Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογική δήλωση 2018: Τα 15 SOS της... τελευταίας στιγμής

Πάνω από 500.000 οι δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί. Στα 1.157 ευρώ ο μέσος φόρος. Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι, για να μην πληρώσουν έξτρα φόρο. Οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα, τα έσοδα από Airbnb και η δυνατότητα διορθώσεων.

Φορολογική δήλωση 2018: Τα 15 SOS της... τελευταίας στιγμής

Η ηλεκτρονική «αυλαία» των φορολογικών δηλώσεων πέφτει κανονικά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 26 Ιουλίου. Ωστόσο, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και οι σύλλογοι λογιστών έχουν ήδη ζητήσει από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή νέα ολιγοήμερη παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιουλίου, που λήγει και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Οι λογιστές διαμαρτύρονται για τις αρρυθμίες που εξακολουθεί να παρουσιάζει το Taxis ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ενώ ο Ιούλιος είναι ο πλέον δύσκολος μήνας για τα λογιστικά γραφεία, λόγω του μεγάλου όγκου εργασιών.

Πάντως, μέχρι και χθες το πρωί πάνω από 500.000 δηλώσεις δεν είχαν υποβληθεί ενώ από τα 5,624 εκατομμύρια που έχουν υποβληθεί, προκύπτει ότι:

- 4 στους 10 φορολογούμενους ή 2.242.605 πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.157 ευρώ. Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

- Μόλις το 12,8% έχει επιστροφή φόρου.

- Για 47,33% των φορολογούμενων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

Πολλοί που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους θα πρέπει να βιαστούν καθώς ενδεχομένως να χρειαστεί να επισκεφθούν την εφορία τους. Όσοι δεν έχουν δηλώσει τον γάμο ή τη διακοπή της έγγαμης σχέσης, όσοι δεν δήλωσαν την αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας, οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν απέκτησαν ακόμη ΑΦΜ αλλά και οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να περάσουν πρώτα από τη Δ.Ο.Υ. τους, πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης.

Στο παρά πέντε της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:

1. ΑΜΚΑ: Αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Μ.Κ.Α. του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του. Ο Α.Μ.Κ.Α. δηλώνεται και για τα προστατευόμενα τέκνα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση Α.Μ.Κ.Α. Εξαιρούνται και οι υπόχρεοι, οι οποίοι, για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να αποκτήσουν Α.Μ.Κ.Α., ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους.

2. ΑΦΜ: Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2017).

3. Νέοι 18 ετών και άνω: Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2017 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Τα ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα τέκνα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, έστω και ένα λεπτό του ευρώ, ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα.

Πραγματικό εισόδημα, που μπορεί να οδηγήσει στην υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θεωρείται και το εισόδημα από τόκους καταθέσεων, έστω και ένα λεπτό του ευρώ, εφόσον βέβαια ο τραπεζικός λογαριασμός έχει ανοιχτεί στο όνομα του σπουδαστή/φοιτητή. Για να μην προκύψουν επιβαρύνσεις, θα πρέπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς φοιτητών /σπουδαστών να εμφανίζονται συνδικαιούχοι οι γονείς, ώστε να δηλώνουν εκείνοι τους τόκους των καταθέσεων. Το τεκμαρτό εισόδημα που μπορεί να έχει ένας σπουδαστής/φοιτητής μπορεί να προέρχεται από την απόκτηση ενός αυτοκινήτου, που είναι στο όνομά του.

4. Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα: Δίπλα από τους κωδικούς 049-050 υπάρχει βοηθητικός πίνακας με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Περιλαμβάνει πληροφορίες ανά τράπεζα ενώ τα ποσά που αναφέρονται σε αυτόν δεν είναι δεσμευτικά για τον φορολογούμενο. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να υπολογίσουν το ποσό των αποδείξεων που αναλογεί στο εισοδήματά τους και μετά να συμπληρώσουν τον κωδικό, με ποσό ακόμη και υψηλότερο από αυτό που εμφανίζεται στον βοηθητικό πίνακα της ηλεκτρονικής δήλωσης.

5. Μισθοί - συντάξεις: Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι και φέτος προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη και να ζητήσετε να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί, θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη».

6. Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2017. Έτσι, θα καταστεί δυνατό να γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του παρέχοντος τη φιλοξενία και του φιλοξενούμενου.

7. Φοιτητική κατοικία σε άλλη πόλη: Δεν θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα η κατοικία που έχει φοιτητής ή σπουδαστής σε άλλη πόλη, εκτός του τόπου κύριας κατοικίας των γονέων του. Σε κάθε περίπτωση, η φοιτητική κατοικία σε άλλη πόλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας του φοιτητή ή της φοιτήτριας είναι αντικειμενική δαπάνη δευτερεύουσας κατοικίας του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα, ανεξάρτητα εάν το συμβόλαιο έχει συναφθεί στο όνομα του γονέα ή στο όνομα του παιδιού. Σε περίπτωση, όμως, που η φοιτητική κατοικία είναι στην ίδια πόλη με τους γονείς, τότε ο σπουδαστής/φοιτητής έχει την υποχρέωση υποβολής δικής του δήλωσης.

8. Προστατευόμενα παιδιά - εξαρτώμενα μέλη: Τα ανήλικα ή ενήλικα παιδιά, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

9. Χωριστές δηλώσεις: Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.

10. Τεκμήρια: Προσοχή στα τεκμήρια. Για να αποφύγετε την πληρωμή έξτρα φόρου, θα πρέπει να καλύψετε τα τεκμήρια με διάφορους τρόπους όπως ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών, οι οποίες όμως αποδεικνύονται με συμβολαιογραφική πράξη και με ημερομηνία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017.

11. Κατοικίες: Τα εισοδήματα από ακίνητα δηλώνονται πρώτα στο έντυπο Ε2 και μεταφέρονται στους αντίστοιχους κωδικούς στο Ε1.

12. Airbnb: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογείται με συντελεστές 15% έως 45%, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες (αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, καθαριότητα κ.λπ.), το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με συντελεστές 22% έως 45%. Το εισόδημα αυτό δηλώνεται συγκεντρωτικά στη στήλη 17 του εντύπου Ε2, στους κωδικούς 60 και 61 και μεταφέρονται στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1.

13. Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2017 θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

14. Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι συνταξιούχοι στους οποίους παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά τους ποσά για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα από 1/1/2012 έως 30/6/2016 και τα οποία τους επιστράφηκαν άτοκα με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των ποσών στα έτη που ανάγονται καθώς και αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη, εφόσον στη σχετική βεβαίωση που θα τους χορηγήσει ο αρμόδιος φορέας, πέραν του καθαρού ποσού των συντάξεων που αντιστοιχούν στο φορολογικό έτος 2017, εμφανίζεται και ο διαχωρισμός των ποσών αυτών που επιστρέφονται στα έτη που αφορούν. Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα.

15. Ανείσπρακτες αποδοχές: Στην περίπτωση ανείσπρακτων αποδοχών, ο μισθωτός φορολογούμενος που διαθέτει βεβαίωση αποδοχών του εργοδότη του από την οποία δεν προκύπτει ο διαχωρισμός του εισοδήματος από ανείσπρακτες αποδοχές στα έτη που ανάγονται, δύναται να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων κατ’ έτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v