Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Τα 700 εκατ. και οι στόχοι για ΔΕΠΑ, Αλουμίνα και ΑΠΕ

Υψηλή ρευστότητα και εμπιστοσύνη των αγορών, τα κέρδη από την έκδοση του Eurobond. Τι είπε ο Ευ. Μυτιληναίος στους θεσμικούς. Η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, η νέα επένδυση της αλουμίνας και το στοίχημα των ΑΠΕ. Το «όχι» για τη ΛΑΡΚΟ.

Mytilineos: Τα 700 εκατ. και οι στόχοι για ΔΕΠΑ, Αλουμίνα και ΑΠΕ

Με ισχυρή ρευστότητα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και την εμπιστοσύνη που της επέδειξαν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια της έκδοσης του Eurobond, η Mytilineos προχωρά στην υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος και αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες που θα της δώσουν υπεραξίες.

Τα παραπάνω συμπυκνώνονται στα όσα είπε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευάγγελος Mυτιληναίος, στη διάρκεια της ετήσιας ενημέρωσης των θεσμικών επενδυτών. Αυτή πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ, με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν να προστίθενται στο ρευστό των 200 εκατ. που υπάρχει στα ταμεία της εταιρείας και να χτίζουν μία γερή βάση για την εκτέλεση του επενδυτικού πλάνου και όχι μόνο…

Μάλιστα ο επικεφαλής της Mytilineos είπε ότι με αυτή τη ρευστότητα ανοίγουν γραμμές χρηματοδότησης και σε συνδυασμό με τις χαμηλές δανειακές υποχρεώσεις των επόμενων ετών, η εταιρεία έχει δυνατές προοπτικές. Η μόνη υποχρέωση που υπάρχει είναι του ελληνικού ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ που λήγει το 2022 (οι αποφάσεις για τη στρατηγική εξυπηρέτησής του θα ληφθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2020), καθώς και του ομολόγου των 500 εκατ. που λήγει το 2024.

«Το cash flow σε συνδυασμό με την οργανική και συνετή ανάπτυξη είναι αυτό που μέτρησε για τους θεσμικούς επενδυτές και ιδίως τους ξένους, δίνοντας την εμπιστοσύνη τους στη Mytilineos», όπως εξήγησε ο ισχυρός άντρας της εταιρείας.

Ερωτηθείς για το πού θα διατεθούν τα 500 εκατ. ευρώ του ομολόγου, περιέγραψε σε τίτλους το σχεδιαζόμενο επενδυτικό πλάνο, που είναι η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος 826 Μεγαβάτ, τις δραστηριότητες της ΜΕΤΚΑ EGN και τις ΑΠΕ, ενώ δεν απέκλεισε και άλλες επενδυτικές κινήσεις. Επικαλούμενος την άνοδο των assets στην Ελλάδα, λόγω της επανάκαμψης της οικονομίας, είπε πως πια δεν δίνεται τίποτα δωρεάν και οι όποιες κινήσεις της εισηγμένης θα είναι μελετημένες και προσεκτικές και χωρίς ανάγκη εντυπωσιασμού.

Το οικονομικό κλίμα

Οι προοπτικές όμως της εταιρείας μετά την έξοδό της στις διεθνείς αγορές δεν σταματούν εδώ. Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος άδραξε την ευκαιρία να δείξει κι άλλες…

Όταν ρωτήθηκε για το αν η εταιρεία σκοπεύει να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, απάντησε πως «η έκδοση του Eurobond έδειξε την εμπιστοσύνη των αγορών και πως είμαστε αποδεκτοί από αυτές. Αν θέλαμε να κάνουμε μεταφορά έδρας, θα ήταν επιτυχημένη», είπε αλλά πρόσθεσε: «Από την άλλη μεριά, όμως, έχουμε νέες κυβερνητικές πολιτικές, φιλικές προς τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα ήδη προχωρά στη μείωση της φορολογίας στο 24% για τη χρήση του 2019 και έχει εξαγγελθεί και η περαιτέρω υποχώρηση στο 20% για τη χρήση του 2020. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα μεταφοράς της έδρας μας όσο υλοποιούνται οι εξαγγελίες», τόνισε.

Η ΔΕΠΑ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας απάντησε και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διεκδίκησης της ΔΕΠΑ, για την οποία, όπως έγραψε προχθές το Euro2day.gr, μέχρι τέλος του Ιανουαρίου το ΤΑΙΠΕΔ θα δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και έως τις 15 Δεκεμβρίου για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ο κ. Mυτιληναίος δεν έκρυψε τις επενδυτικές του διαθέσεις για τον κλάδο της εμπορίας, σημειώνοντας ότι «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ». Αν κι επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια, όταν θα δει τους όρους τους διαγωνισμούς.

Ο ίδιος, δείχνοντας παράλληλα και τη δυναμική της Mytilineos στο φυσικό αέριο, υπογράμμισε πως το μερίδιό της είναι στο 35%, ενώ στο LNG κατέχει το 45%. Συνεπώς θα πρέπει να δεσμευτεί η εταιρεία του αν αποκτήσει τη ΔΕΠΑ, έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να αφήσει πελάτες της στην αγορά. «Είμαστε συνειδητοποιημένοι», είπε χαρακτηριστικά.

Το στοίχημα των ΑΠΕ

Έμφαση έδωσε ο κ. Mυτιληναίος και στην ανάπτυξη της εταιρείας στις ΑΠΕ, αλλά και συνολικά στο θέμα της πράσινης ενέργειας. Μάλιστα ιδίως ως προς το τελευταίο, τόνισε την αναγκαιότητα ώστε το Αλουμίνιον της Ελλάδας να είναι «πράσινο» έως το 2030, επικαλούμενος τη μεγάλη στροφή που παρατηρείται στη διεθνή κοινότητα ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Οι επενδυτές αλλά και οι καταναλωτές, στις ξένες αγορές, επιλέγουν πια τις εταιρείες με χαμηλό και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», αφηγήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ και τις δραστηριότητες της Mytilineos, ο πρόεδρός της προϊδέασε τους επενδυτές για εντυπωσιακά νέα. Όπως είπε, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του τομέα EPC της εταιρείας για ηλιακά έργα τα οποία αναπτύσσονται με τη μέθοδο BOT, δηλαδή κατασκευή, λειτουργία και μεταβίβαση. Ήδη φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 47 Μεγαβάτ στην Ελλάδα είναι σε φάση διαγωνισμού πώλησης, με τα margins (περιθώρια) που θα αποκομίσει η εταιρεία από την πώληση να είναι θετικά. Ανήγγειλε τέτοιους διαγωνισμούς και για έργα στην Αυστραλία.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο που θα κρατήσει η Mytilineos σε ΑΠΕ, αυτό ανέρχεται σε 200 με 300 Μεγαβάτ και θα είναι έτοιμα έως το 2021.

Η επένδυση της αλουμίνας

Ο κ. Mυτιληναίος ρωτήθηκε και για την εξαγγελθείσα επένδυση της κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί τον Μάρτιο του 2020. Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τα αποτελέσματα της τεχνικής μελέτης (κοστολόγια, εξοπλισμός, ποιότητες βωξίτη), ενώ παράλληλα τρέχουν και οι διαδικασίες της αδειοδότησης. Κατά τον ίδιο, αν ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου σε 2,5 με 3 χρόνια, αυτό θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Ο κ. Mυτιληναίος, αναφερόμενος σε ένα από τα κριτήρια για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, είπε πως θα πρέπει να δίνει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ στα EBITDA της εταιρείας.

Η μεταλλουργία

Πολλές από τις ερωτήσεις των επενδυτών αφορούσαν το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανακοίνωσε την εφαρμογή του τέταρτου προγράμματος μείωσης κόστους, το «Ήφαιστος». Ο στόχος είναι τα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ θα είναι περικοπές one off. Περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η μεταλλουργία την περασμένη χρονιά με την πτώση των διεθνών τιμών των commodities, αναφερόμενος στις πρακτικές αντιστάθμισης κινδύνου που εφάρμοσε η εταιρεία.

Η ΛΑΡΚΟ

Ο κ. Mυτιληναίος ρωτήθηκε για το αν η εταιρεία του ενδιαφέρεται για τη ΛΑΡΚΟ. «Τη ΛΑΡΚΟ την πίστευα πάντα», είπε και συνέχισε: «Τα τελευταία 20 χρόνια έχω δει τέσσερις υπουργούς Οικονομικών, που είχαν την αρμοδιότητα. Τον Γιάννο Παπαντωνίου, τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον Γιάννη Παπαθανασίου και τον Γιάννη Στουρνάρα. Η ΛΑΡΚΟ χρειάζεται πάρα πολλά: Αλλαγή λειτουργίας, νοοτροπίας και πάρα πολλές επενδύσεις. Σήμερα δεν νομίζω ότι θα επιδιώξω να συναντήσω τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας για αυτό το θέμα», κατέληξε, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό το ενδεχόμενο νέου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v