ΠΟΜΙΔΑ: Η κυβέρνηση «καίει» το μέτρο της έκπτωσης φόρου για ανακαινίσεις

Δώρο άδωρο να δοθεί η έκπτωση του 40% στο φορολογητέο εισόδημα του ιδιοκτήτη, και όχι στους φόρους. Επιστολή στον Χρήστο Σταϊκούρα και αναλυτικά παραδείγματα.

ΠΟΜΙΔΑ: Η κυβέρνηση «καίει» το μέτρο της έκπτωσης φόρου για ανακαινίσεις

Προς πλήρες «κάψιμο» οδηγείται το μέτρο της έκπτωσης από φόρους του 40% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων της χώρας, που από ό,τι προκύπτει από το Σχέδιο του Προϋπολογισμού, περιορίζεται σε απλή εφάπαξ έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

Η ρύθμιση αυτή όχι μόνον δεν θα αποτελέσει το παραμικρό κίνητρο για την έκδοση νόμιμων φορολογικών παραστατικών, όπως προκύπτει από τους συνημμένους πίνακες, αλλά αντίθετα θα αναγκάσει το Υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει και χρήματα σε όσους θα εξέδιδαν ούτως ή άλλως παραστατικά αγοράς οικοδομικών υλικών κ.λπ.

Αυτό σε αντίθεση με τις ρητές εξαγγελίες της κυβέρνησης, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, το σαφέστατο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την πρόσφατη δημόσια διαβεβαίωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η έκπτωση θα είναι από τον φόρο και θα μπορεί να αποσβεστεί σε τρία οικονομικά έτη.

Η ΠΟΜΙΔΑ τόνισε αναλυτικά τα παραπάνω σε επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το κείμενο της οποίας επισυνάπτεται, και αναμένει την ορθή και θαρραλέα νομοθέτηση ενός μέτρου που αφορά όχι μόνον τους ιδιοκτήτες ακινήτων και την όψη των πόλεων της χώρας μας, αλλά την αγορά, την απασχόληση και ολόκληρη την κοινωνία.

Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, η ΠΟΜΙΔΑ κατασκεύασε δύο αρχεία excel με αναλυτικά παραδείγματα υπολογισμού της αφαίρεσης της δαπάνης ανακαίνισης από το φορολογητέο εισόδημα σε διάφορα σενάρια από τα οποία προκύπτει το ασύμφορο της εκτέλεσης εργασιών ανακαίνισης με νόμιμα παραστατικά, και συνεπώς η πλήρης αποτυχία του μέτρου. (Μπορείτε να τα δείτε τη στήλη Συνοδευτικό Υλικό).

Η επιστολή

Εν όψει της κατάρτισης του φορολογικού νομοσχεδίου σας παρακαλούμε να ορίσετε το συντομότερο δυνατόν συνάντηση με το Προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ, για να σας ενημερώσουμε για τις απόψεις και τις προτάσεις μας σχετικά με τη βελτίωση και εκλογίκευση της φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε ο τομέας αυτός να ξαναγίνει παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης στη χώρα μας.

Ειδικότερα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια από τις σημαντικότερες εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης, τη φορολογική επιδότηση της ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων, ένα μέτρο τεράστιας σημασίας για την οικονομία και την κοινωνία μας, που προτάθηκε από την ΠΟΜΙΔΑ στο οικονομικό επιτελείο προ διετίας, με στόχο να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα κτίρια και να αλλάξει την όψη των πόλεων της χώρας μας!

Ολοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών ανακαίνισης σήμερα διεξάγεται χωρίς την έκδοση νόμιμων παραστατικών γιατί στην εποχή της κρίσης πολλαπλασιάστηκαν οι εκατέρωθεν φορολογικές επιβαρύνσεις με αποτέλεσμα το κράτος να αξιώνει:

- Από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες-εργοδότες, 24% για ΦΠΑ επί των υλικών και εργασιών και 90% περίπου επί του τεκμαρτού ημερομισθίου για εργοδοτικές εισφορές, χωρίς να υπολογιστεί η γραφειοκρατία και η δαπάνη έκδοσης οικοδομικών αδειών!

- Από τους τεχνίτες, υπεργολάβους, εμπόρους υλικών κ.λπ., 22-45% για φόρο εισοδήματος, έως και 10% για εισφορά αλληλεγγύης και 20,28% για ασφαλιστικές εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ, εξαερώνοντας κυριολεκτικά τις εισπράξεις τους!

Οι τεράστιες αυτές επιβαρύνσεις και η ανυπαρξία κάθε κινήτρου υπέρ των ιδιοκτητών για έκδοση τιμολογίων, έχουν ως σύνηθες αποτέλεσμα την έκδοση ελαχίστων ή και καθόλου φορολογικών παραστατικών για τις εργασίες ανακαινίσεων κατοικιών και κτιρίων μικρής και μεσαίας κλίμακας.

Η ανατροπή της δεδομένης αυτής πρακτικής μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την επιδότηση του συνόλου της δαπάνης για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων, με λογιστική (μέσω TAXISNET) επιστροφή του 40% (50% ήταν το αρχικό αίτημά μας) του συνολικού κόστους, με βάση τα προσκομιζόμενα νόμιμα φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια) παροχής υπηρεσιών και αγοράς οικοδομικών υλικών.

Η επιδότηση αυτή δεν θα καταβάλλεται προς τον φορολογούμενο αλλά θα πιστώνεται υπέρ του στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ ΜyΤaxisNet, από όπου το ποσό της επιδότησης θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για συμψηφιστικές πληρωμές των κάθε είδους φόρων και υποχρεώσεών του προς το Δημόσιο, μέσα στα επόμενα 3 έως 5 το πολύ οικονομικά έτη. Από την εφαρμογή της έκπτωσης του 40% της δαπάνης από τους φόρους του φορολογούμενου, αφενός θα κερδίσει το Δημόσιο γιατί οι φόροι και εισφορές που θα εισπράξει είναι σημαντικά περισσότεροι από την επιδότηση αυτή, ταυτόχρονα δε θα βελτιωθεί και ο δείκτης φορολογικής συμμόρφωσης, μειώνοντας τους ανείσπρακτους φόρους. Αυτό είχε προταθεί, αυτό είχε γίνει αποδεκτό και αυτό εξαγγέλθηκε!

Όμως ο αρμόδιος Υφυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε ότι η έκπτωση του 40% θα γίνεται από το φορολογητέο εισόδημα του ιδιοκτήτη, και όχι από τους φόρους του! Αν αυτό τελικά συμβεί:

• Οσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Η «έκπτωση» θα είναι ασήμαντη, πολύ χαμηλότερη από τον ΦΠΑ που θα πρέπει να προπληρώσουν, για να πάρουν πίσω «ψίχουλα», ένα χρόνο μετά…

• Οσοι έχουν εισοδήματα από 37.000 - 41.000 ευρώ ετησίως, απλώς θα πάρουν πίσω περίπου το ΦΠΑ που θα έχουν προκαταβάλει, ένα χρόνο αργότερα…

• Οσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα θα έχουν μια ασήμαντη διαφορά πέραν του ΦΠΑ, για την οποία δεν θα αξίζει καν να πιέσουν τους επαγγελματίες για έκδοση τιμολογίων.

• Ετσι αν η έκπτωση του 40% νομοθετηθεί από το φορολογητέο, και όχι από τον φόρο, η ανακαίνιση στη χώρα μας, όπου γίνεται, θα συνεχίσει να γίνεται όπως τώρα, «με το φως του φεγγαριού»…

• Αντίθετα μάλιστα, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να επιστρέψει κάποια εκατομμύρια ευρώ, «δώρο» σε όρους κάνουν ανακαίνιση με αγορές από μεγάλες επιχειρήσεις - αλυσίδες που εκδίδουν ούτως ή άλλως τιμολόγια, και στις εταιρίες που κάνουν ανακαίνιση στα ακίνητά τους! Ετσι το «μέτρο» θα εξελιχθεί σε πραγματικό εισπρακτικό «Βατερλώ» για τα έσοδα του ΥΠΟΙΚ, και γι’ αυτό το λόγο, η σύστασή μας είναι να μην νομοθετηθεί καν με αυτή τη μορφή…

• Τέλος, με την αδικαιολόγητη αυτή στροφή, θα «καεί» κυριολεκτικά το σημαντικότερο μέτρο που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα αναζωογονούσε την αγορά, θα αξιοποιούσε τα υπάρχοντα ακίνητα κ.λπ. Και αυτό θα ήταν το μόνον μέτρο που θα ελάφρυνε κάπως τη φορολογία των εισοδημάτων τους, δεδομένου ότι παραμένει αμετάβλητη η ισχύουσα φορολογική κλίμακα καταλήστευσής τους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v