Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρότερο πλαίσιο για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων

Με απόφαση της ΤτΕ «ψηλώνουν» οι απαιτήσεις για χορήγηση νέων αδειών. Τι ζητά για εταιρική διακυβέρνηση και παροχή οικονομικών στοιχείων. Ανεβαίνει ο πήχης για υποδομές πληροφορικής και επεξεργασία οικονομικής κατάστασης δανειοληπτών. Καλύπτονται κενά για διαχείριση τιτλοποιημένων δανείων.

Αυστηρότερο πλαίσιο για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων

Αυστηρότερες καθίστανται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με τη νέα πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος που εκδόθηκε μέσα στον Ιανουάριο και τροποποιεί την προηγούμενη σχετική απόφαση.

Στον απόηχο του σκανδάλου Folli Follie, η Τράπεζα της Ελλάδος αυστηροποιεί τις απαιτήσεις της για το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και την παροχή οικονομικών στοιχείων από τις εταιρείες διαχείρισης. Ειδικότερα, επιβάλλεται οι οικονομικές καταστάσεις να έχουν εγκριθεί από ορκωτούς λογιστές, ενώ ένα τουλάχιστον μέλος του ΔΣ της εταιρείας θα πρέπει να είναι μη εκτελεστικό ανεξάρτητο.

Πριν από την έναρξη λειτουργίας τους, οι εταιρείες πρέπει να έχουν διασφαλίσει συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς συγκέντρωσης και επεξεργασίας οικονομικών στοιχείων και συμπεριφοράς και πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών. Στη, δε, εμπεριστατωμένη έκθεση βασικών αρχών και μεθόδων διαχείρισης απαιτήσεων, θα πρέπει να περιγράφεται και η διαδικασία συλλογής και αξιολόγησης των οικονομικών στοιχείων των δανειοληπτών.  

Προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια, απαγορεύεται η ανάληψη διαχείρισης απαιτήσεων φυσικών ή νομικών προσώπων, που διατηρούν ειδικές σχέσεις με την εταιρεία, ενώ οι εποπτικές αναφορές διαχείρισης δανείων θα πρέπει να υποβάλλονται στην ΤτΕ εντός 45 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου.

Επιπρόσθετα, επαναφέρονται αυστηρότερες προϋποθέσεις ως προς την υποδομή πληροφορικής που θα πρέπει να πληροί η εταιρεία, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται τα διεθνή πρότυπα για την ανάπτυξη, λειτουργία και ανάκαμψη πληροφοριακών συστημάτων.   

Η νέα πράξη καλύπτει κενά που διαπιστώθηκαν κατά τη διαδικασία ανάθεσης ή εν συνεχεία κατά τη διαχείριση τιτλοποιημένων δανείων. Σημειώνεται ότι έχουν διενεργηθεί δύο τιτλοποιήσεις από την Τράπεζα Αττικής, ενώ θα ακολουθήσει μπαράζ τιτλοποιήσεων, με το πρώτο σχετικό εγχείρημα να βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Eurobank.

Η νέα Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) προβλέπει ότι θα υποβάλλονται ερωτηματολόγια αξιολόγησης, στην περίπτωση που φυσικό ή νομικό πρόσωπο επιδιώκει να αυξήσει τη συμμετοχή του σε εταιρεία διαχείρισης καθώς και αν προκύπτει είσοδος νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν απαιτούνται ερωτηματολόγια αξιολόγησης για νομικά πρόσωπα, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά.  

Τέλος, η άδεια θα παρέχεται μόνο όταν πριν από την αδειοδότηση, το ύψους του μετοχικού και τα ταμειακά διαθέσιμα την εταιρείας δεν υπολείπονται του ελάχιστου κατά το νόμο ποσού των 100.000 ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v