Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Αρση capital controls το συντομότερο δυνατόν

Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε την εκτίμηση ότι με τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% αντί στόχου 3,5%. Πρόσθεσε με νόημα πως «όπως ξέρετε, αυτά αλλάζουν». Συνδυαστική λύση των δύο προτάσεων για τα κόκκινα δάνεια, προκρίνει η κυβέρνηση.

Στουρνάρας: Αρση capital controls το συντομότερο δυνατόν

Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, υπογραμμίζοντας ότι η παραπάνω θέση συνιστά κοινό συμπέρασμα. Με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, γίνεται επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της TτE και του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. 

Από την πλευρά του, την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση σύντομα ο Γιάννης Στουρνάρας, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Θεωρούμε πως πλέον δεν έχουν χρησιμότητα τα capital controls, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο διοικητής της TτE επανέλαβε την εκτίμηση ότι με τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που είναι ο στόχος, αλλά πρόσθεσε με νόημα «όπως ξέρετε, αυτά αλλάζουν».

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από το τραπεζικό σύστημα και το θέμα των κόκκινων δανείων, με τον διοικητή της TτΕ να αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο συστημικές λύσεις, εκ των οποίων η μία μόνο είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Επανέλαβε την άποψη της TτΕ ότι είναι καλό να γίνει χρήση και των δύο, αλλά παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση για τις αποφάσεις επί του θέματος και τη χρονική διαχείρισή τους. 

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική κουβέντα για το τραπεζικό σύστημα και βέβαια για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία συνολικά. Για το τραπεζικό σύστημα συμφωνήσαμε πως τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά, χρειαζόμαστε συστημικές λύσεις και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που είναι στο τραπέζι. Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να εφαρμοστούν όλες οι εφικτές λύσεις.

Συμφώνησα πλήρως για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για μεταρρυθμίσεις, για να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v