Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουραγός η Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα στο μέτωπο της ψηφιακής ωριμότητας. Τι δήλωσαν ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος και ο CEO της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης σε χθεσινό συνέδριο.

Ουραγός η Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Έντονο ενδιαφέρον παρουσίασε το χθεσινό συνέδριο της Entersoft (Entersoft Business Conference) με θέμα το ψηφιακό μετασχηματισμό, λόγω των σημαντικών ομιλητών, αλλά και της παρουσίας πολύ μεγάλου αριθμού υψηλόβαθμων επιχειρηματικών στελεχών από όλους σχεδόν τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Entersoft κ. Αντώνη Κοτζαμανίδη, οι ψηφιακές αλλαγές είναι το βασικότερο θέμα που απασχολεί τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και πως η προσαρμογή των εταιρειών χρειάζεται τα παρακάτω πράγματα:

Πρώτον, την απόκτηση βασικών τεχνολογιών που να έχουν παρακολουθήσει τις τελευταίες εξελίξεις (στην Ελλάδα υπάρχουν λογισμικά που σχεδιάστηκαν πάνω σε συστήματα περασμένων δεκαετιών).

Δεύτερον, δεν απαιτείται απαραίτητα η πλήρης αλλαγή του business model μιας εταιρείας, αλλά κυρίως χρειάζεται να κερδίζονται καθημερινές νίκες και αυτό να οδηγεί σε μια ενιαία στρατηγική.

Τρίτον, οι εταιρείες να επιλέγουν επενδύσεις που είναι ώριμες, προσιτές και βασισμένες σε βατές τεχνολογίες.

Και τέταρτον, να αποκτηθεί ψηφιακή κουλτούρα μέσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ο κ. Κοτζαμανίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά τομέων στον οποίον επενδύει η Entersoft, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι τεχνολογίες cloud, το enterprise mobility και η τεχνητή νοημοσύνη.

Ανέφερε τέλος πως μέσω εφαρμογών cloud, η Entersoft ξεκινάει να προσφέρει σειρά υπηρεσιών (ορισμένες εκ των οποίων δωρεάν) για την εξυπηρέτηση στελεχών και συνεργατών μιας εταιρείας που δραστηριοποιούνται εξ’ αποστάσεως.

Στο ίδιο συνέδριο, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον μέχρι σήμερα βαθμό ανταπόκρισης των ελληνικών επιχειρήσεων (και κυρίως των μικρομεσαίων) στην πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 27η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας.

«Στην Ελλάδα πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές με εργαλεία του προηγούμενου αιώνα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΕΒ για την ψηφιακή αναβάθμιση, που περιλαμβάνουν την υλοποίηση των βασικών προαπαιτούμενων (πχ επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και των εταιρειών), την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (τομέας όπου, δυστυχώς, δεν υπάρχει βασική-κεντρική κατεύθυνση από το κράτος), την υλοποίηση εθνικών κλαδικών δράσεων και τις συμπράξεις (ΣΔΙΤ) μεταξύ δημοσίου, επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v