Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ελληνική παρουσία στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»

Σε περισσότερες από 5.000 προτάσεις συμμετέχουν ελληνικές ερευνητικές ομάδες στον άξονα «Κοινωνικές Προκλήσεις». Στο 10% των προτάσεων αντιστοιχεί η εθνική συμμετοχή. Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Ισχυρή ελληνική παρουσία στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»

Ιδιαίτερα αισθητή έχει γίνει η παρουσία της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στην Ευρώπη, δια μέσω έργων που υπάγονται στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ και είναι διαρθρωμένο σε τρεις βασικούς άξονες: την «Επιστημονική Αριστεία», τη «Βιομηχανική Υπεροχή» και τις «Κοινωνικές Προκλήσεις».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΚΤ για την περίοδο «Ιανουάριος 2014 - Δεκέμβριος 2017», μόνο στον άξονα «Κοινωνικές Προκλήσεις», για τον οποίο ο διαθέσιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 29,7 δισ. ευρώ, καταγράφεται παρουσία ερευνητικών ομάδων ελληνικών φορέων σε 5.019 υποβληθείσες ερευνητικές προτάσεις. Το ύψος του συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού αυτών των προτάσεων ανέρχεται στα 4,25 δισ. ευρώ και υπάρχουν 8.291 ελληνικές συμμετοχές από 2.339 οργανισμούς, 1.432 εκ των οποίων έχουν ρόλο συντονιστή. Επί του συνόλου των ερευνητικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στον άξονα των «'Κοινωνικών Προκλήσεων», η ελληνική συμμετοχή καλύπτει το 10,1% των προτάσεων.

Ο άξονας «Κοινωνικές Προκλήσεις» είναι ιδιαίτερης σημασίας, τόσο σε όρους χρηματοδότησης, αφού καλύπτει το 37% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού του Ορίζοντα 2020, όσο και σε όρους περιεχομένου της έρευνας που χρηματοδοτείται, καθώς αφορά μία ευρύτατη θεματική ερευνητικών δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες αυτές είναι κρίσιμης σημασίας για την ευημερία και τις προοπτικές (κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές κ.ά.) της Ευρώπης, προωθώντας την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη αιχμής σε τομείς με ιδιαίτερη κοινωνική και οικονομική σημασία. Εντός του άξονα των «Κοινωνικών Προκλήσεων» περιλαμβάνεται ένα σύνολο επτά ερευνητικών θεματικών ενοτήτων/περιοχών.

Παραδείγματα ελληνικής συμμετοχής

Ασφαλείς κοινωνίες

Η θεματική ενότητα "Ασφαλείς κοινωνίες - Προστασία της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης και των πολιτών της" έχει ως βασική στοχοθεσία την ανάπτυξη τεχνολογιών για να διατηρηθεί η ασφάλεια των πολιτών διά της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, στην προστασία των κοινοτήτων, στην αντιμετώπιση της παράνομης εμπορίας ανθρώπων, ναρκωτικών κ.λπ., σεβόμενη το ιδιωτικό απόρρητο και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Σε αυτή τη θεματική ενότητα, ελληνικές ερευνητικές ομάδες συμμετέχουν σε 63 προτάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25,4% του συνόλου των εγκεκριμένων προτάσεων. Επίσης, 53 οργανισμοί καταγράφουν 124 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 13 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμένης χρηματοδότησης από την ΕΕ ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ.

Βιώσιμη ενέργεια

Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες συμμετέχουν σε 125 προτάσεις, αποτελώντας το 13% του συνόλου των εγκεκριμένων προτάσεων στη συγκεκριμένα θεματική ενότητα. Επίσης, 102 οργανισμοί καταγράφουν 208 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 28 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμένης χρηματοδότησης από την ΕΕ ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την κατηγορία των επιτυχόντων ελληνικών οργανισμών στις ερευνητικές προτάσεις της συγκεκριμένης θεματικής, την πλειοψηφία σε όρους συμμετοχής συγκεντρώνουν οι ιδιωτικοί οργανισμοί, ενώ οι ερευνητικοί φορείς επιτυγχάνουν την υψηλότερη συγκέντρωση χρηματοδοτήσεων.

Επισιτιστική ασφάλεια και αειφόρος χρήση των βιολογικών πόρων

Σε αυτή τη θεματική ενότητα, οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες συμμετέχουν σε 101 προτάσεις που αντιστοιχούν στο 16% του συνόλου των εγκεκριμένων προτάσεων. Επίσης, 81 οργανισμοί καταγράφουν 159 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 13 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμένης χρηματοδότησης από την ΕΕ αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.

Η Ευρώπη σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο - Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, καινοτόμες και σκεπτόμενες

Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, ελληνικές ερευνητικές ομάδες συμμετέχουν σε 69 προτάσεις, που αποτελούν το 25% του συνόλου των εγκεκριμένων προτάσεων. Επίσης, 59 οργανισμοί καταγράφουν 113 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 16 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμένης χρηματοδότησης από την ΕΕ φθάνει σχεδόν τα 24 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την κατηγορία των επιτυχόντων ελληνικών οργανισμών στις ερευνητικές προτάσεις της συγκεκριμένης θεματικής, η πλειονότητα προέρχεται από τα ΑΕΙ, ενώ ακολουθούν οι ερευνητικοί οργανισμοί και οι ιδιωτικοί οργανισμοί. Αντίστοιχα, σε όρους χρηματοδότησης η πλειονότητα αφορά τους ερευνητικούς οργανισμούς, ενώ ακολουθούν τα ΑΕΙ και οι ιδιωτικοί οργανισμοί.

Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον, αποδοτικότητα πόρων και πρώτες ύλες

Σε αυτή τη θεματική ενότητα, οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες συμμετέχουν σε 80 εγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 16% του συνόλου των εγκεκριμένων προτάσεων. Επίσης, 86 οργανισμοί καταγράφουν 154 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 13 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμένης χρηματοδότησης ξεπερνά τα 44 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την κατηγορία των επιτυχόντων ελληνικών οργανισμών στις ερευνητικές προτάσεις της συγκεκριμένης θεματικής, η πλειονότητα προέρχεται από ιδιωτικούς οργανισμούς, ενώ ακολουθούν τα ΑΕΙ και οι ερευνητικοί οργανισμοί. Αντίστοιχα, σε όρους χρηματοδότησης η πλειονότητα των πόρων αφορά τα ΑΕΙ, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικοί οργανισμοί και οι ερευνητικοί οργανισμοί.

Πράσινη, ολοκληρωμένη κινητικότητα

Σε αυτή τη θεματική ενότητα, ελληνικές ερευνητικές ομάδες συμμετέχουν σε 84 εγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 8% του συνόλου των εγκεκριμένων προτάσεων στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Επίσης, 71 οργανισμοί καταγράφουν 151 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 13 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμένης χρηματοδότησης φθάνει τα 44 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη κατηγορία των επιτυχόντων ελληνικών οργανισμών στις ερευνητικές προτάσεις της συγκεκριμένης θεματικής, η πλειονότητα σε όρους συμμετοχής προέρχεται από ιδιωτικούς οργανισμούς, ενώ σε όρους χρηματοδότησης από τους ερευνητικούς οργανισμούς.

Υγεία και καλή διαβίωση

Ελληνικές ερευνητικές ομάδες συμμετέχουν σε 73 εγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 9,4% του συνόλου των εγκεκριμένων προτάσεων στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Επίσης, 58 οργανισμοί καταγράφουν 135 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 14 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμένης χρηματοδότησης φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την κατηγορία των επιτυχόντων ελληνικών οργανισμών στις ερευνητικές προτάσεις της συγκεκριμένης θεματικής, η πλειονότητα σε όρους τόσο συμμετοχής, όσο και χρηματοδότησης, προέρχεται από τα ΑΕΙ και τους ερευνητικούς οργανισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v