Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βασικό «μενού» οι υπερχρεωμένοι στο ραντεβού με τους θεσμούς

Ενημέρωση των θεσμών για τα «μέτωπα» στο ιδιωτικό χρέος, από το οικονομικό επιτελείο. Πού θα βασιστεί η επιχειρηματολογία για την παράταση ισχύος εξωδικαστικού και νόμου Κατσέλη.

Βασικό «μενού» οι υπερχρεωμένοι στο ραντεβού με τους θεσμούς

Εξωδικαστικός μηχανισμός, νόμος Κατσέλη, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνεται η παρουσίαση των στοιχείων για κάθε θέμα και η ανάλυση της κατάστασης.

Της σημερινής συνάντησης προηγήθηκε η χθεσινή «επαφή» των τεχνικών κλιμακίων, η οποία «κύλησε ομαλά», με τους εκπροσώπους των θεσμών να περιορίζονται στην ενημέρωση που παρείχε η ελληνική πλευρά.

Το μόνο που ζήτησαν, ήταν τα αναλυτικά στοιχεία για το ποιες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Τα στοιχεία αυτά θα κατατεθούν στη σημερινή συνάντηση.

Το γεγονός ότι η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ήταν διαδικαστική, δεν προδικάζει ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι επικεφαλής των θεσμών. Όπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές, αν και όλη η δευτερογενής νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι κ.ο.κ.) που απέμεινε μετά την τρίτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ότι δεν θα προβάλουν κάποιο νέο ζήτημα οι θεσμοί.

Με βεβαιότητα, όμως, θέμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και το νόμο Κατσέλη προτίθεται να θέσει η ελληνική πλευρά και δεν είναι άλλο από την παράταση ισχύος των δύο νόμων και πέραν του 2018. Ωστόσο τα συγκεκριμένα αιτήματα θα τεθούν προς το τέλος του έτους, με τις ίδιες πηγές να εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς.

Όπως εξηγούν, μετά τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις στο νόμο Κατσέλη, δεν είναι πλέον εφικτή η κατάχρησή του από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οπότε, σημειώνουν, ποιος ο λόγος να μην υπάρχει στην Ελλάδα ένα μόνιμο πτωχευτικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά, όταν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως π.χ. στη Γερμανία; Πολύ δε περισσότερο όταν η Ελλάδα έχει περάσει μια οκταετία πρωτοφανούς κρίσης.

Υπενθυμίζουμε ότι η ψήφιση του νόμου το 2010 με υπουργό Οικονομίας τη Λούκα Κατσέλη, την ανάγκη ύπαρξης πτωχευτικού δικαίου για τα νοικοκυριά υπηρετούσε. Διότι ουδείς μπορούσε να φανταστεί εκείνη την περίοδο το τι θα επακολουθούσε.

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να παραμείνει ενεργός για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα, καθώς όπως αναφέρουν, οι επιπτώσεις της κρίσης δεν εξαλείφονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v