Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βελτίωση μισθών και λιγότερους φόρους ζητούν οι νέοι

Κρίσιμη για την νέα γενιά η εύρεση απασχόλησης, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η μείωση των φόρων. Ο μύθος που καταρρέει για το Δημόσιο και η σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης.

Βελτίωση μισθών και λιγότερους φόρους ζητούν οι νέοι

Ακρως ενδιαφέροντα είναι τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που ξεκίνησε το πολιτικό γραφείο του υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρου Μωραϊτάκη.

Η πρωτότυπη ιδέα που συνοψίζεται στη λογική «βοηθήστε με να σας βοηθήσω» ξεκίνησε στις 12 Φεβρουαρίου μέσω των Κοινωνικών δικτύων στο Internet, και συνεχίζεται ακόμη για μερικές μέρες.

Το κυρίαρχο προφίλ όσων απάντησαν είναι: Άνδρες σε ποσοστό 75%, που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, άνω των 29 ετών, δηλαδή στην ακμή της δημιουργικής τους ηλικίας. Πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και η βασική τους επιδίωξη είναι είτε να βρουν μία δουλειά είτε να βελτιώσουν τον μισθό τους.

Σταχυολογώντας τα αποτελέσματα:

* Η νεολαία απαντά ξεκάθαρα. Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους ανθρώπους είναι να βελτιώσουν τον μισθό τους. Ακολουθεί η ανάγκη να βρουν μία δουλειά, κάτι που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο, της ηλικιακής ομάδας αναφοράς.

* Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους κάτω των 35 ετών, ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές ή ακόμη και να μηδενιστούν σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις κάτω των 10ατόμων, ή σε επιχειρήσεις start-ups στις νέες τεχνολογίες και σε άλλες κατηγορίες. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη με τις εισφορές στον ΕΦΚΑ και το νέο τέρας που δημιουργήθηκε, που λέγεται «Μπλοκάκι».

* Η έρευνα αποκαλύπτει, ίσως για πρώτη φορά με αριθμούς, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα: Την έλλειψη κινήτρων για εκπαίδευση στον χώρο της δουλειάς. H εκπαίδευση που παρέχεται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην χώρα μας δεν είναι ικανοποιητική. Όταν προσλαμβάνεται ένα νέος εργαζόμενος, σπάνια η επιχείρηση που τον προσλαμβάνει αξιοποιεί τις όποιες γνώσεις έχει μέχρι την πρόσληψή του από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

* Καταρρίπτεται ένας μύθος. Ότι δηλαδή υπάρχει ενδεχόμενο, ή υπάρχει ελπίδα να διορισθεί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κυρίως νέων, στον Δημόσιο τομέα και αυτό να αποτελεί «λύση». Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτιμά τον ιδιωτικό τομέα, αν μπορούσε να επιλέξει. Και αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή.

* Ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης μεταξύ των γυναικών και ανδρών που ερωτήθηκαν, είναι η διαπίστωση ότι η έλλειψη κάποιας εργασίας απασχολεί περισσότερο τις νέες γυναίκες. Το θέμα αυτό απασχολεί σημαντικά και τους άνδρες, αλλά έρχεται σε δεύτερη μοίρα μετά την ανάγκη βελτίωσης του μισθού τους.

 

* Δείτε όλη την έρευνα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v