Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητική τροπολογία για την «υπόθεση Ασπίς»

Συζητείται κυβερνητική τροπολογία που θα οδηγεί σε ταχύτερη ικανοποίηση των δικαιούχων, δέκα χρόνια μετά το ηχηρό «λουκέτο» της Ασπίς. Ο ρόλος του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και η δυνατότητα δανεισμού του από συστημικές τράπεζες.

Κυβερνητική τροπολογία για την «υπόθεση Ασπίς»

Τροπολογία στη Βουλή με στόχο την ταχύτερη ικανοποίηση των δικαιούχων της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια μελετά να καταθέσει η κυβέρνηση, καθώς δέκα χρόνια μετά το ηχηρό «λουκέτο» της εταιρείας (21 Σεπτεμβρίου 2009), οι ασφαλισμένοι είτε έχουν εισπράξει «ψίχουλα», είτε δεν έχουν καν δει το… χρώμα του χρήματος.

Από πολιτικής άποψης, η σημερινή κυβέρνηση, που προτείνει το συνταξιοδοτικό σύστημα των τριών πυλώνων, έχει κάθε λόγο να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δικαιούχων της ΑΣΠΙΣ, οι οποίοι ταλαιπωρούνται επί μία δεκαετία, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις όλων σχεδόν των κομμάτων. Επιπλέον, η διευθέτηση του ζητήματος είναι προς όφελος του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ζητά την ανάληψη πρόσθετων δραστηριοτήτων σε κομβικούς τομείς για την κοινωνία και την οικονομία, όπως είναι η σύνταξη (επαγγελματικά ταμεία), η υγεία (ΣΔΙΤ με κρατικά νοσοκομεία) και η υποχρεωτική κάλυψη κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

Με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει οι δικαιούχοι της ΑΣΠΙΣ πρώτα να αποζημιωθούν από τον εκκαθαριστή της εταιρείας και μόνο όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση (άγνωστο το πόσα χρόνια ακόμη θα διαρκέσει) θα μπορούν να απευθυνθούν στο Εγγυητικό Κεφάλαιο του κλάδου Ζωής.
Αν για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος δικαιούται 10.000 ευρώ και λάβει αθροιστικά από τον εκκαθαριστή 2.000 ευρώ, τότε (άγνωστο σε πόσα χρόνια από σήμερα) θα μπορεί να ζητήσει από το Εγγυητικό Κεφάλαιο το 70% των υπόλοιπων 8.000 ευρώ.

Με βάση τη συζητούμενη τροπολογία, θα δίδεται η δυνατότητα παράλληλης αποζημίωσης των δικαιούχων της ΑΣΠΙΣ τόσο από τον εκκαθαριστή όσο και από το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Κάτι τέτοιο αναμένεται να επισπεύσει σημαντικά τον χρόνο αποζημίωσής τους.

Λεφτά… δεν υπάρχουν

Ακόμη όμως και αν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, το Εγγυητικό Κεφάλαιο δεν διαθέτει σήμερα τη δυνατότητα να καταβάλει άμεσα τα συνολικά ποσά στους δικαιούχους. Ειδικότερα, με βάση υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να δοθεί στους δικαιούχους υπολογίζεται γύρω στα 350 εκατ. ευρώ, όταν η περιουσία της ΑΣΠΙΣ εκτιμάται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ. Άρα, το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα πρέπει να καταβάλει το 70% της διαφοράς (350-70), δηλαδή γύρω στα 190-200 εκατ. ευρώ. 

Όμως το Εγγυητικό φέρεται να διαθέτει σήμερα μόλις 72 εκατ. ευρώ, όπου γύρω στα 12 εκατ. θα κατευθυνθούν στους δικαιούχους της International Life.

Υπάρχει λοιπόν ένα «άνοιγμα» γύρω στα 135 εκατ. ευρώ που θα μπορούσε να καταβληθεί μέσω δανεισμού του Εγγυητικού Κεφαλαίου από τις συστημικές τράπεζες. Μάλιστα, υπάρχει ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει τη δυνατότητα δανεισμού του Εγγυητικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v