Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιάκος: Οι «προκλήσεις» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Αναγκαία η σύνδεση των μεταρρυθμίσεων με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, επισημαίνει. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τονίζει πως «πρέπει να μείνουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει». Στα σκαριά η δημιουργία «Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων».

Λιάκος: Οι «προκλήσεις» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Στην «επόμενη ημέρα» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και στην ανάγκη «θωράκισης» των μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, μιλώντας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Μάλιστα στα σχέδια που εξετάζονται είναι και η δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων», με στόχο να «ελέγχεται» η πρόοδος και να γίνονται προτάσεις.

«Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Λιάκος, κάνοντας εκτενή αναφορά τόσο στην επιτυχή δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, επισημαίνοντας πως «χρειάζεται διαρκής παρακολούθηση, προσθήκες και διορθώσεις», δίνοντας βαρύτητα στην ιδιαίτερα «θετική και αποτελεσματική» συνεισφορά του ΟΟΣΑ.

Χαρακτηριστικά επεσήμανε πως «γυρίσαμε σελίδα» και τώρα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι «να μείνουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει και να μη θυσιάσουμε όλη τη δουλειά που έχει γίνει». Υπογράμμισε μάλιστα πως αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί πως «οι κακές πρακτικές του παρελθόντος έχουν μείνει πίσω».

«Πρέπει να αλλάξουμε την έννοια των μεταρρυθμίσεων, συνδέοντάς την με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», υπογράμμισε. Μάλιστα σημείωσε πως ακριβώς μέσα από την «επέκταση» της έννοιας των μεταρρυθμίσεων μπορούν να συζητούν επείγοντα ζητήματα της εποχής, όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση, τα κοινωνικά δικαιώματα, το μεταναστευτικό κ.ά.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σκιαγράφησε την επόμενη ημέρα για τη χώρα, αναφερόμενος σε όσα έχουν γίνει αλλά και στην ανάγκη να μη διακοπεί η προσπάθεια. Εστίασε δε τόσο στη νέα «σελίδα» της οικονομίας όσο και στο κοινωνικό «δίχτυ προστασίας» για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «πέρυσι τον Αύγουστο ολοκληρώσαμε το τρίτο και τελευταίο κομμάτι του προγράμματος και αφήσαμε πίσω μια περίοδο ύφεσης και χαμηλών προσδοκιών, που κόστισε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και οδήγησε σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας». Συνέχισε λέγοντας ότι «επανακτήσαμε την αυτονομία μας, το δικαίωμα να θέτουμε πολιτικούς στόχους και προτεραιότητες και να κυνηγήσουμε ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης»,  κάτι που απέδειξαν οι τελευταίοι έξι μήνες.

Μάλιστα παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, την επέκταση της κοινωνικής προστασίας αλλά και την αύξηση των εξαγωγών. Και έδωσε βάρος στο έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, τη δημιουργία ενός φιλικού για τις επενδύσεις περιβάλλοντος αλλά και την επεξεργασία ενός ολιστικού αναπτυξιακού προγράμματος.

Όπως επεσήμανε, «μπορούμε τώρα να εκμεταλλευτούμε τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τα πλεονεκτήματά της σε μια σειρά τομέων, όπως είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια, τα logistics και ο αγροτοδιατροφικός τομέας». Τόνισε δε πως η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στην απορρόφηση πόρων από το «Ταμείο Γιούνκερ» και τα ΕΣΠΑ, ενώ αυτά τα κονδύλια περνάνε σε αναπτυξιακά προγράμματα μέσα από μια σειρά Ταμείων (για παράδειγμα ΤΑΝΕΟ), αλλά και την Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα έρθει σύντομα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Δημήτρης Λιάκος αναφέρθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, χτυπώντας «καμπανάκι». Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «η ίδια η ιδέα της Ευρώπης είναι σε κίνδυνο», προσθέτοντας πως αυτό πρέπει να αποφευχθεί με συνεργασία δυνάμεων. «Απαιτείται ένα νέος προοδευτικός ευρωπαϊκός “συνασπισμός”, που θα εστιάσει στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην απασχόληση» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v