Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δίνει €72 στους φτωχούς και €353 στους πλούσιους

Με τον προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας, το εισόδημα των πολύ πλουσίων θα αυξηθεί 5 φορές παραπάνω από όσο των πολύ φτωχών, καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δίνει €72 στους φτωχούς και €353 στους πλούσιους

«Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που η ΝΔ κατέθεσε στην Commission, αποτυπώνεται με τον πιο εμφανή τρόπο η ταξική της μεροληψία», γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών» και εξηγεί: 

* 72 ευρώ αύξηση για το φτωχότερο 10%

* 353 ευρώ αύξηση για το πλουσιότερο 10%.

Δηλαδή το εισόδημα των πολύ πλουσίων θα αυξηθεί 5 φορές παραπάνω από όσο των πολύ φτωχών.

«Αντίστροφη εικόνα από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου για το έτος 2019, σύμφωνα με τα πραγματοποιηθέντα όπως αυτά αποτυπώνονται στο προσχέδιο του 2020, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Μάλιστα η αύξηση στα εισοδήματα των πολιτών το 2019 αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν.

»Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται από τα κράτη-μέλη πρέπει να περιλαμβάνεται ένας πίνακας με τις αλλαγές που θα επιφέρουν τα μέτρα πολιτικής στους πολίτες ανάλογα με τα εισοδήματά τους (σε δεκατημόρια). Έτσι φαίνεται πώς θα επηρεάσουν τα μέτρα το φτωχότερο 10%, το αμέσως επόμενο 10% και ούτω καθ’ εξής, μέχρι το πλουσιότερο 10%. Συνολικά δηλαδή 10 εισοδηματικές κατηγορίες.

Ο προϋπολογισμός του 2019 που είχε καταθέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είχε πολύ πιο συντηρητικές προβλέψεις από αυτές που πραγματοποιήθηκαν, προέβλεπε σαφώς ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Έτσι μέσα στο 2019 -την οικονομική πολιτική του οποίου καθόρισαν απόλυτα τα οικονομικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ-, όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια παρουσίασαν αύξηση. Αυτή η αύξηση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και ποσοστιαία μειωνόταν όσο υψηλότερο ήταν το εισόδημα.

Ενδεικτικά τα εισοδήματα του φτωχότερου 10% αυξήθηκαν κατά 408 ευρώ (16.3%), του αμέσως επόμενου 10% κατά 472 ευρώ (11.28%) του τρίτου κατά 519 ευρώ (9.7%) και ούτω καθεξής, μέχρι τα εισοδήματα του πλουσιότερου 10% που αυξήθηκαν κατά 289 ευρώ (1.3%.) Μάλιστα ενδεικτική είναι και η πολύ μεγάλη μείωση των ανισοτήτων που καταγράφηκε κατά το 2019 όπως και η μείωση των ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 που κατέθεσε η ΝΔ, η εικόνα είναι εν πολλοίς αντεστραμμένη. Η ποσοστιαία αύξηση είναι περίπου ίδια για κάθε δεκατημόριο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το φτωχότερο 10% ευνοείται μόλις κατά 72 ευρώ, ενώ το πλουσιότερο 10% κατά 353 ευρώ. Και αυτό αν πραγματοποιηθούν οι θαρραλέες προβλέψεις για ανάπτυξη της ΝΔ. Είμαστε σίγουροι ότι σε αντίθετη περίπτωση, η ταξικότητα θα γίνει ακόμα πιο εμφανής.

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v