Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες μπαίνουν δυναμικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο

Οι τράπεζες πιέζουν τα δίκτυά τους για ακόμη μεγαλύτερο όγκο ασφαλιστικών εργασιών. Σε ποια προϊόντα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους. Οι αντιδράσεις των λοιπών διαμεσολαβούντων και ο ρόλος της νέας Κοινοτικής Οδηγίας IDD.

Οι τράπεζες μπαίνουν δυναμικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο

Οι τράπεζες εντείνουν ολοένα και περισσότερο τις προσπάθειές τους στο μέτωπο του bancassurance, προκειμένου είτε να δημιουργήσουν πρόσθετες πηγές εσόδων, είτε να ικανοποιήσουν τους καταθέτες τους σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι διοικήσεις των τραπεζών πιέζουν έντονα τα δίκτυά τους, προκειμένου να αυξήσουν περαιτέρω τις επιδόσεις τους στον τομέα των ασφαλιστικών προϊόντων, καθώς οι εύκολες λύσεις του παρελθόντος δεν υπάρχουν πλέον.

«Ζητούνται πηγές εσόδων -κατά το δυνατόν επαναλαμβανόμενων- χωρίς την ανάληψη του ρίσκου. Παλαιότερα, τα πράγματα ήταν απλά. Όσοι δανείζονταν για την αγορά σπιτιού ή αυτοκινήτου γίνονταν, στις πλείστες των περιπτώσεων, και πελάτες της συνεργαζόμενης ασφαλιστικής εταιρείας, αφήνοντας σημαντικά περιθώρια κέρδους τόσο στην τράπεζα, όσο και στη συνεργαζόμενη ασφαλιστική εταιρεία. Όλοι γνωρίζουν πως το μεγαλύτερο τμήμα των καλύψεων στις κατοικίες είναι απότοκο των σχετικών δανείων που έχουν ληφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Εδώ και κάποια χρόνια, όμως, τα σχετικά δάνεια είναι ελάχιστα, οπότε οι τράπεζες θα πρέπει να αναπληρώσουν με άλλους τρόπους τα χαμένα έσοδα», δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς.

Μια πολύ χαρακτηριστική κίνηση των τραπεζών είναι η προσπάθεια ασφάλισης των πιστωτικών-χρεωστικών καρτών που οι ίδιες δίνουν στους πελάτες τους, έναντι κλοπής, καλύπτοντας παράλληλα και τα λοιπά αντικείμενα της τσάντας ή του πορτοφολιού στα οποία εμπεριέχεται η κλεμμένη κάρτα. Πρόκειται για ένα ασφάλιστρο της τάξεως των 20-30 ευρώ, το οποίο όμως είναι ετησίως ανανεούμενο.

Οι τράπεζες επίσης έχουν αρχίσει να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις καλύψεις υγείας, μέσα από την προσφορά «απλών» προγραμμάτων, όπως π.χ. την αποζημίωση του πελάτη για κάθε ημέρα νοσηλείας του σε νοσοκομείο.

Επίσης, πέρα από τον κλάδο του αυτοκινήτου, οι τράπεζες συχνά προσφέρουν επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα διαφόρων κατηγοριών, σε μια προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τη δυσφορία ορισμένων πελατών τους για τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια της τρέχουσας περιόδου.

Για το παλιό χρήμα, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων δύσκολα υπερβαίνουν σήμερα το 0,4%-0,5% και μάλιστα η τάση τους κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο είναι μάλλον πτωτική. Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία, οι τράπεζες είτε προσφέρουν επενδυτικά-καταθετικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου με δυνατότητα (κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις) σημαντικών υπεραποδόσεων, είτε επενδυτικά-ασφαλιστικά δεκαετή προϊόντα με ετήσια εγγυημένη απόδοση συνήθως γύρω στο 0,7% με 1,5%. Τα προγράμματα αυτά μπορεί να είναι είτε εφάπαξ καταβολής είτε περιοδικών καταβολών, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και τις ανάγκες κάθε πελάτη.

Ορισμένα μάλιστα εξ αυτών οδηγούν έμμεσα σε επενδύσεις εξωτερικού (έχουν μεγαλύτερη ζήτηση σε περιόδους έξαρσης της αβεβαιότητας για την οικονομική κατάσταση της χώρας), παρά τη συνεχιζόμενη ισχύ του καθεστώτος κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).

Η ουσία είναι ότι οι τράπεζες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους στο μέτωπο του bancassurance, προκαλώντας παράλληλα και την αντίδραση των λοιπών ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων, οι οποίοι καταγγέλλουν συχνά την υιοθέτηση «αθέμιτων πρακτικών». Προσπάθεια συγκερασμού επιχειρεί η αρμόδια εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος).

Την όλη υπόθεση αναμένεται πάντως να επηρεάσει η δρομολογούμενη Κοινοτική Οδηγία IDD, που θέτει μια σειρά κανόνων και περιορισμών, προκειμένου το σύνολο των διαμεσολαβούντων (φυσικά ασφαλιστικά δίκτυα και τράπεζες) να αποδεικνύει κάθε φορά το ότι δρα προς όφελος του πελάτη, ότι του προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και κάποια ενημέρωση γύρω από το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v