Eurogroup: Πρώτα η αξιολόγηση και μετά το συνολικό πακέτο

Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα στις 14 Μαΐου. Εξετάστηκε πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, που κατέθεσε η Κομισιόν. Πίεση από την ΕΚΤ για ισχυρά και ξεκάθαρα μέτρα στο θέμα του χρέους. Θετική η πρώτη υποδοχή του αναπτυξιακού σχεδίου.

Eurogroup: Πρώτα η αξιολόγηση και μετά το συνολικό πακέτο

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συζήτηση για την Ελλάδα ο Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως είπε ο επικεφαλής του οργάνου, είχαμε καλά νέα από την Αθήνα εσχάτως, ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα και είχαμε ενημέρωση από τους θεσμούς αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση. Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου, για να εξεταστούν τα θέματα και να προχωρήσει η διαδικασία για το Staff Level Agreement.

Αναφορικά με την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στάθηκε στο ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» της χώρας για τη μεταρρυθμιστική πορεία μετά το πρόγραμμα. Χαρακτήρισε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος σημαντική, όπως φάνηκε και στις άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, συζητήθηκε το μεταμνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το θέμα του χρέους. Ως προς αυτό δήλωσε ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί αν χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο υπουργό, συζητήθηκε το πώς θα μπορέσει το Eurogroup να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα. «Σημειώσαμε την απόφαση της χώρας να μη ζητήσει προληπτική γραμμή», ενώ για τη μεταμνημονιακή εποχή ανέφερε πως «εξετάστηκε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αυτή προτάθηκε από την Κομισιόν».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και επί τη βάσει επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, στόχος είναι να κλείσουν όλα τα θέματα τον Ιούνιο.

Το Eurogroup έχει κάνει σημαντικές δεσμεύσεις για το θέμα του χρέους, σημείωσε ο Μάριο Σεντένο απαντώντας σε ερώτηση. Η συζήτηση θα συνεχιστεί, όπως συμφωνήσαμε τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, αρκεί η χώρα να ολοκληρώσει τις δράσεις που προβλέπει το πρόγραμμα και να αναγνωριστεί ότι χρειάζεται ελάφρυνση.

Σε ό,τι αφορά το «μαξιλάρι ρευστότητας», ο Μάριο Σεντένο το χαρακτήρισε σημαντικό στοιχείο για να αποκτήσει η χώρα πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Στόχος είναι να καλύπτει τη χώρα τουλάχιστον 18 μήνες. Ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι η τελευταία δόση θα είναι κυρίως για το μαξιλάρι, καθώς το πλεόνασμα που έχει η χώρα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται χρήματα από τον ESM για να καλύψει «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Μοσκοβισί: Εποπτεία που δεν θα μοιάζει με συνέχιση του προγράμματος

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα οδηγούν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. «Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος που όλοι ασπάζονται», πρέπει να φτάσουμε εκεί μαζί.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει SLA ει δυνατόν στις 21 Μαΐου, που θα συνεδριάσει το Eurogroup. Λαμβάνουμε υπόψη ότι όλοι θεωρούν ότι γίνεται καλή πρόοδο, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αναφορικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, ο επίτροπος σημείωσε ότι άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις. Είναι σημαντικό οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να συνεχιστούν και αυτή η στρατηγική που σχεδιάζεται από την Αθήνα πρέπει να υπάρχει. Θα χρειαστεί να διευκρινιστούν κάποια θέματα, αλλά είμαστε σε καλή τροχιά και οι υπουργοί πήραν θετική στάση για το θέμα.

Χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του προγράμματος «γύρισμα σελίδας», αλλά παράλληλα τόνισε ότι η εφαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το πρόγραμμα. Γι’ αυτό χρειάζεται μηχανισμός στήριξης της εφαρμογής αλλά και καθαρές δημοσιονομικές πολιτικές. Το πλαίσιο θα πρέπει να δημιουργηθεί, για να δώσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος: αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Δεν είναι στην ατζέντα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για το θέμα του χρέους γιατί χρειάζεται ακόμα δουλειά,, αλλά είναι θέμα που θα επανέλθουμε. 

Κερέ: Τα τρία μηνύματα της ΕΚΤ

Από την πλευρά του ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ έκανε λόγο για τρία μηνύματα από τη συζήτηση. Πρώτον, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έγκαιρα. Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, πρώτη προτεραιότητα είναι το πλαίσιο εξυγίανσης για τα στεγαστικά, που σχετίζεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Είδαμε καλή πρόοδο τελευταία αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα κάποια πράγματα».

Το δεύτερο μήνυμα για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι ότι η απόφαση είναι καθαρά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι το μήνυμα της ΕΚΤ είναι «το ισχυρότερο είναι το καλύτερο». Αν η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα στη λήξη του προγράμματος στις 21 Αυγούστου, αυτό που τώρα είναι συζήτηση μεταξύ της «Ελλάδας και των θεσμών», θα είναι συζήτηση μεταξύ της «Ελλάδας και των αγορών». Γι’ αυτό είναι καλύτερο να είσαι ισχυρός.

Κατά τον ίδιο, το αναπτυξιακό σχέδιο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της άσκησης για το κτίσιμο της εμπιστοσύνης, όπως είναι και η συμφωνία για τη μεταμνημονιακή περίοδο, στην οποία θα είναι η ΕΚΤ παρούσα.

Το τρίτο μήνυμα του Μπ. Κερέ αφορούσε το χρέος. Εκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα. «Οσο περισσότερο εμπροσθοβαρή μπορούν να είναι, όσο πιο αυτόματα μπορούν να είναι, με όσο λιγότερους όρους μπορούν να είναι, τόσο θα βοηθήσουν να χτιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών».

Ρέγκλινγκ: Εντονες οι επόμενες εβδομάδες

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ από την πλευρά του χαιρέτισε το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι έντονες για να κλείσουμε την αξιολόγηση, το θέμα του χρέους και τη μεταμνημονιακή κατάσταση. Η τελευταία δόση του ESM θα είναι σημαντική, για να χτιστεί το μαξιλάρι ρευστότητας.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν στο Eurogroup στην Σόφια για τα βασικά θέματα που αφορούν την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της Ελλάδας, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν μετά το Eurogroup, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Οι θεσμοί πληροφόρησαν το Eurogroup για την πρόοδο που επετεύχθη στη συνεχιζόμενη και τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στο Eurogroup το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της Ελλάδας, περιγράφοντας συνοπτικά τους στόχους και τις προτεραιότητες των επόμενων χρόνων.

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για τα βασικά θέματα που αφορούν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πληροφορήθηκαν επίσης και για τα τεχνικά σημεία που έχουν επιτευχθεί έως τώρα σχετικά με τον μηχανισμό αναπτυξιακής προσαρμογής, ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Συζήτησαν επίσης και την πιθανή μορφή που θα μπορούσε να λάβει το μεταμνημονιακό πλαίσιο για τη χώρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus