Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα soft skills θα αναδείξουν τους νέους επαγγελματίες

Πάνω από 5.500 σύνεδροι παρακολούθησαν τις εξελίξεις στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της εργασίας στο πλαίσιο του 9ου Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας.

Τα soft skills θα αναδείξουν τους νέους επαγγελματίες

Οι αλλαγές που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην αγορά εργασίας αλλά και η ανάδειξη των “soft skills”- ικανοτήτων που παλιότερα χαρακτηρίζαμε ως μη τυπικά προσόντα- αναδείχθηκαν ως κυρίαρχα ζητήματα συζήτησης στο πλαίσιο του 9ου Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας.

Ειδικότερα, η τριήμερη διοργάνωση, μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις για την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων, ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Μαρτίου έως την Κυριακή 31 Μαρτίου, διεξήχθη στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Η διοργάνωση που ιδρύθηκε και εδραιώθηκε από τον καθηγητή της ΑΣΟΕ, Ιορδάνη Λαδόπουλο προσέλκυσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επαγγελματιών και φοιτητών, οι οποίοι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δεκάδες ομιλίες και workshops. O αριθμός των συνέδρων ξεπέρασε το περσινό ρεκόρ των 5.500, ενώ στο πλαίσιο του παρουσιάστηκαν 214 εισηγητές σε διάφορα panels και θεματικές συζητήσεις, ενώ φιλοξενήθηκαν 38 business days, τις οποίες αιτήθηκαν να παρακολουθήσουν 1300 αιτήσεις ενδιαφερόμενοι.

Σε διάφορες θεματικές ενότητες, οι εισηγητές – κυρίως κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και επαγγελματίες της αγοράς επικεντρώθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, ως οργανικό κομμάτι των επιχειρήσεων αλλά και στα σύγχρονα αιτήματα της αγοράς.

Δεδομένης της ψηφιοποίησης κάθε τομέα του επιχειρείν «τα μισά σημερινά επαγγέλματα ενδεχομένως να μην υφίστανται στο μέλλον» σημείωσε ο Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας – Κύπρου της Coca-Cola Τρία Έψιλον, ο οποίος συμμετείχε σε ειδική συζήτηση για τις ευκαιρίες απασχόλησης στη βιομηχανία τροφίμων. Τόσο ο ίδιος όσο και οι αρκετοί άλλοι εισηγητές, αναφέρθηκαν στην ανάγκη οι επαγγελματίες να αντιλαμβάνονται αυτή τη νέα πραγματικότητα και να την ενσωματώνουν.

Στη «μάχη» πάντως μεταξύ ανθρώπων και «μηχανών», οι επαγγελματίες του χώρου εκτίμησαν πως αν και πολλές εργασίες θα υποκατασταθούν από υπολογιστικά συστήματα, εν τούτοις η ανθρώπινη εργασία θα αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Σ’αυτό το πλαίσιο η ανθρώπινη συναισθηματική νοημοσύνη αποκτά ιδιαίτερη αξία, και ως εκ τούτου, τα soft skills (αντίληψη, προσαρμοστικότητα, δημιουργικότητα, συνεργασία κ.ά.) θεωρούνται στοιχεία που θα αναδείξουν τους επαγγελματίες του μέλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v