Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΠΑΚ: Να ισχύει η έκπτωση φόρου και για αγορά υλικών σε ανακαινίσεις

Να αλλάξει το μοντέλο φορολογικών κινήτρων για ενεργειακή ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων ζητεί η διοίκηση του ΣΕΠΑΚ καθώς θεωρεί πως η εξαγγελθείσα έκπτωση φόρου 40% μόνο για δαπάνες μεμονωμένων υπηρεσιών ενισχύει τη φοδοδιαφυγή.

ΣΕΠΑΚ: Να ισχύει η έκπτωση φόρου και για αγορά υλικών σε ανακαινίσεις

Να μην ισχύσει η έκπτωση του 40% για αναβάθμιση κτιρίου, μόνο για τις δαπάνες υπηρεσιών, αλλά και για την αγορά των υλικών με διαφορετικό συντελεστή, υποστηρίζει η διοίκηση του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών). Στον ΣΕΠΑΚ τονίζουν πως το κίνητρο της έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος, να ισχύει σε ποσοστό 30% για τις δαπάνες μεμονωμένων υπηρεσιών και 30% για την αγορά υλικών και το 40% να ισχύει μόνο για τις δαπάνες που γίνονται με Ενιαίο Τιμολόγιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και η αμοιβή των υπηρεσιών και της αγοράς υλικών. Με αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθούν κυρίως τα οργανωμένα συνεργεία που είναι ήδη ενσωματωμένα στο φορολογικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΑΚ, «για να εξηγήσουμε αυτή την θέση μας, πιστεύουμε ότι οι εξαιρέσεις στους νόμους και στις αποφάσεις της Πολιτείας, τελικά απαξιώνουν τους στόχους της και διαλύουν την οργανωτική δομή του κράτους . Μπορεί οι εξαιρέσεις να επιζητούν την λύση στοχευμένων προβλημάτων ή την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά παράλληλα δημιουργούν στη κοινωνία τις προϋποθέσεις για επίπλαστες ή αδιαφανείς δραστηριότητες, ψεύτικες δαπάνες και έσοδα, με κίνητρο τη αποφυγή φόρου και το οικονομικό όφελος».

Στον σύνδεσμο θεωρούν πως «η ιδέα της κυβέρνησης να αναβαθμίσει ενεργειακά και αισθητικά το δομημένο περιβάλλον της χώρας και παράλληλα να ενεργοποιήσει το «λαβωμένο» κλάδο των κατασκευών και να ελαφρύνει τους φόρους των πολιτών, είναι πράγματι αναπτυξιακή και πολύ εύστοχη. Πρέπει όμως να αποφύγει τις μέχρι σήμερα τετριμμένες εξαιρέσεις, που στοχεύουν να χτυπήσουν αποκλειστικά τη φοροδιαφυγή των εισοδημάτων από υπηρεσίες του κλάδου των κατασκευών, αλλά πρέπει να στοχεύσει παράλληλα και στον εκσυγχρονισμό του».

Αυτό «δεν μπορεί να γίνει με τον διαχωρισμό της τιμολόγησης των υπηρεσιών και των υλικών, ώστε να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τα υλικά και να εμπίπτουν στην έκπτωση του 40% μόνο οι υπηρεσίες» γιατί «θα ευνοήσει κυρίως τους μικροεπαγγελματίες, που συνήθως φοροδιαφεύγουν». Αντίθετα, «αν εμπίπτουν στην έκπτωση του 40%, μόνο τα ενιαία τιμολόγια που θα ενσωματώνουν την υπηρεσία και τα υλικά, κυρίως θα υποστηρίζονται και θα πολλαπλασιάζονται τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα συνεργεία που είναι ήδη ενσωματωμένα στο φορολογικό σύστημα της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v