Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται εντός οκταμήνου τα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο

Θα ενεργοποιηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου ο νόμος που προβλέπει πρόστιμα σε όσους δεν καταθέσουν δηλώσεις για το Κτηματολόγιο. Προειδοποίηση Κ. Χατζηδάκη. Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον οργανισμό Κτηματολογίου εντός του 2020.

Ερχονται εντός οκταμήνου τα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα για τη μη έγκαιρη υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, όπως προκύπτει από όσα υποστήριξε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε χθες πως θα προχωρήσει σε αλλαγές στη σχετική νομοθεσία (νόμος 2308/1995) και θα ενεργοποιήσει με υπουργική απόφαση τα πρόστιμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Οι πολίτες, όπως είπε, θα έχουν ένα χρονικό περιθώριο, ώστε να προχωρήσουν στην κατάθεση των δηλώσεων. 

Το πρόστιμο θα συνδέεται με το ύψος της ακίνητης περιουσίας και με τον χρόνο καθυστέρησης. Οπως είπε, «αν ανακοίνωνα πως δεν θα επιβληθούν ποτέ πρόστιμα, θα ήμασταν ηθικά εκτεθειμένοι απέναντι στους συνεπείς πολίτες. Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν ως υποχρέωση που απορρέει από την εφαρμογή του νόμου 2308/1995. Εχουμε δεσμευτεί πως δεν θα ενεργοποιήσουμε το νόμο και την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ώστε να έχουν χρόνο οι πολίτες που καθυστέρησαν». Θα χρειαστούν αλλαγές στο νόμο καθώς ο υφιστάμενος δεν προβλέπει κλιμάκωση των προστίμων κ.α.

«Θέλω να αναγνωρίσω πως για το Κτηματολόγιο οι προκάτοχοί μου έχουν κάνει σοβαρή δουλειά», είπε ο κ. Χατζηδάκης καθώς «το Κτηματολόγιο έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό ωρίμανσης και βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κτηματογράφησης». Πρόσθεσε πως «θα ήταν καλύτερα αν δεν είχε υπάρξει αυτή η παρέμβαση στη μορφή λειτουργίας του Κτηματολογίου που έγινε από Α.Ε. ένας κρατικός οργανισμός. Ο φορέας πήγε πίσω από αυτή τη διαδικασία». Κατά τον υπουργό, δεν θα υπάρξει αλλαγή, αν και «δεν μας αρέσει το πλαίσιο». Θα γίνουν, όμως, σημειακές νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις, ώστε να γίνει πιο λειτουργικός και πιο γρήγορος ο οργανισμός.

Κατά τον υπουργό ΠΕΝ, «στόχος της πολιτικής ηγεσίας όσο και της νέας διοίκησης ήταν να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς. Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ισχυρή ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Τους τελευταίους δύο μήνες έληξε η προθεσμία κατάθεσης δηλώσεων (σε αρκετές περιπτώσεις έχουν δοθεί σιωπηλές ή μη παρατάσεις) σε 21 περιφερειακές ενότητες (πρώην νομούς). Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν οι καλύτεροι του 2019. Ειδικά για τον Σεπτέμβριο συγκεντρώθηκαν 700.000 δηλώσεις. Το ποσοστό δηλώσεων έχει φτάσει το 70% για τις περιφερειακές ενότητες που η προθεσμία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου, με τον συμβατικό στόχο στο 55%. Τον Οκτώβριο, ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που υποβλήθηκε ξεπέρασε τις 950.000. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό δηλώσεων για το 2019 καθώς σε ποσοστό ξεπέρασε το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες. Στο συνολικό ποσοστό συλλογής δηλώσεων περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις εμπρόθεσμης υποβολής. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας αποφεύγεται η κίνηση των τελευταίων ημερών και ο πολίτης προσκομίζει με ραντεβού τα δικαιολογητικά σε δεύτερο χρόνο.

Συνολικά το Κτηματολόγιο αφορά σε 39,1 εκατ. δικαιώματα. Εχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί το Κτηματολόγιο για περίπου 13 εκατ. δικαιώματα, ενώ είναι σε προχωρημένη επεξεργασία (υπό κτηματογράφηση που έχει ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων) άλλα 7,5 εκατ. δικαιώματα. Για 15 εκατ. δικαιώματα (δηλαδή ποσοστό 39%) είναι σε εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων και εκκρεμούν 2,7 εκατ. δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί σε πέντε περιφερειακές ενότητες. Για τις πέντε συμβάσεις αναμένονται τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ώστε να προχωρήσουν οι αναθέσεις. Περίπου 800.000 δικαιώματα αφορούν τη μεταβίβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, κυρίως στα Δωδεκάνησα.

Το Νοέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε 10 περιφερειακές ενότητες (Καστοριά - Φλώρινα, Υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας, Δυτικής Αττικής και νήσων, Σάμου Χίου Ικαρίας και Αιγίου), ενώ τον Δεκέμβριο σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη), με την ανταπόκριση να είναι θετική.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου είπε πως σήμερα λειτουργούν 292 υποθηκοφυλακεία, τα οποία θα μετατραπούν σε 17 κεντρικά κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματα. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί μόνο ένα κτηματολογικό γραφείο και τρία υποκαταστήματα, ενώ υπήρχε πρόβλεψη για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Τελικά η διαδικασία θα μετατεθεί μέχρι τον Ιανουάριο 2022, με την καθυστέρηση να αποδίδεται και στις δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν από την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του οργανισμού του Κτηματολογίου.

Επιπλέον, επιστρέφουν οι περίπου 40 δικηγόροι που αποχώρησαν κατά την αλλαγή νομικού καθεστώτος του Κτηματολογίου ενώ θα προσληφθούν και υπάλληλοι που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν τα κτηματολογικά γραφεία.

Το τρίτο μέτρο, που έχει προταθεί και από την Παγκόσμια Τράπεζα, αφορά στη δημιουργία μιας ομάδας 50 μελών που θα αναλάβουν τη μετάπτωση από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία.

Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε πως θα εισαχθούν ψηφιακές υπηρεσίες που θα μειώνουν την ταλαιπωρία των πολιτών. Για παράδειγμα, «θα επιτρέπεται η ηλεκτρονική παραγγελία, πληρωμή και λήψη πιστοποιητικού από τα κτηματολογικά γραφεία, εντός του πρώτου διμήνου του 2020. Θα υποβάλλονται τα συμβόλαια στα κτηματολογικά γραφεία με ηλεκτρονικό τρόπο εντός του πρώτου τετραμήνου. Σήμερα, αν χρειάζεται να υποβάλεις κάποιες δικαστικές αποφάσεις στα κτηματολογικά γραφεία, πρέπει να πάει ο ιδιοκτήτης με την ταυτότητα. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο θα μπορεί να γίνεται από δικηγόρους ή δικαστικούς επιμελητές. Η έρευνα θα γίνεται ηλεκτρονικά στα ψηφιακά αρχεία του κτηματολογίου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Τέλος, ο προδικαστικός έλεγχος που χρειάζεται ενίοτε θα γίνεται ηλεκτρονικά, το πρώτο δίμηνο του 2020».

Επιπλέον θα αναπτυχθεί το μητρώο διαπιστευμένων μηχανικών που θα στηρίξουν τον μετασχηματισμό του κτηματολογίου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 και ήδη προβλέπεται νομοθετικά. Τέλος, θα προωθηθούν προγραμματικές συμβάσεις με τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους για τη στήριξη του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v