Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος νέου ναυαγίου για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Σχεδόν απίθανη η συμμετοχή της Sev.En Energy. Γιατί οι Τσέχοι προτίμησαν τις ανθρακικές μονάδες της ελβετικής Alpiq, με τίμημα 280 εκατ., έναντι Μελίτης και Μεγαλόπολης. Αρνητικά τα σινιάλα και από τους υπόλοιπους διεκδικητές.

Κίνδυνος νέου ναυαγίου για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Αποσύρει το ενδιαφέρον της από τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ η εταιρεία Sev.En Energy. Αυτό αναφέρουν αξιόπιστες πηγές της αγοράς, θεωρώντας σχεδόν απίθανο το να κατεβάσουν στις 28 Μαΐου δεσμευτική προσφορά.

Η επιβεβαίωση της πληροφορίας περί αποχώρησης των Τσέχων ήρθε ουσιαστικά πριν από λίγα 24ωρα, όταν η ελβετική ενεργειακή εταιρεία Alpiq ανακοίνωσε deal με τη Sev.En Energy. Η τελευταία εξαγοράζει έναντι 280 εκατ. ευρώ δύο ανθρακικούς σταθμούς της πρώτης στο Kladno και Zlin της Τσεχίας. Οι Ελβετοί ξεκίνησαν στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου τις διαδικασίες πώλησης του Kladno, με ηλεκτρική ισχύ 516 MW και του Zlin, με θερμική ισχύ 376 MW και ηλεκτρική 64 MW.

Οι δύο ανθρακικές μονάδες λειτούργησαν, η πρώτη το 2000, άρα πρόκειται για καινούργιο σταθμό και η δεύτερη το 1996 και σταδιακά επέκτεινε τη λειτουργία της έως το 2001. Στις κύριες δραστηριότητες των δύο μονάδων είναι και η παροχή τηλεθέρμανσης με διασφαλισμένα έσοδα, ενώ όπως αναφέρουν πηγές, η θερμική τους απόδοση θεωρείται υψηλή λόγω και της καλύτερης ποιότητας του άνθρακα. Επίσης οι μονάδες του Kladno μπορούν να καίνε και 10% βιομάζα.

Η κίνηση της SeV.En Energy, η οποία στον άγονο διαγωνισμό του περασμένου Φεβρουαρίου είχε συμμετάσχει σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προκάλεσε αίσθηση. Οι Τσέχοι, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, γύρισαν την πλάτη στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη και με υψηλό τίμημα έναντι εκείνου που είχαν δώσει για τις ελληνικές μονάδες, αγόρασαν ακριβότερα δύο λιγνιτικές στην πατρίδα τους. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία είχε καταθέσει, με όρους εκτός διαγωνισμού, οικονομική πρόταση 103 εκατ. ευρώ. Αυτή είχε απορριφθεί από τη ΔEH.

Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις εξελίξεις στον ηλεκτρισμό σημειώνουν πως η Sev.En Energy δεν είδε συνθήκες ομαλής λειτουργίας στην ελληνική αγορά ρεύματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Τσέχοι πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια σε αγορές οι οποίες αντανακλούν τα κόστη λειτουργίας και παραγωγής και υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα. Πρόκειται για αγορές όπως η Τσεχία και η Γερμανία, με χρηματιστήρια ενέργειας και διασυνδεδεμένα τα δίκτυά τους.

Οι υπόλοιποι διεκδικητές

Πάντως και τα μηνύματα από τους υπόλοιπους διεκδικητές της Μελίτης και της Μεγαλόπολης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Αν και κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα αρνητικά σινιάλα που στέλνουν να έχουν να κάνουν με διαπραγματευτική τακτική έναντι της πωλήτριας ΔEH.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει να μελετά τα δεδομένα και να καταβάλλει προσπάθειες για τη σύνθεση μίας «αξιόλογης» οικονομικής προσφοράς. Αν και πηγές θέλουν να υπάρχουν δυσκολίες με δεδομένα τα μεγέθη των δύο λιγνιτικών σταθμών και τις συνθήκες της αγοράς.

Η Μυτιληναίος, η οποία σημειωτέον στον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά, άνευ αιρέσεων, 25 εκατ. ευρώ μόνο για τη Μελίτη, δείχνει να μην έχει λάβει για την ώρα επενδυτική απόφαση. Πηγές θέλουν να αναμένει, όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές, την ανάρτηση των τελευταίων στοιχείων στο VDR, που είναι το SPA μετά και τις προτάσεις τους.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που ενδιαφέρεται για τη Μελίτη, δεν βγάζει θετικό πρόσημο στις οικονομικές της προσδοκίες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ενώ κλειστά κρατά τα χαρτιά και το κοινοπρακτικό σχήμα της CHN Energy (Κίνα) - Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου).

Οι «μνηστήρες», λένε πηγές, δεν βλέπουν συνολικά να βγαίνει η άσκηση για ικανοποιητικά μελλοντικά έσοδα, τόσο λόγω της χαμηλής ποιότητας του λιγνίτη και της θερμικής απόδοσης των μονάδων, όσο και της αβέβαιης πορείας των τιμών των δικαιωμάτων του CO2.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v