Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: «Πιστωτικά θετική» η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Εξοικονόμηση πόρων προσφέρει στη χώρα η κίνηση, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης. Η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τις τράπεζες από την Κομισιόν δυνητικά είναι πιο σημαντική εξέλιξη, υποστηρίζει.

Moody’s: «Πιστωτικά θετική» η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Θετικά αποτιμά η Moody’s την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ (από τα 8,4 δισ. ευρώ που οφείλει συνολικά). Σημειώνει ότι η κίνηση θα μειώσει το κόστος επιτοκίου και οριακά θα βελτιώσει τη μέση ωρίμανση του χρέους.

Η κίνηση έρχεται μετά την άρση των capital controls, την επιστροφή στις αγορές και την έγκριση του φιλόδοξου πλάνου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (Ηρακλής), εν μέσω βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα.

Η πρόωρη αποπληρωμή θα οδηγήσει σε εξόφληση των πληρωμών για το 2019 και το 2020 προς το Ταμείο. Το τελευταίο αντιπροσωπεύει μικρό μέρος των χρεών της χώρας (2,3%) αλλά η κίνηση είναι πιστωτικά θετική, γιατί το επιτόκιο που χρεώνει είναι κατά μέσο όρο 4,9%, σημαντικά υψηλότερο από αυτό που επιβάλλει ο ESM και ο EFSF (μέσος όρος 1,4%). Είναι επίσης υψηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η χώρα από τις αγορές (1,5% στην τελευταία έκδοση 10ετούς). Η χώρα θα εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ από την κίνηση ή περίπου 1,2% από τα κόστη για τόκους.

Η Ελλάδα έχει ακόμα πληρωμές 1,9-2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ για κάθε χρόνο την περίοδο 2021-23 και περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2024. Ωστόσο το προφίλ πληρωμών τα επόμενα χρόνια είναι διαχειρίσιμο.

Η Moody’s σημειώνει ότι η χώρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα έχει αντλήσει από τις αγορές 9 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με συνεχώς μειούμενο επιτόκιο. Τονίζει δε ότι η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τις τράπεζες από την Κομισιόν, δυνητικά, είναι πιο σημαντική από την πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου, καθώς μπορεί να βοηθήσει τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αν και ο σχηματισμός NPEs μειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τους χειρότερους δείκτες σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια απ’ όλες όσες παρακολουθεί ο οίκος αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v