Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξενοδόχοι: Στα 2,4 εκατ. οι διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη το 2018

Ο Πρόεδρος της ΕΞΘ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης δημοσιοποίησε στοιχεία για την τουριστική κίνηση που παρουσίασε η Θεσσαλονίκη πέρυσι. Τόνισε ότι οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 2,4 εκατομμύρια με το 48% αυτών να προέρχονται από Έλληνες τουρίστες και το 52% από ξένους.

Ξενοδόχοι: Στα 2,4 εκατ. οι διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη το 2018

Ευχές για καλή χρονιά και εγκάρδιο κλίμα ανάμεσα σε ξενοδόχους και εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτείας και τουριστικών φορέων μονοπώλησαν την καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Electra Palace Thessaloniki, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ. κ. Ανδρέας Μανδρίνος, δημοσιοποίησε στοιχεία για την τουριστική κίνηση που παρουσίασε η Θεσσαλονίκη το 2018 τονίζοντας ότι οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 2,4 εκατομμύρια με το 48% αυτών να προέρχονται από Έλληνες τουρίστες και το 52% από ξένους.

Παρ’ όλο του ότι παρατηρήθηκε άνοδος 5,5% της μέσης τιμής του δωματίου (από 70 ευρώ το 2017 σε 74 το 2018), την ίδια ώρα η μέση τιμή στην Αθήνα φτάνει τα 105 ευρώ. Αύξηση της τάξης του 6,1%, παρατηρήθηκε και στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (από 50 ευρώ το 2017 σε 53 ευρώ το 2018) ενώ η αντίστοιχη αύξηση στην Αθήνα φτάνει το 10,0%. «Η ψαλίδα με την Αθήνα ανοίγει συνέχεια» υπογράμμισε ο κ. Μανδρίνος ο οποίος τόνισε ότι «γίνονται βήματα μπροστά, ωστόσο το σημαντικό είναι να τρέξουμε» και μίλησε για την ανάγκη ενός project ανάλογου του “This is Athens”.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ. συνεχάρη την Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ. και Πρόεδρο του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Τ.Π.Μ.Θ. με τη Marketing Greece για το βίντεο, το οποίο δημιούργησαν για την προβολή της Θεσσαλονίκης.

Κάνοντας έναν απολογισμό, ο κ. Μανδρίνος επεσήμανε ότι «η επιμονή μας για τις αναφορές στα κακώς κείμενα του τουριστικού προϊόντος που εντοπίζουμε, έχουν ως στόχο τη βελτίωση και δεν κρύβουν κανένα άλλο κίνητρο ούτε προσωπικό, ούτε οικονομικό, ούτε πολιτικό», υπογράμμισε ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι απαραίτητο να υποστηριχτούν «όλοι όσοι μετέχουν και έχουν βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Τζιτζικώστας «θα συμβάλει στην αλλαγή πορείας της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης της πόλης» και ανακοίνωσε ότι η Ε.Ξ.Θ. έχει καταθέσει προς έγκριση στην Π.Κ.Μ. πρόγραμμα επιμόρφωσης προσωπικού ύψους 500.000 ευρώ.

Από πλευράς του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε την θετικότητα του για την άμεση υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος και τόνισε ότι φέτος η Κεντρική Μακεδονία δέχτηκε το 27% των αφίξεων ολόκληρης της Ελλάδος, ξεπερνώντας την Αττική, τις περιφέρειες του Αιγαίου, του Ιονίου και άλλων τουριστικών περιοχών. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη σταθερή βελτίωση της λειτουργίας του Ο.Τ.Π.Μ.Θ. «πολύ καλύτερη από το παρελθόν και σίγουρα θα βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα. Πάντα χρειάζεται βελτίωση γι’ αυτό είμαστε εδώ άλλωστε», τονίζοντας παράλληλα ότι οι ξενοδόχοι με τη στήριξη και τη συνεργασία τους προς την Περιφέρεια, βοήθησαν «να αντιληφθούμε και να προβάλουμε με ότι μέσα διαθέτουμε αυτά που εσείς μας υποδεικνύετε».

«Κάναμε σπουδαία βήματα δε σας κρύβω δεν είμαι τεχνοκράτης του τουρισμού άλλα είμαι ένας πολύ καλός παρατηρητής και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό όταν παρατηρείς για να εντοπίζεις και τα δικά σου λάθη», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ. και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου.

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη που θα έχει βάθος τριετίας, θα εκπονηθεί και θα εφαρμοστεί από τους ιδιώτες, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δέχτηκε θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους για τη συμβολή του στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης.

«Τα προβλήματα των ξενοδόχων είναι πολλά και μπορούν να λυθούν μόνο με ομόνοια» επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ξ.Θ. Κωνσταντίνος Τορνιβούκας και συμπλήρωσε «Θεωρώ ότι η πόλη αυτή έχει πολύ μεγάλη δυναμική οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι προς την ποιότητα όχι προς την ποσότητα αυτό χρειαζόμαστε. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να φέρουμε καλύτερο κόσμο στην πόλη μας».

«Η εξέλιξη της πόλης είναι θετική και η ανάπτυξη είναι στην εξέλιξη. Είμαστε στο 20% της δυναμικής που έχει η Θεσσαλονίκη έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας. και προέτρεψε τους ξενοδόχους να μην επιτρέψουν τη συνέχιση του αφελληνισμού του ελληνικού τουρισμού.

Το φλουρί της πίτας έπεσε στην Τουριστική Αστυνομία Θεσσαλονίκης. Η ΕΞΘ επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τη διεύθυνση του ξενοδοχείου Electra Palace Thessaloniki για την εξαιρετική φιλοξενία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v