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων (cash buffer), μια πρακτική που εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε άλλες χώρες κατά την έξοδό τους από παρόμοια προγράμματα.

Η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης». Η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι απολύτως σεβαστή και θεσμικά κατοχυρωμένη και οι δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς διαμορφώνουν προσδοκίες για την πορεία της χώρας. Η συγκεκριμένη θέση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Για τους λόγους αυτούς εκφράζω τη διαφωνία με την πρόταση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» που διατυπώνει η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά τα λοιπά, και ειδικά όσον αφορά τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης, η έκθεση εγκρίνεται».

Για καθαρή έξοδο μιλά και ο Γρηγόρης Στεργιούλης

Ανάλογες θέσεις διατύπωσε και ο CEO των ΕΛΠΕ, Γρ. Στεργιούλης. «Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια επιτροπείας η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από τη οκταετή μνημονιακή περίοδο. Συμμερίζομαι απόλυτα τους προβληματισμούς και την καλοπροαίρετη τεχνική προσέγγιση του κ. Διοικητή για την εξέταση, εάν υπάρχει ανάγκη, ενός νέου προληπτικού προγράμματος στήριξης, πρακτικά ενός νέου μνημονίου, μετά τη λήξη του υπάρχοντος τρίτου προγράμματος του ESM», τόνισε.

«Υπάρχουν όμως κύκλοι που επενδύουν δυνητικά στην άποψη αυτή, με στόχο τη διαιώνιση του μνημονιακού καθεστώτος και τη συνέχιση της επιτροπείας και της εξάρτησης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ, και υπογράμμισε ότι «η πιθανή εκμετάλλευση αυτού του προβληματισμού, μπορεί να δημιουργήσει αναίτια αβεβαιότητα στην εθνική προσπάθεια, με κίνδυνο την ακύρωση της πορείας εξόδου από τα Μνημόνια, εν μέσω μάλιστα γεωπολιτικών αναταράξεων στην περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v