Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΔΝΤ ρίχνει το μπαλάκι στην ΕΕ για χρέος-πρόγραμμα

Αρχίζει το άτυπο μπρα-ντε-φερ ΔΝΤ και ΕΕ για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Καμία απόφαση για χρέος, καθώς Γερμανία και Γαλλία διαφωνούν. Ανησυχεί η Κομισιόν για καθυστερήσεις. Τι κρύβει η αναθεώρηση των προβλέψεων από το Ταμείο.

Το ΔΝΤ ρίχνει το μπαλάκι στην ΕΕ για χρέος-πρόγραμμα

Ουάσινγκτον, ανταπόκριση

Αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα «τόσο όσο» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να πετάξει από πάνω του την «ταμπέλα» που του επέβαλε η ΕΕ ότι ο υπολογισμός των προβλέψεών του είναι αδικαιολόγητα απαισιόδοξος.

Οποιος όμως κοιτάξει καλά πώς ακριβώς αναδιπλώθηκε το ΔΝΤ, θα διαπιστώσει ότι εντέχνως παρουσιάζει μεν μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα για την Ελλάδα για το 2017, επιμένει όμως ότι θα υπάρξει φθίνουσα πορεία, εάν δεν πραγματοποιηθούν μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα συνδέονται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσαν στο Euro2day.gr ότι η προσεκτική αναδίπλωση του Ταμείου έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την επιθυμία της πολιτικής διοίκησης να αυξήσει τη χαμένη επιρροή του (institutional relevance) καθώς αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ είναι αποκομμένο και από την ΕΕ και από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει ορίζοντας μετά το 2022. Εκεί τελειώνει η θητεία της κ. Λαγκάρντ, τυπικά τουλάχιστον. Το παιχνίδι των αριθμών καλούνται οι δανειστές να το ρυθμίσουν μέχρι τότε. Κανείς δεν μιλάει για το μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Συμπλήρωσε δε ότι οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% θα πρέπει να μειωθούν, καθώς και ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις δικές του προβλέψεις, έτσι ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός.

«Η μπάλα τώρα βρίσκεται στο ευρωπαϊκό γήπεδο» είπε η πηγή, θεωρώντας πολύ έξυπνη την κίνηση του ΔΝΤ καθώς, όπως υποστήριξε, «η κ. Λαγκάρντ και η ομάδα της γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή γραμμή για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Μπάχαλο με τις συναντήσεις

Και ενώ το λεγόμενο Washington Club, όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό, αναμένεται να συναντηθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και αργότερα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, οι Γερμανοί εξακολουθούν να βάζουν βέτο στη γαλλική πρόταση για σύνδεση της αυτοματοποιημένης αναδιάρθρωσης του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Συνεπώς εάν δεν τα βρουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις μεταξύ τους, το Washington Club θα αρκεστεί για άλλη μια φορά να ανταλλάξει απόψεις, θέσεις και να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια που έχει συνθέσει το EuroWorking Group.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να βρουν κοινή γραμμή.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι η σκληρή γερμανική στάση θα γίνει ακόμα πιο σκληρή σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, γεγονός που ενδέχεται να φέρει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η Κομισιόν πάντως προετοιμάζεται για τυχόν παράταση, καθώς η συμφωνία για τα δημοσιονομικά θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Αυτό, όμως, ήταν εξαρχής αναμενόμενο απ’ όλες τις πλευρές.

Ο δεύτερος πονοκέφαλος για τη χώρα μας είναι το αναπτυξιακό σχέδιο που θεωρήθηκε γενικόλογο και ατελές. Η Κομισιόν προτίθεται να δώσει ό,τι βοήθεια χρειαστεί, εάν η Αθήνα το ζητήσει.

Το γεγονός όμως ότι καμία πλευρά δεν δείχνει να βιάζεται, προκαλεί ερωτήματα καθώς οι παράμετροι που πρέπει να συμφωνηθούν για τη μεταμνημονιακή περίοδο είναι πολλές και δύσκολες και μια παράταση του παρόντος προγράμματος είναι επίσης δύσκολη σε επίπεδο διαδικασίας.

Οι διπλωματικές πηγές από την Ουάσινγκτον, όμως, κλείνουν πονηρά το μάτι, ισχυριζόμενες ότι κάποιες σκληροπυρηνικές χώρες επιθυμούν την παράταση ώστε να μην υπάρξει δυνατότητα πρόωρων εκλογών, καθώς και για πολιτικούς λόγους επιθυμούν οι εκλογές στη χώρα μας να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Παρά το γεγονός ότι διαψεύδεται από την Αθήνα, οι πηγές ανέφεραν ότι οι γεωπολιτικές αναταράξεις, το θέμα των Σκοπίων, η κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, η επερχόμενη αλλαγή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο προσφυγικό, δεν χωρούν αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα πριν το 2019...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v