Μειώνει τα τιμολόγια για τους οικιακούς καταναλωτές η ΕΥΑΘ

Οσοι καταναλωτές ξοδεύουν έως και 120 κ.μ. το τετράμηνο, το 99,4% του συνόλου δηλαδή, διατηρώντας σταθερή την κατανάλωσή τους θα «δουν» μειώσεις στους λογαριασμούς τους.

Μειώνει τα τιμολόγια για τους οικιακούς καταναλωτές η ΕΥΑΘ

Εγκρίθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ, που εξασφαλίζει για πρώτη φορά μειώσεις στο 99,4% των οικιακών καταναλωτών στην επόμενη διετία.

Οπως αναφέρει η εταιρία, τα νέα τιμολόγια, που θα ισχύσουν από το επόμενο τετράμηνο τιμολόγησης (Μάιος 2019), διασφαλίζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του νερού και τη βιωσιμότητα του πόρου, παράλληλα με τις επενδύσεις που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη.

«Η ΕΥΑΘ είναι η πρώτη εταιρεία ύδρευσης - αποχέτευσης στην Ελλάδα που εφαρμόζει τη σχετική ΚΥΑ του 2017 (αρ. 135275), η οποία εναρμονίζει επιτέλους τη χώρα μας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτινων πόρων μας», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.

«Με τη νέα τιμολογιακή μας πολιτική, επιδιώξαμε ως διοίκηση να αποτρέψουμε την κατασπατάληση του φυσικού πόρου ‘επιβραβεύοντας’ πολίτες και επιχειρήσεις που μεριμνούν για τη βιωσιμότητά του. Επιδιώξαμε, παράλληλα, να ‘ανοίξουμε’ το κοινωνικό μας τιμολόγιο με βάση στέρεα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια απλοποιώντας τις διαδικασίες και διευκολύνοντας τους καταναλωτές μας», συμπλήρωσε. «Ήταν καιρός πια να ‘δούμε’ και να βάλουμε στο χαρτί με στρατηγικό τρόπο την αποδοτικότητα και την κυκλικότητα του υδάτινου πόρου. Η κοινωνική ανάγκη το επιβάλλει, αλλά μόνο η κοινωνική συμμετοχή το καθιστά εφικτό. Γι’ αυτό και η νέα μας τιμολογιακή πολιτική είναι ένα ‘κάλεσμα’ προς τους χρήστες των υπηρεσιών της εταιρείας να προσέχουν τις ποσότητες νερού που καταναλώνουν, για να έχουμε εξασφαλισμένο το υδατικό μας μέλλον», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Υπενθυμίζεται ότι στα οικιακά τιμολόγια, που συνιστούν το 68% περίπου των καταναλωτών της ΕΥΑΘ, υπάρχει πλέον μείωση στις χαμηλές και αύξηση στις υψηλές καταναλώσεις, ώστε να ενισχύεται η λογική της ορθολογικής χρήσης του νερού. Έτσι, όσοι καταναλωτές ξοδεύουν έως και 120 κ.μ. το τετράμηνο, το 99,4% του συνόλου δηλαδή, διατηρώντας σταθερή την κατανάλωσή τους θα «δουν» μειώσεις στους λογαριασμούς τους. Η ίδια λογική ακολουθείται και στα επαγγελματικά τιμολόγια, με ωφελημένους το 64% των επαγγελματιών που καταγράφουν χαμηλές καταναλώσεις, ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία των βιομηχανιών (83%), που ξοδεύουν μέχρι 2.000 κυβικά, οι χρεώσεις παραμένουν σταθερές. Στο κοινωνικό τιμολόγιο υιοθετούνται πλέον τα κριτήρια ένταξης της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και, μάλιστα, χωρίς επιπλέον δικαιολογητικά, καθώς τα στοιχεία λαμβάνονται απευθείας από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης). 

Στα νέα τιμολόγια επιβάλλεται Περιβαλλοντικό Τέλος με ανταποδοτικό χαρακτήρα, το οποίο θα αποδοθεί στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης υδάτων. Διατηρούνται σταθερά τα τέλη αποχέτευσης, τα πάγια και το Ειδικό Τέλος Κύκλου Νερού, ενώ το νέο τιμολόγιο εξασφαλίζει την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης για όλη την 5ετία εφαρμογής του.

Τέλος, για τα έτη 2021-2023 προβλέπεται αύξηση των τιμολογίων 2% - εξαιρείται η πρώτη κλίμακα του οικιακού με κατανάλωση μέχρι 10 κ.μ. Η αύξηση αυτή θα επιτρέψει την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας (επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, συντήρηση υδραγωγείου Αραβησσού, έργα βελτίωσης δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης) και σε κάθε περίπτωση υπερκαλύπτεται από τις μειώσεις της διετίας 2019-2020.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v