Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροελαφρύνσεις-μαμούθ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Μετάταξη σε 13% ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια, επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, επιδότηση εισφορών για νέους, επιτάχυνση στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 2020, περιλαμβάνονται στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Φοροελαφρύνσεις-μαμούθ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Το σχέδιό μας βασίζεται στους κόπους του ελληνικού λαού δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι στόχος είναι να γίνει η έξοδος από τα μνημόνια πιο ορατή στην καθημερινότητά του.

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι στην περασμένη ΔΕΘ παρουσίασε μια νέα οικονομική πολιτική, καθώς η οικονομία έχει εδώ και τρία χρόνια ανάπτυξη και εξασφάλισε την φθηνότερη χρηματοδότηση από ποτέ μέσω των αγορών. Παράλληλα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους των προγραμμάτων.

«Μέρος της κοινωνίας σήκωσε υπέρμετρα το βάρος της κρίσης και δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα της νέας πορείας. Ηρθε η ώρα να αρχίσει να δικαιώνεται η προσπάθεια του ελληνικού λαού».

Όπως είπε υπάρχουν πάνω από 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε από τις αγορές.

Διευκρίνισε πως περίπου τα μισά είναι από το «μαξιλάρι» των δανειστών και τα υπόλοιπα από τους κόπους του λαού. Αυτούς τους κόπους δεν θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα αλλά και δεν θα τους αφήσουμε να λιμνάζουν.

Ετσι:

* 3,6 δισ. θα δοθεί για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος και εξοικονομούμε χρήματα από τους τόκους γιατί το επιτόκιο είναι ακριβό.

* 11,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για οριστική έξοδο από την κρίση. «Ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό (escrow account) που θα καταθέσουμε 5,55 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια, ως το 2022. Εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% αλλά παράλληλα μας δίνεται δημοσιονομικός χώρος για μια νέα πολιτική.

 

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πακέτο που παρουσιάζει θα εξασφαλίσει υψηλότερη ανάπτυξη και έτσι θα πιάνεται το 3,5% του ΑΕΠ και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το ποσό του ειδικού λογαριασμού (έως ποσοστό 1% του ΑΕΠ).

«Θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να κινδυνεύει ούτε κατά ένα ευρώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμούς για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα με βάση τα στοιχεία υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. ευρώ. Για το 2020 διαμορφώνεται επιπλέον χώρος 800 εκατ. ευρώ και για το 2021 επιπλέον 1,22 δισ. και το 2022 επιπλέον 2,330 δισ. ευρώ.

Σε αυτόν τον χώρο προστίθεται 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά και έτσι διαμορφώνεται το πλαίσιο για αναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης, αρχής γενομένης από το 2019.

 

Ειδικά για φέτος το πακέτο μέτρων μόνιμου χαρακτήρα χωρίζεται σε δυο μέρη, ένα για το 2019 που νομοθετείται άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα αλλά θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

 

Για το 2019:

* Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%. Συνολικό κόστος από το Μάιο που θα ψηφιστούν είναι 260 εκατ. ευρώ.

* Μείωση ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από το 13% στο 6% με στόχο να στηριχθούν νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις.

* Γίνεται κατανομή 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο «Δώρο Πάσχα» ή το μισό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα μειώνεται για τις μεγάλες συντάξεις.

Το 2020 προβλέπεται μέτρα 1,3 δισ. ευρώ. Ετσι η κυβέρνηση προχωρά:

* Καταργείται από 1.1.2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα. Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς. Για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ είναι 5% και θα γίνει 2%. Για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ είναι 6,5% και θα γίνει 4%. Για εισοδήματα ως 65.000 ευρώ είναι 7,5% και θα γίνει 6%. Για εισοδήματα ως 120.000 ευρώ είναι 9% και θα γίνει 8%.

* Για τις επιχειρήσεις από 1.1.2020 αυξάνει ο συντελεστής αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150% από 100%. Το θέμα αφορά επενδύσεις εντός 5ετίας σε όλους τους κλάδους.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο θα γίνει εφικτό να προχωρήσει γρηγορότερα η μείωση του συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις ώστε να φτάσει στο 25% το 2021.

* Από 1.1.2020 δίνεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στις επιχειρήσεις σε ποσοστό 80% για εργοδότη και για εργαζόμενο. Για νέους 25 ως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

* Από 1.1.2020 μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 11%. 

* Από 1.1.2020 θεσπίζεται φορολογική μείωση για κατοίκους των νησιών με επαναφορά του μειωμένου συντελεστή φορολόγησης σε κατοίκους νησιών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και έως 3.100 κατοίκους. Παράλληλα μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους. Παίρνονται και μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης σε ορεινές περιοχές.

* Από 1.1.2020 μειώνεται στο 10% ο φόρος στους συνεταιρισμούς αγροτών. Για συνεταιρισμένους αγρότες δίνεται έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα.

* Από 1.1.2020 για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων δίνεται έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα των τόκων για τα συγκεκριμένα δάνεια προκειμένου να επωφεληθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες.

Δουλέψαμε με σχέδιο

Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος η κυβέρνηση δούλεψε με σχέδιο και συμμαχίες. Δεν μειώθηκαν οι συντάξεις και όπως φαίνεται δεν θα μειωθεί και το αφορολόγητο.

Όπως είπε αυτό που συζητείται σήμερα είναι το πρόβλημα της υπεραπόδοσης στα δημοσιονομικά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι αλλά ένας δεν υπήρχε: ότι το είχαμε σχεδιάσει, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο και χωρίς οικονομική λογική.

Όπως είπε η στρατηγική που ανακοινώθηκε βασίζεται στην αξιοπιστία. Η ΝΔ λέει να κερδίσω τις εκλογές και να κερδίσω αξιοπιστία. Εμείς λέμε ότι κερδίσαμε αξιοπιστία και γι’ αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε στα μέτρα που παρουσιάσαμε.

Μίλησε για αλλαγή πλεύσης από τα μνημονιακά δεδομένα. Τότε γίνονταν επιστροφή πόρων μέσω του κοινωνικού μερίσματος κάτι που βοήθησε αλλά δεν ήταν η άριστη αντιμετώπιση της οικονομικής πολιτικής. Τώρα μπορούμε να κινηθούμε εκ των προτέρων. 

Όπως είπε η κυβέρνηση σε ότι αφορά τους δανειστές θα πει ότι «εσείς παραμένετε στα συμφωνηθέντα». Το 3,5% του ΑΕΠ ήταν η συνεισφορά μας στην απομείωση του χρέους. Το ποσό θα το πάρουν είτε από τον ειδικό λογαριασμό, είτε με την υπεραπόδοση που θα έχουμε για τα μέτρα ελάφρυνσης.

Η στρατηγική δεν είναι στον αέρα, δεν βασίζεται σε ελπίδες αλλά σε στρατηγική που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017.

Απαντώντας σε ερώτηση ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο, ενώ για ότι αφορά την περίοδο μετά το 2020 τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται προγραμματισμός σε πολύ μεγαλύτερο βάθος. Γι’ αυτό δεν παρουσιάστηκαν μέτρα για 2021 και το 2022. Όπως είπε για το 2021 υπάρχουν επιπλέον χρήματα και πιθανά θα δοθούν για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης ή φιλοεπενδυτικά μέτρα. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση στην πρότασή της «βάζει τα λεφτά πάνω στο τραπέζι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v