Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδια για μείωση του ΦΠΑ στις ιδιωτικές κλινικές

Την πιθανότητα να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ στις ιδιωτικές κλινικές από το 24% στο 13% εξετάζει η κυβέρνηση. Ποια ζητήματα εκκρεμούν. Τα πιθανά οφέλη για ασφαλιστικές και κατόχους προγραμμάτων υγείας.

Σχέδια για μείωση του ΦΠΑ στις ιδιωτικές κλινικές

Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται στις ιδιωτικές κλινικές από το 24% στο 13% σχεδιάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση για το επόμενο χρονικό διάστημα, ικανοποιώντας ως ένα βαθμό, σχετικό πάγιο αίτημα των εταιρειών του κλάδου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη κάτι πολύ σημαντικό: Το αν ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα αφορά στο σύνολο των πελατών των ιδιωτικών κλινικών ή μόνο αυτούς που «έρχονται μέσω ΕΟΠΥΥ».

Η αποκλιμάκωση του συντελεστή του ΦΠΑ (όχι στο 13% αλλά στο 6%) αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιωτικών κλινικών, το οποίο στηρίζεται σε βάσιμα επιχειρήματα, όπως το ότι:

• Ο κλάδος έχει υποστεί βαρύτατες απώλειες από την οικονομική κρίση και από τις περιοριστικές κρατικές πολιτικές (βλέπε claw back και rebate).

• Ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων που εισπράττεται από τον ΦΠΑ των κλινικών επιβαρύνει τελικά το… ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο! (ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί έμμεσα τον «μεγαλύτερο πελάτη» των μονάδων ιδιωτικής υγείας).

• Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει τον τομέα του ιατρικού τουρισμού, ένας τόσο υψηλός φορολογικός συντελεστής αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό.

Σε περίπτωση που τελικά η μείωση του ΦΠΑ περιοριστεί μόνο σε ασθενείς μέσω ΕΟΠΥΥ, τότε οι ιδιωτικές κλινικές θα ωφεληθούν κυρίως γιατί θα μειωθεί η επιβάρυνσή τους από την εφαρμογή του claw back.

Αντίθετα, πολύ σημαντικότερα οφέλη, για τις κλινικές, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους κατόχους προγραμμάτων υγείας θα προκύψουν σε περίπτωση που το Υπουργείο Υγείας αποφασίσει τη μείωση του συντελεστή για όλους τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς: «Υποστηρίζουμε την καθολική μείωση του ΦΠΑ στο 6% και μάλιστα για όλους τους πελάτες μας. Το κράτος πρέπει να φροντίζει για το επίπεδο υγείας όλων των πολιτών του που χρήζουν νοσηλείας. Επίσης, πώς είναι δυνατόν να θέλουμε να προσελκύσουμε ασθενείς από ξένες χώρες, έχοντας αυτό το εντονότατο συγκριτικό μειονέκτημα;».

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν σήμερα στις ιδιωτικές κλινικές ΦΠΑ 24%, την ώρα που δεν μπορούν να μετακυλίσουν το ποσό αυτό στους πελάτες τους (δεν επιβάλλεται ΦΠΑ στις ασφαλιστικές υπηρεσίες). Επιπρόσθετα, επιβαρύνονται με ειδικό φόρο επί της παραγωγής για κάθε συμβόλαιο υγείας που συνάπτουν!

Έτσι, σε περίπτωση αποκλιμάκωσης του ΦΠΑ θα μειωθεί ως ένα βαθμό το κόστος των προγραμμάτων ιδιωτικής υγείας, γεγονός που θα βοηθήσει τόσο τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και τους πελάτες τους. Και αυτό γιατί οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν πειστεί πως μόνο μέσα από χαμηλότερα τιμολόγια θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αποκτήσουν συμβόλαια υγείας.

Προς συμφωνία για κλίνες ΜΕΘ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), ο κλάδος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου οι ιδιωτικές κλινικές να προσφέρουν στο σύστημα της δημόσιας υγείας τη δυνατότητα χρήσης 45 κλινών ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) στην Αττική.

Σε περίπτωση που αυτό τελικά συμφωνηθεί, τότε εκτιμάται πως θα εξαλειφθεί η σχετική λίστα αναμονής ασθενών που παρατηρείται σήμερα στην πρωτεύουσα (στην υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται να υπάρχουν κενές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v