Οι 14 επιχειρήσεις που μπαίνουν στο «στόχαστρο» των Κινέζων

Τι προβλέπει το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Σε ποιες επιχειρήσεις καλούνται να συμμετάσχουν οι Κινέζοι. Το προσκλητήριο για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ.

Οι 14 επιχειρήσεις που μπαίνουν στο «στόχαστρο» των Κινέζων

Ανοιχτή πρόσκληση προς τις κινεζικές επιχειρήσεις να διευρύνουν την παρουσία τους σε 14 ελληνικές επιχειρήσεις -κυρίως του ενεργειακού τομέα- αποτελεί εν πολλοίς το Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας που υπογράφηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κινέζο ομόλογό του Zhong Shan.

Με το εν λόγω Μνημόνιο, προτείνεται από ελληνικής πλευράς η είσοδος των κινεζικών επιχειρήσεων στα ΕΛΠΕ, στη ΔΕΠΑ, στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης καθώς και σε μια σειρά αιολικών πάρκων. Έμφαση, επίσης, πέραν του Λιμανιού του Πειραιά, δίνεται και στα έργα διαχείρισης απορριμάτων στην Αχαΐα, την Κεντρική Μακεδονία και τη Ρόδο.

Όπως ορίζει το Μνημόνιο, σύμφωνα με το Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022 σε βασικούς τομείς, το οποίο υπεγράφη τον Οκτώβριο μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, τα δύο μέρη θα ακολουθήσουν την αρχή περί «συμμετοχής των εταιρειών, προσανατολισμού στην αγορά, εμπορικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις τοπικές πρακτικές και τους διεθνείς κανόνες» για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να αναλάβουν τα ακόλουθα βασικά έργα αμοιβαίου οφέλους και κοινής ανάπτυξης:

1. Εξαγορά και Επέκταση του λιμένα του Πειραιά

2. Αιολικά έργα στη Θράκη, στη Μάνη, στο Τρίκορφο και στην Κρήτη

3. Επενδύσεις της Κρατικής Εταιρείας Δικτύου Ενέργειας της Κίνας στο μετοχικό κεφάλαιο και σε λοιπά έργα διασύνδεσης δικτύου

4. Επέκταση του εργοστασίου βωξίτη NFC

5. Ηλιοθερμικό έργο M.I.N.O.S.

6. Έργο αποτέφρωσης απορριμμάτων στη Ρόδο

Η Ελλάδα πρότεινε τα ακόλουθα έργα, τα οποία η κινεζική πλευρά θα εξετάσει ενεργά και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν:

1. ΕΛΠΕ (πώληση μετοχών)

2. ΔΕΠΑ (πώληση μετοχών)

3. Εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, Ariadne Interconnector (πώληση μετοχών)

4. Περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ITPO) Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπου η κινεζική Κρατική Εταιρεία Δικτύου Ενέργειας έχει δικαίωμα προαίρεσης

5. Ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κρήτη

6. Ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε ακατοίκητα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος

7. Έργο Διαχείρισης απορριμμάτων στην Αχαΐα - Πελοπόννησο

8. Έργο Διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας

Σημειώνεται ότι ο κατάλογος αυτός εκφράζει απλώς την ενεργό στάση και τις κοινές επιθυμίες των δύο μερών για την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς και δεν είναι νομικά δεσμευτικός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v