Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερώτηση Παπαδημούλη προς Κομισιόν για προσωπικά δεδομένα και Monsanto

Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν «πώς θα προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών απέναντι στις απειλές της συγκεκριμένης εταιρείας».

Ερώτηση Παπαδημούλη προς Κομισιόν για προσωπικά δεδομένα και Monsanto

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, σε συνέχεια εντάλματος του χημικού κολοσσού Monsanto ενάντια στη διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής υπογραφών Avaaz.

Ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει στην ερώτησή του ότι το ένταλμα της Monsanto προς την Avaaz έρχεται σε συνέχεια καταδίκης της εταιρείας από την αμερικανική δικαιοσύνη που της επιβάλλει να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση, καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους, ύστερα από δικαστική δικαίωση Αμερικανού πολίτη εναντίον της.

«Με το ένταλμα η Monsanto ζητάει από την Avaaz να παραδώσει όλα τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών που υπέγραψαν ενάντια στην αναθεώρηση κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, μεταξύ των οποίων τα στοιχεία 1,4 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών. H Monsanto διατείνεται ότι χρειάζεται τα στοιχεία για να αντικρούσει προσφυγές εναντίον της, σύμφωνα με τις οποίες η γλυφοσάτη έχει προκαλέσει καρκίνο σε ανθρώπους, και μέσω αυτής της επίθεσης παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών», σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν «πώς θα προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών απέναντι στις απειλές της συγκεκριμένης εταιρείας», και υπενθυμίζει ότι σε απάντηση του Επιτρόπου Andriukaitis στις 13/04/2018 σε σχετική προηγούμενή του ερώτηση, ο Επίτροπος αναφέρει ότι «η χρήση προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη είναι πιθανό να μειωθεί». Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά επομένως να μάθει από την Κομισιόν «με ποιον τρόπο και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα θα εξασφαλίσει η Κομισιόν ότι η χρήση των προϊόντων που εμπεριέχουν γλυφοσάτη πράγματι θα μειωθεί».

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Προστασία προσωπικών δεδομένων από τις απειλές της Monsanto

Με ένταλμα ενάντια στη διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής υπογραφών Avaaz ο χημικός κολοσσός Monsanto, κατασκευαστής του ζιζανιοκτόνου Roundup, το οποίο εμπεριέχει την καρκινογόνα ουσία γλυφοσάτη, επιτίθεται σε όσους καταγγέλλουν τις δραστηριότητές του. Το ένταλμα της Monsanto έρχεται σε συνέχεια καταδίκης της εταιρείας από την αμερικανική δικαιοσύνη που της επιβάλλει να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση, καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.
Με το ένταλμα η Monsanto ζητάει από την Avaaz να παραδώσει όλα τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών που υπέγραψαν ενάντια στην αναθεώρηση κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, μεταξύ των οποίων τα στοιχεία 1,4 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών. H Monsanto διατείνεται ότι χρειάζεται τα στοιχεία για να αντικρούσει προσφυγές εναντίον της, σύμφωνα με τις οποίες η γλυφοσάτη έχει προκαλέσει καρκίνο σε ανθρώπους, και μέσω αυτής της επίθεσης παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς θα προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών απέναντι στις απειλές της συγκεκριμένης εταιρείας;
2. Με ποιον τρόπο και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα θα εξασφαλίσει η Κομισιόν ότι η χρήση των προϊόντων που εμπεριέχουν γλυφοσάτη πράγματι θα μειωθεί; Υπενθυμίζεται ότι σε απάντηση του Επιτρόπου Andriukaitis στις 13/04/2018 σε σχετική μας ερώτηση αναφέρεται ότι «η χρήση προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη είναι πιθανό να μειωθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v