Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιανική ρεύματος: Ξαναμοιράζεται η τράπουλα μετά την κατάργηση των ΝΟΜΕ

Ποιες ανατροπές φέρνει το τέλος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Γιατί η ΔΕΗ θα χάνει μερίδιο μέχρι και τον Ιούνιο. Επτάμηνο εξαγορών και συγχωνεύσεων βλέπει η αγορά. Πώς αντέχουν οι καθετοποιημένοι παίκτες. Οι εναλλακτικές λύσεις για τους μεσαίους προμηθευτές.

Λιανική ρεύματος: Ξαναμοιράζεται η τράπουλα μετά την κατάργηση των ΝΟΜΕ

Αναδιατάσσεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σε επτά μήνες το τοπίο θα έχει ανατραπεί ριζικά. Τόσο η ΔΕΗ αναμένεται να χάσει κι άλλα μερίδια αγοράς (σήμερα είναι στο 70 με 71%), αλλά και οι υπόλοιποι 24 προμηθευτές ρεύματος βλέπουν προκλήσεις μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο του 2020.

Το τέλος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ -όπου οι ανταγωνιστές της δημόσιας εταιρείας, μέσω προσφορών που εκκινούσαν από την οριζόμενη τιμή του μεταβλητού κόστους (κάτω του κόστους υποστηρίζει η κυβέρνηση) των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, αγόραζαν φθηνές ποσότητες ρεύματος- προκαλεί ανατροπές.

Όπως είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, οι ποσότητες που έχουν αποκτήσει οι ιδιώτες προμηθευτές μέσω των ΝΟΜΕ αρκούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Οπότε έως αυτό το διάστημα, σύμφωνα και με τις χθεσινές αναφορές του διοικητή της ΔΕH Γιώργου Στάσση, η δημόσια επιχείρηση θα χάνει μερίδια, καθώς οι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορούν να διαμορφώνουν ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές.

Παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο Euro2day.gr, εκτιμούν ότι το ποσοστό που θα απομείνει στη ΔEH θα είναι τελικά γύρω στο 60%. Αν και όπως προσθέτουν, το μερίδιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, στην περίπτωση που η νέα διοίκηση ακολουθήσει επιθετικές εμπορικές πολιτικές στα τιμολόγια.

Η δημόσια εταιρεία, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΝ, έχει χάσει από τις ΝΟΜΕ στη διάρκεια της τελευταίας διετίας 775.529 καταναλωτές. Πρόκειται για ένα μέγεθος μικρό μπροστά στα 7,5 εκατομμύρια πελατών που είχε μέχρι το 2017, αλλά από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πηγές των εποπτικών αρχών της αγοράς, πρόκειται και για μία απώλεια μεριδίου-ρεκόρ στην Ε.Ε. Κι εννοούν το ότι αυτοί οι πελάτες έφυγαν σε μόλις δύο χρόνια. Ή με πιο απλά λόγια, από το 100% κατέβηκε στο 71%.

Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα

Και μπορεί η απώλεια μεριδίου της ΔEH να είναι αναμενόμενη και ελεγχόμενη, ωστόσο, στελέχη εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος διαβλέπουν ραγδαίες ανακατατάξεις στο στρατόπεδο των ανταγωνιστών της.

Οι ιδιώτες προμηθευτές και συγκεκριμένα οι μικροί χωρίς τις ΝΟΜΕ δεν θα αντέξουν. Θα πρέπει να αυξήσουν τα τιμολόγια ρεύματος. Κάτι που θα τους στοιχίσει μερίδια. Συνεπώς οι λύσεις που τους απομένουν είναι είτε η στροφή στην παραγωγή ρεύματος είτε να εξαγοραστούν. Φυσικά άλλη μία οδός είναι και το λουκέτο…

Τα εργαλεία που θα τους δοθούν στο πλαίσιο της λειτουργίας του target model με το Χρηματιστήριο Ενέργειας ή νωρίτερα τον Φεβρουάριο με την προθεσμιακή αγορά, προϋποθέτουν μεγάλη ρευστότητα. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για τη συντριπτική πλειοψηφία των 24 ιδιωτών.

Στη φάση αυτή, λένε οι πληροφορίες, όλοι συζητούν με όλους. Οι μεγάλοι καθετοποιημένοι παίκτες (με θερμοηλεκτρικές μονάδες παραγωγής και πελατολόγιο), δηλαδή Protergia, Ήρων και Elpedison, αναζητούν μικρομεσαίες εταιρείες για εξαγορά, με στόχο το πελατολόγιό τους. Ωστόσο, οι τελευταίοι δεν διατίθενται να πουλήσουν με χαμηλές αξίες.

Επιπλέον, υπάρχουν και μεσαίες εταιρείες οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης είτε μόνες τους είτε με συνέργειες έργα ΑΠΕ, προκειμένου να καλύπτουν μέρος του κινδύνου τους από την προμήθεια. Σε τέτοια κίνηση, αναφέρουν πηγές, βρίσκεται η ΖeniΘ.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι επτά μήνες θα φέρουν σημαντικές ανακατατάξεις μεταξύ των 24 ιδιωτικών εταιρειών που σήμερα μοιράζονται το 30% της κατανάλωσης ρεύματος. Ανακατατάξεις, οι οποίες θα επιταχυνθούν και με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία ανήκει η ΕΠΑ Αττικής και διαθέτει και καλό χαρτοφυλάκιο στο ρεύμα.

Οι εξαγορές ξεκίνησαν, δειλά δειλά. Ήδη η Volton απέκτησε το χαρτοφυλάκιο της ΚΕΝ και πέρυσι η Motor Oil εξαγόρασε την NRG και η Ήρων, το εμπορικό χαρτοφυλάκιο της Green.  

Στο τέλος της ημέρας, όπως όλοι εκτιμούν, η αγορά ρεύματος θα ακολουθήσει τον κύκλο των τηλεπικοινωνιών. Θα απομείνουν ελάχιστοι παίκτες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v