Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήκαν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης.

Μπήκαν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

Σε νέα εποχή εισέρχεται ενεργειακά η Κρήτη, καθώς σύντομα αποκτά πλήρη ενεργειακή επάρκεια μέσω της διασύνδεσής της με την ηπειρωτική χώρα.

Η όλη προσπάθεια μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, καθώς στο δημαρχείο Κισσάμου, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, υπογράφηκαν σήμερα μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο οι συμβάσεις που αφορούν στην πρώτη φάση της διασύνδεσης, τη λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, με αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜV.

«Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για την Κρήτη», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατά την τελετή της υπογραφής των συμβάσεων. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα καλύπτεται περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, με τη σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας που υπάρχουν στο νησί. «Το ενεργειακό μέλλον του νησιού μπαίνει πλέον σε καινούργια διάσταση, καθώς θα υπάρχει η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, και η Κρήτη σύντομα θα είναι ένα "πράσινο" νησί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το έργο -με την ολοκλήρωσή του το 2020- θα οδηγήσει στην κάλυψη με αξιόπιστο τρόπο της ζήτησης ρεύματος στην Κρήτη για το ορατό μέλλον, χωρίς να απαιτείται η μόνιμη λειτουργία των ακριβών και ρυπογόνων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα επιτρέψει τη δραστική μείωση των χρεώσεων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας-ΥΚΩ (της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως) για όλα τα νοικοκυριά και την περαιτέρω αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού της Κρήτης, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση του νησιού.

Στο πλαίσιο των συμβάσεων, προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου αγωγού σύνδεσης, από τη μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Μεγαλόπολη μέχρι και την περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας. Από εκεί θα ποντιστεί υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χιλιομέτρων, που θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή «Νοπήγια» στον κόλπο του Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χιλιομέτρων κατά μήκος του Βόρειου οδικού άξονα Κρήτης έως τον υποσταθμό της ΔEH στην Ξυλοκαμάρα Χανίων. Το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων είναι 950 μέτρα και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 330 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.

«Πρόκειται για εμβληματικό έργο, που θα καλύψει σε πρώτο βαθμό τις ανάγκες επάρκειας του νησιού», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε, Μάνος Μανουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης.

Η «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα γίνει με συνεχές ρεύμα τάσης έως 500 kV και ισχύος 1.000 ΜW. Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει ως αφετηρία την Αττική και μετά από 330 χιλιόμετρα θα καταλήξει στον δήμο Ηρακλείου στην Κρήτη, για να συνδεθεί μετά από σύντομη διαδρομή με το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης.

Το κόστος του έργου για τη λεγόμενη «μεγάλη» διασύνδεση είναι της τάξης του ενός δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (εφεξής η «Εταιρεία») ενημερώνει ότι η συγγενής της εταιρεία, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι ένα κρίσιμο βήμα για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Κρήτης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, ημέρα υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου.  Η τελετή υπογραφής έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κισσάμου, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης καθώς και των διοικήσεων των εταιρειών που ανακηρύχθηκαν ανάδοχοι για τα επιμέρους έργα της διασύνδεσης. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κ. Μάνος Μανουσάκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια και υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο (συνολικού μήκος 174 χλμ.), με μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων στα 1000 μέτρα περίπου. «Πρόκειται για εμβληματικό project που σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό του ΑΔΜΗΕ όχι μόνο σε εταιρεία με τις νησιωτικές διασυνδέσεις στο επίκεντρό της, αλλά και σε εταιρεία στην αιχμή της τεχνολογίας”. 

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι το έργο –που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του αΆ εξαμήνου του 2020- θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ θα δανειοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τόνισε τέλος ότι ο συνδυασμός της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η «Αριάδνη Interconnection» εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια για της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες. 

Ακολούθησε η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ:

1.ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και Fulgor για το πρώτο εκ των δυο κυκλωμάτων της υποβρύχιας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου και τις υπόγειες διασυνδέσεις στην Πελοπόννησο (έργο ύψους 140,2 εκατ ευρώ).

2.ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και Prysmian Powerlink για το δεύτερο κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου (έργο ύψους 125,9 εκατ ευρώ). Για λογαριασμό της Prysmian υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Hakan Osmen.

3.ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και Ελληνικών Καλωδίων για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο (έργο ύψους 41,09 εκατ ευρώ). Ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια εκπροσωπήθηκε από τον γενικό διευθυντή κ. Αλέξη Αλεξίου.

4. ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του νέου Τερματικού Σταθμού Μετάβασης-Αντιστάθμισης στην Πελοπόννησο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου Υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων (έργο ύψους 18,5 εκατ). Η ΤΕΡΝΑ εκπροσωπήθηκε από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Γιώργο Περδικάρη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v