Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Με βρετανικό… «τζόκερ» η αύξηση εισπράξεων

Τα αυξημένα έσοδα από Βρετανούς τουρίστες συνεισέφεραν σημαντικά στο νέο ρεκόρ ταξιδιωτικών εισπράξεων το πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς. Σε υποχώρηση η αγορά της Γερμανίας και η εικόνα στις υπόλοιπες κύριες αγορές.

Τουρισμός: Με βρετανικό… «τζόκερ» η αύξηση εισπράξεων

Οι αριθμοί ποτέ δεν λένε όλη την αλήθεια. Αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ωστόσο, είναι πως η ολοκλήρωση του οκτάμηνου βρήκε την Ελλάδα να μετρά 1,58 δισ. ευρώ περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση 13,6%. Με αποτέλεσμα οι συνολικές εισπράξεις από τον τουρισμό να φθάσουν τα 13.241,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου Αυγούστου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Περισσότερο από το 1/3 (πάνω από 580 εκατ. ευρώ) προήλθε από πρόσθετα έσοδα κατά τον Αύγουστο (+16,1%), τα οποία έφθασαν τα 4.182,5 εκατ. ευρώ.

Το νέο ρεκόρ εισπράξεων καταγράφηκε εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων εξαιτίας των αρρυθμιών που παρουσιάστηκαν στις κρατήσεις από τις περισσότερες αγορές της Ευρώπης και το μπαράζ προσφορών στο οποίο προχώρησαν οι ξενοδόχοι για να αναθερμάνουν τη ζήτηση.

Η μεγάλη εικόνα των αριθμών αποτυπώνει το γεγονός πως ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις αναταράξεις, αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτικό δομικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας απ’ ό,τι θεωρούν πολλοί από τους επιχειρηματίες του χώρου.

Η εκτίμηση επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως σε μια χρονιά κατά την οποία περίσσεψαν οι δυσκολίες, ο ελληνικός τουρισμός δεν πισωγύρισε. Απλώς, «φρέναρε» τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης των προηγούμενων χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό πως το επιπλέον 1,5 δισ. εισπράξεων προήλθε από 750 χιλιάδες περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό (21,84 εκατ. ταξιδιώτες στο οκτάμηνο, +3,6%).

Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη περίοδο του 2018 είχαν έρθει στην Ελλάδα 2,1 εκατ. τουρίστες περισσότεροι από το ίδιο διάστημα του 2017 και οι επιπλέον εισπράξεις ήταν 1,1 δισ. ευρώ έναντι του 2017. Σχεδόν μισό δισ. λιγότερα από φέτος…

Πώς θα μοιραστεί η φετινή αυξημένη «τούρτα» εισπράξεων μεταξύ των επιχειρήσεων του χώρου είναι μια άλλη συζήτηση και συνδέεται με το ειδικό βάρος, την ικανότητα διαχείρισης, την ευελιξία και τις επιμέρους τακτικές που επιλέγουν όμιλοι και μεμονωμένοι ξενοδόχοι.

Ότι οι ξένοι που ήλθαν φέτος στην Ελλάδα για διακοπές ήταν πιο αποδοτικοί για την ελληνική οικονομία αποτυπώνεται στο γεγονός πως η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των κατοίκων εξωτερικού διαμορφώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου στα 592,1 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,8% έναντι μείωσης 1,1% στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όταν είχε διαμορφωθεί στα 539,1 ευρώ.

Από πού προήλθε, όμως, το επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ των φετινών εισπράξεων; Από τα στοιχεία της TτE προκύπτει πως η αύξηση οφείλεται σε τρεις πηγές, οι οποίες εισέφεραν από σχεδόν μισό δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα: τις χώρες εκτός Ε.Ε (κυρίως τις ΗΠΑ), τις χώρες της Ε.Ε εκτός Ευρωζώνης (κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο) και τις αγορές της Ευρωζώνης (κυρίως τη Γαλλία).

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εισπράξεις από κατοίκους Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν 490 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 1.948,8 εκατ. ευρώ (+33,6%). Τον Αύγουστο, μάλιστα, η αύξηση εισπράξεων ήταν ακόμα μεγαλύτερη (+54,7%).

 

Σε διαφορετική τροχιά κινήθηκε η αγορά της Γερμανίας, η οποία εμφανίζει σοβαρές παρατεταμένες «αρρυθμίες». Είναι χαρακτηριστικό πως οι εισπράξεις οκταμήνου από την υπ’ αριθμόν ένα κύρια αγορά του ελληνικού τουρισμού κατέγραψαν μείωση σχεδόν 100 εκατ. ευρώ (-4,8%). Οι μισές από τις απώλειες εισπράξεων καταγράφηκαν τον Αύγουστο, όταν η κάμψη έφθασε το 8,3%.

Ανοδικά, αντίθετα, κινήθηκαν οι εισπράξεις από τη Γαλλία, οι οποίες ισοστάθμισαν πλήρως τις απώλειες εσόδων από Γερμανούς ταξιδιώτες. Πιο συγκεκριμένα οι εισπράξεις από κατοίκους Γαλλίας έφθασαν τα 825,1 εκατ. ευρώ στην περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, καταγράφοντας άνοδο 13,5% στο οκτάμηνο και 7,9% τον Αύγουστο.

Αυξημένες κατά 13,3% ήταν οι εισπράξεις από Αμερικανούς ταξιδιώτες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 763,3 εκατ. ευρώ.

«Σφυγμό» την ίδια στιγμή εμφάνισε η αγορά της Ρωσίας, από την οποία οι εισπράξεις έφθασαν τα 314 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20,4% στο οκτάμηνο. Η συγκεκριμένη αγορά, ωστόσο, εξακολουθεί να κινείται σε ιδιαίτερα ρηχά νερά τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με τη διετία 2012-2013, όταν η ταξιδιωτική κίνηση είχε φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v