Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγή ανησυχίας για τις τράπεζες ο υψηλός αναβαλλόμενος φόρος

Σε σωστή κατεύθυνση τα δύο σχέδια μείωσης των NPLs εκτιμά η Κομισιόν. Αδύναμη η κερδοφορία των τραπεζών. Επιθετική μείωση κόκκινων δανείων θα προσελκύσει «ποιοτικούς επενδυτές» και θα επιτρέψει χρηματοδότηση της οικονομίας.

Πηγή ανησυχίας για τις τράπεζες ο υψηλός αναβαλλόμενος φόρος

Η άμεση και με πιο φιλόδοξο τρόπο αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί, σύμφωνα με την Έκθεση, την μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για το δημόσιο όσο και για τις τράπεζες και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενώ η Κομισιόν διαπιστώνει ότι δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στην Έκθεση γίνεται αναφορά στα δύο σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία οι θεσμοί τα αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο. Πρόκειται για το σχέδιο του ΤΧΣ που προβλέπει τον μηχανισμό τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατικές εγγυήσεις και παράλληλα το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, που προτείνει την δημιουργία SPV, στο οποίο θα μεταφερθούν καταγγελμένα κόκκινα δάνεια έως 40 δισ. ευρώ και ως εγγύηση οι τράπεζες θα συνεισφέρουν μέρος (περίπου 7 δισ. ευρώ) από τον αναβαλλόμενο φόρο. Με βάση την Κομισιόν οι τράπεζες και οι ελληνικές αρχές οφείλουν να τρέξουν τις διαδικασίες προκειμένου να ανακτηθεί η αξιοπιστία και το τραπεζικό σύστημα να αρχίσει να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία.

Επίσης, στην Έκθεση αναφέρεται ότι ένα ακόμη μελανό σημείο για τις τράπεζες, που είναι η αδύναμη κερδοφορία τους.

Ποιοτικούς επενδυτές

Η μείωση των NPLs με πιο επιθετικό τρόπο σε συνδυασμό με την εδραίωση της αξιοπιστίας θα επιτρέψει, σύμφωνα με την Κομισιόν, τις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές (σ.σ. και το δημόσιο) αλλά και την προσέλκυση «ποιοτικών επενδυτών». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο – τον χαρακτηρίζουν ως «πηγή ανησυχίας» - που έχουν οι τράπεζες στα κεφάλαιά τους, γεγονός που καταδεικνύει την άμεση εξάρτησή τους από το κράτος, ωστόσο κεφαλαιακά ο δείκτης Tier I διαμορφώνεται στο 15,7% έναντι 15,1% του μέσου όρου των ευρωπαίκών τραπεζών.

Καταθέσεις και capital controls

Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στην επιστροφή των καταθέσεων εξ ου και υπήρξε η σημαντική χαλάρωση των capital controls. Ωστόσο, στην Έκθεση αναφέρεται ότι παρά την χαλάρωση παραμένει σε ισχύ «μεγάλοι περιορισμοί σε ορισμένες εργασίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v