Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξενόφος: Γκάζι για ΕΛΠΕ, Ελ. Βενιζέλος, λιμάνια

Κινήσεις για δωρεάν μετακίνηση ανέργων και ΑΜΕΑ στην Εγνατία. Στόχος να μπει «μπουλντόζα» στο Ελληνικό ως τέλος του χρόνου. Κλείνει η επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος». Η απάντηση σε Σπίρτζη.

Ξενόφος: Γκάζι για ΕΛΠΕ, Ελ. Βενιζέλος, λιμάνια

Για το β’ εξάμηνο της χρονιάς οδεύουν οι διαγωνισμοί για τη ΔΕΗ (17%) και τις εταιρείες ύδατος (διάθεση μειοψηφικών ποσοστών), εξέλιξη που επέρχεται σε συνεννόηση με τους δανειστές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αριστείδης Ξενόφος. Οσον δε αφορά στο Ελληνικό, τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να μπει η περιβόητη «μπουλντόζα».

Στην Εγνατία, όπως είπε, «επιδίωξη είναι να καταφέρουμε να βάλουμε στη σύμβαση δέσμευση που να επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των ανέργων και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και έχουμε προτείνει να αναβαθμιστεί ένα κομμάτι της Εγνατίας (Χαλάστρα-Εύζωνοι) και αυτό να μπει στη σύμβαση ως δέσμευση του παραχωρησιούχου να κατασκευαστεί κατά προτεραιότητα».

Πρόκειται για 44,2 χιλιόμετρα αυτού του τμήματος στα οποία υπάρχει μόνο μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και δεν υφίσταται διαχωριστική νησίδα και κιγκλιδώματα από τις δύο άκρες του οδοστρώματος. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για την ασφαλή διέλευση των πολιτών από την Εγνατία Οδό, καθώς σε αυτό το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου σημειώνονται συχνά μετωπικές συγκρούσεις και δυστυχώς θανατηφόρα τροχαία.

Σε ό,τι αφορά τα διόδια, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει ένα αναλογικό σύστημα διοδίων. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή τρέχει παράλληλα ο διαγωνισμός για την Εγνατία και αυτός για τα αναλογικά διόδια από το υπ. Συγκοινωνιών, και αυτό δημιούργησε μια δυσκολία όσον αφορά στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ καθώς ο παραχωρησιούχος δεν δύναται να αποτιμήσει πλήρως το νέο σύστημα, δεδομένου ότι δεν έχει εγκατασταθεί.

Η επίδοση του Ταμείου το πρώτο τετράμηνο ήταν σε επίπεδα-ρεκόρ από συστάσεώς του, σχολίασε στη σκιά της χθεσινής επίθεσης από τον Χρήστο Σπρίτζη, θυμίζοντας ότι τα έσοδα έφτασαν λογιστικά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ενδεχομένως ο υπουργός να αναφερόταν σε μία δυστοκία του Ταμείου στο παρελθόν. Οι επιδόσεις μας νομίζω ότι αναγνωρίζονται και υπάρχει ικανοποίηση και στην κυβέρνηση και την αγορά, συμπλήρωσε.

Τα λιμάνια

Όπως είπε, στο κομμάτι των λιμένων υπάρχει σύμπνοια και με την πολιτική ηγεσία. Συμφωνούμε και στηρίζουμε την παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων, όχι την πώληση λιμένων. Σε προτεραιότητα είναι τέσσερα: Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα.

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες μεγάλες υποθέσεις, σχολίασε:

* Ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ τρέχει. Σήμερα δόθηκε παράταση 10 ημερών και την επόμενη εβδομάδα θα δούμε το ενδιαφέρον.

* Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπήρξε μαραθώνιος συναντήσεων σε τεχνικό επίπεδο με τις Βρυξέλλες. Εχουμε συγκλίνει σε σημαντικό βαθμό στα τεχνικά θέματα και δήλωσε αισιόδοξος, μέχρι τα τέλη του μήνα, να κλείσει η συμφωνία για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v