Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ερχονται… ανταλλαγές εταιρικών δανείων

Την ανταλλαγή δανειακών απαιτήσεων από συγκεκριμένες επιχειρήσεις συζητούν οι τράπεζες. Οι λόγοι και πώς διευκολύνεται η διαδικασία εξυγίανσης προβληματικών ομίλων. Τι θα γίνει με τις ειδικές προβλέψεις. Τα πρώτα παραδείγματα.

Τράπεζες: Ερχονται… ανταλλαγές εταιρικών δανείων

«Τράμπες» δανείων προβληματικών επιχειρήσεων συζητούν, εκ νέου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να «ξεμπλοκάρουν» χρονίζουσες υποθέσεις εξυγίανσης, χωρίς την ίδια στιγμή να «πληγώσουν» την κεφαλαιακή τους θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τη συγκεκριμένη περίοδο συζητείται το ενδεχόμενο ανταλλαγής απαιτήσεων για τουλάχιστον έξι περιπτώσεις επιχειρήσεων. Η πιο προχωρημένη εξ αυτών διενεργείται μεταξύ Εθνικής και Alpha Bank και αφορά στα πιστωτικά ανοίγματα των δύο τραπεζών στους επιχειρηματικούς ομίλους Μπήτρος και Καλλιμάνης.

Οι συζητήσεις αφορούν στην απόκτηση από την Εθνική των δανειακών απαιτήσεων που έχει η Alpha έναντι της Μπήτρος, με ταυτόχρονη εκχώρηση στην Alpha των δικών της μειοψηφικών απαιτήσεων έναντι του ομίλου Καλλιμάνης. Αντίστοιχες συζητήσεις διενεργούνται για τα δάνεια της Eurobank στην Ελληνική Χαλυβουργία, τα οποία η τράπεζα έχει βγάλει προς πώληση, αναθέτοντας τη διαδικασία στην Axia Ventures.

Στόχευση της ανταλλαγής δανειακών χαρτοφυλακίων είναι το «ξεμπλοκάρισμα» λύσεων, που έχουν συζητηθεί στο πλαίσιο του Διατραπεζικού Οργάνου ΝPLs Forum, η δρομολόγησή τους, όμως, χρονίζει εδώ και μήνες, λόγω επιμέρους ενστάσεων ή ακόμη και απουσίας ενδιαφέροντος από πλευράς τραπεζών με μειοψηφική έκθεση.

Οι διαφορές, τόσο στο ύψος του πιστωτικού ανοίγματος όσο κυρίως στην ποιότητα των εξασφαλίσεων και στο ύψος των προβλέψεων, μεταξύ των συστημικών τραπεζών για δάνεια που έχουν εκχωρηθεί στα ίδια νομικά πρόσωπα, μπορούν, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να ξεπεραστούν με τις ανταλλαγές.

Οι ειδικές προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί για τα προς ανταλλαγή δάνεια θα αντιμετωπιστούν ανά περίπτωση, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, τίθενται οι βάσεις για να δημιουργηθεί δευτερογενής αγορά ανταλλαγής μειοψηφικών δανειακών απαιτήσεων, το άθροισμα των οποίων θα είναι κεφαλαιακά ουδέτερο για τις εμπλεκόμενες τράπεζες.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, οι τράπεζες εγκαταλείπουν την τακτική ανοχής και κινούνται επιθετικά, βγάζοντας στο σφυρί δάνεια προβληματικών εταιρειών για τις οποίες δεν μπορούν να συμφωνηθούν λειτουργικές λύσεις στο πλαίσιο του NPLs Forum. Ήδη η Eurobank προχωρά αυτόνομα στην πώληση δανείων τεσσάρων επιχειρήσεων (Σαρακάκης, Χαλυβουργία Ελλάδος, Ολύμπιον Θεραπευτήριο, Μαρίνες Ρόδου) και θα ακολουθήσουν μερικές ακόμη.

Εφόσον τα πωλητήρια προχωρήσουν, οι επιχειρηματίες θα βρεθούν έχοντας απέναντί τους ως πιστωτές funds, που θα επιδιώξουν να ανακτήσουν γρήγορα τα χρήματά τους συν μια αξιοσέβαστη απόδοση, λειτουργώντας επομένως ως καταλύτης επιτάχυνσης της τελικής λύσης.

Το παράδειγμα της Euromedica είναι ενδεικτικό καθώς από την ώρα που Alpha, Eurobank και Εθνική πούλησαν δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 182 εκατ. ευρώ, οι εξελίξεις έτρεξαν γρήγορα. Πλέον, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης υπαγωγής της Axon Holdings σε ειδική διαχείριση, την οποία έχει υποβάλει η Πειραιώς στοχεύοντας στην εκποίηση, εν συνεχεία, του 47,62% του μετοχικού κεφαλαίου της Euromedica.

Σημειώνεται ότι ως σήμερα οι τράπεζες έβγαλαν προς πώληση ελάχιστα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, είτε μεμονωμένα (Euromedica, MIG), είτε μέσω χαρτοφυλακίων με εξασφαλισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Πειραιώς- Amoeba, Alpha-Jupiter). Το χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς, που αγοράστηκε από την Bain, περιλάμβανε κάποια δάνεια μεγάλων στο παρελθόν εταιρειών (Sanyo, Καρούζος, Μαρούλης), οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση.

Πέρυσι, το NPLs forum χειρίστηκε περίπου 100 υποθέσεις υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, με δάνεια περίπου 8 δισ. ευρώ. Για τις μισές από τις παραπάνω υποθέσεις έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τραπεζών κοινή αντιμετώπιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v