Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τουρκική λίρα «πληγώνει» τον ελληνικό τουρισμό

Την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου οι αφίξεις Τούρκων υπηκόων εμφανίζονται να υποχωρούν κατά 12,50% μέσω των Κήπων, ενώ στις Καστανιές η μείωση αγγίζει το 25%.

Η τουρκική λίρα «πληγώνει» τον ελληνικό τουρισμό

Μείωση της τάξης του 15% των τουρκικών τουριστικών ροών, μέσω των συνοριακών σημείων διέλευσης των Κήπων και των Καστανιών, το τρίτο τρίμηνο του 2018, καταγράφεται στο τριμηνιαίο δελτίο για τις οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ) Κώστα Χατζημιχαήλ, από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο περισσότεροι από 264.455 Τούρκοι επισκέπτες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου, ήτοι 46.399 λιγότεροι συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Ειδικότερα, για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, οι αφίξεις Τούρκων υπηκόων εμφανίζονται να υποχωρούν κατά 12,50% μέσω των Κήπων, ενώ στις Καστανιές η μείωση αγγίζει το 25%.

«Μετά από μία δεκαετία, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τις συνεχείς -ως επί το πλείστον- και εντυπωσιακές κατά περίπτωση αυξήσεις στις οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στη χώρα μας, κατά τις θερινές περιόδους και μετά από μήνες ανθεκτικότητας του εισερχόμενου από την Τουρκία τουρισμού -τόσο στις διαρκείς υποχωρήσεις της νέας τουρκικής λίρας, έναντι του ευρώ, όσο και στην επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας- καταγράφεται μείωση των τουρκικών επισκέψεων στα συνοριακά σημεία διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων για το καθοριστικό για τον τουρισμό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τρίτο τρίμηνο του 2018», δηλώνει ο κ. Χατζημιχαήλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία εννιαμήνου, οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους διαμορφώνονται περίπου στις 448.693, μειωμένες κατά 3,54% (λιγότερες κατά 16.446), συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017, ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη μεταβολή εννιαμήνου είναι αρνητική κατά 19,75%, με τις τουρκικές αφίξεις να ανέρχονται περίπου σε 105.183, ήτοι μειωμένες κατά 25.894 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2017.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ διευκρινίζει ότι υφίσταται μεν η μείωση, σ' ένα τρίμηνο που παραδοσιακά σημειώνεται η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο σύνολο κάθε έτους, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι σχεδόν 500.000 Τούρκοι υπήκοοι επισκέφθηκαν τη χώρα μέσω των δύο τελωνείων του Έβρου από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

«Είναι προφανές ότι φέτος μας έλειψε η κατανάλωση των Τούρκων επισκεπτών. Υπήρχε βέβαια μία εξισορρόπηση αυτής της απώλειας από την έλευση περισσότερων Ρουμάνων, Βουλγάρων και λιγότερων Σέρβων, αναφορικά με το σύνολο της κατανάλωσης από τουρίστες στην περιοχή της Θράκης», σημειώνει ο κ. Χατζημιχαήλ, εξηγώντας τα εξής: «Προφανώς δεν έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά οι Βαλκάνιοι τουρίστες με αυτά των Τούρκων, αλλά σε κάθε περίπτωση απεφεύχθη η ζημία στην αγορά και την οικονομία, από τις απώλειες που είχαμε τόσο στις αφίξεις όσο και στην κατανάλωση».

Ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ εκτιμά μάλιστα πως από την αποτύπωση του οικονομικού περιβάλλοντος του συνόλου του 2018, βάσει των πρώτων ενδείξεων, θα προκύπτει «μία σοβαρή μείωση της κατανάλωσης ακόμη και στα πεδία της εστίασης και της διασκέδασης. Είναι ουσιαστικά απότοκο αυτών των συνεχών απωλειών που υφίστατο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η τουρκική λίρα, σε σχέση με το ευρώ. Απώλειες που μείωναν την αγοραστική δυνατότητα των Τούρκων επισκεπτών, ακόμη και εκείνων που είχαν ιδιαίτερα υψηλά οικονομικά χαρακτηριστικά. Φαίνεται τελικά ότι αυτό το ράλι καθόδου της τουρκικής λίρας σε σχέση με το ευρώ και τα υπόλοιπα νομίσματα, ήταν εκείνος ο κρίσιμος παράγοντας που επηρέασε αφίξεις και κατανάλωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v