Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νομοσχέδιο της ΝΔ για τις επενδύσεις

Κλειστές προθεσμίες στις διαδικασίες αδειοδότησης και ταχεία εξέταση των προσφυγών περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας. Στις 1.580 ημέρες σήμερα ο μέσος όρος επίλυσης των δικαστικών διαφορών.

Το νομοσχέδιο της ΝΔ για τις επενδύσεις
Με ειδικά τμήματα δικαστηρίων τα οποία θα ασχολούνται ειδικά και  κατά προτεραιότητα με υποθέσεις επενδύσεων σχεδιάζει να «καταπολεμήσει» το φαινόμενο των κολλημένων επενδύσεων στις δικαστικές αίθουσες ακόμα και για πολλά χρόνια η Νέα Δημοκρατία, στο βαθμό όπου οι ψηφοφόροι της δώσουν εντολή συγκρότησης της επόμενης κυβέρνησης.

Το επιτελείο των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό τον συντονισμό του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Γεραπετρίτη έχει καταρτίσει σύμφωνα με πληροφορίες τον κορμό του νομοσχεδίου και φιλοδοξία του κόμματος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να έχει ψηφιστεί έως το Οκτώβριο.

Σήμερα ο μέσος χρόνος επίλυσης δικαστικών διαφορών στην Ελλάδα φτάνει τις 1.580 ημέρες αλλά οι δικαστικές εμπλοκές δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο για την ταχεία υλοποίηση επενδύσεων. Γραφειοκρατία, συχνές μεταβολές στο φορολογικό πλαίσιο, υπερφορολόγηση αλλά και ξαφνική ανακάλυψη «δασών» ή «αρχαίων» αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια ότι μπορούν να μπλοκάρουν ακόμα και επενδύσεις που έχουν εγκριθεί από την ελληνική Βουλή.

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει  κλειστές προθεσμίες στις διαδικασίες αδειοδότησης, ενιαίες αδειοδοτικές δομές, απόλυτη ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών, ηλεκτρονικές υπογραφές και ειδικά τμήματα δικαστηρίων τα οποία θα διεκπεραιώνουν αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα όλες τις υποθέσεις επενδύσεων στην Ελλάδα . «Σύντομα θα υπάρχει ένας ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλα τα δεδομένα , αρχαιολογικά, δασικά, χωροταξικά και με ένα κλικ ο κάθε επενδυτής θα μπορεί να εξακριβώσει που μπορεί να χτίσει και πόσο», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΒ προκειμένου να κλείσει το επενδυτικό κενό που άφησε στην ελληνική οικονομία η πολυετής κρίση χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ ύψους 100 δισ. ευρώ. Αν σε ετήσια βάση οι ακαθάριστες επενδύσεις αυξάνονταν με ρυθμό 1%, το επενδυτικό κενό απλά δεν θα έκλεινε ποτέ. Με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5%, το 2033 θα είχαμε γυρίσει εκεί που βρισκόμασταν επενδυτικά δέκα χρόνια πριν, με ακαθάριστες επενδύσεις στο 20% του ΑΕΠ. Με μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 15% το επενδυτικό κενό θα μπορούσε να κλείσει το 2022.

Πέρυσι οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν κάμψη και περιορίστηκαν σε ποσοστό 11,1% του ΑΕΠ έναντι 12,9% το 2017 ενώ οι επενδύσεις σε πάγια εμφάνισαν βουτιά 12,2% όταν το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό προέβλεπε έστω και οριακή αύξηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v