Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για το γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι

Εντός των προσεχών εβδομάδων θα σταματήσει η λειτουργία του γραφείου Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι και οι πολίτες θα πρέπει να καταθέτουν δηλώσεις στην περιοχή που βρίσκονται τα ακίνητά τους. Η πορεία του προγράμματος.

Αντίστροφη μέτρηση για το γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι

Για λίγες εβδομάδες θα λειτουργούν ακόμα τα γραφεία κτηματογράφησης στο Γαλάτσι και στην Θεσσαλονίκη που επιτρέπουν στους πολίτες να καταθέτουν δηλώσεις κτηματογράφησης από τον τόπο κατοικίας τους. Σταδιακά, και παράλληλα με τη λήξη των διαδοχικών παρατάσεων που έχουν δοθεί για τη κτηματογράφηση αρκετών περιοχών της χώρας, θα κλείνουν τα γραφεία των μελετητών που στεγάζονται σήμερα σε Γαλάτσι και Θεσσαλονίκη ώστε να διευκολυνθούν όσοι μένουν στις δύο περιοχές και έχουν ακίνητα στην περιφέρεια.

Κάθε φορά που λήγει το πρόγραμμα κτηματογράφησης (με τις παρατάσεις) θα υπάρχει περιθώριο 10 ημερών έως δύο εβδομάδων ώστε να υποβληθούν δηλώσεις από όσους δεν το έπραξαν εντός του χρονοδιαγράμματος. Όταν τελειώσει αυτή η σιωπηρή παράταση, τα γραφεία σε Γαλάτσι και Θεσσαλονίκη θα κλείνουν και οι πολίτες πρέπει να μετακινηθούν στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο (ή τα ακίνητά τους) και να καταθέσουν εκεί τη δήλωση κτηματογράφησης.

Σήμερα έληξε η τελευταία παράταση που είχε δοθεί με υπουργική απόφαση για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πρέβεζας , Άρτας και Λευκάδας, καθώς και για περιοχές της Κορίνθου και της Λάρισας. Στο τέλος Οκτωβρίου λήγουν επίσης οι προθεσμίες στα προγράμματα κτηματογράφησης άλλων 18 περιοχών και στις 29 Νοεμβρίου στις υπόλοιπες περιοχές της τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16).

Στον οργανισμό του Κτηματολογίου τονίζουν πως οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στα γραφεία κτηματογράφησης με ραντεβού. Κάνουν αρχικά μια αίτηση, παίρνουν έναν αριθμό πρωτοκόλλου και στη συνέχεια μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ακόμη και μετά την λήξη του προγράμματος κτηματογράφησης της περιοχής τους, με βάση την ημερομηνία που προβλέπεται στο ραντεβού τους. Ετσι θα δηλώνουν εκπρόθεσμα τα σχετικά στοιχεία αλλά το σύστημα θα τους θεωρεί εμπρόθεσμους. 

Πρόκειται για μία από τις διευκολύνσεις που δίνονται στους πολίτες και θα διευρυνθούν και με νέες ρυθμίσεις απλοποίησης των διαδικασιών ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή. Στο μεγάλο ερώτημα για τα πρόστιμα σε όσους δεν καταθέσουν τις αιτήσεις κτηματογράφησης των ακινήτων τους, που προβλέπονται από το νόμο, φαίνεται πως δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν τη φετινή χρονιά και σε κάθε περίπτωση δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ποσοστά κτηματογράφησης στα προγράμματα που λήγουν έως τα τέλη Νοεμβρίου, είναι ικανοποιητική. Η μελέτη για τα Δωδεκάνησα είχε συμμετοχή 74,87%, ενώ οι αντίστοιχες για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας έφτασαν το 47,96%. Αντίθετα σε περιοχές όπου έχει δοθεί παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου και σε όσες η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται στις 29 Νοεμβρίου, τα ποσοστά βρίσκονται ακόμη στο 36,39% και στο 24,5% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v