Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Συνέδριο του ΧΑ «αναμοχλεύει» την αγορά ακινήτων

«Ζεστό» ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια για τις ελληνικές εταιρείες ακινήτων. Οι εισηγμένες που θα παρουσιαστούν στο 1st ATHEX Real Estate Conference και οι ευρύτερες συζητήσεις που θα επιχειρηθεί να «ανοίξουν».

Το Συνέδριο του ΧΑ «αναμοχλεύει» την αγορά ακινήτων

Με ενδιαφέρον αναμένει η εγχώρια επενδυτική κοινότητα αλλά και διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων το σημερινό Συνέδριο που διοργανώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με θέμα τις εταιρείες ακινήτων (1st ATHEX Real Estate Conference), όχι μόνο λόγω των κερδών που έχει αποφέρει ο κλάδος κατά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και εξαιτίας των προοπτικών που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές παρουσιάζει (βλέπε αναμενόμενη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ και πολύ υψηλότερα yields σε σύγκριση με το εξωτερικό).

Μεταξύ των εταιρειών που θα παρουσιαστούν σε Έλληνες και ξένους διαχειριστές-χρηματιστές συγκαταλέγονται τόσο εισηγμένες (Lamda Development, Prodea, Reads, Trastor, BriQ Properties, Alpha Αστικά Ακίνητα, Intercontinental-International, Κέκρωψ) όσο και άλλες, που μέσα στην επόμενη διετία θα ακολουθήσουν και αυτές τον δρόμο προς το ΧΑ, όπως η Noval (Όμιλος Viohalco), η Trade Estates (θυγατρική της Fourlis) και η Μπλε Κέρδος.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, το Συνέδριο αυτό θα μπορούσε να συμβάλει -εκτός όλων των άλλων- και στην εκκίνηση ενός πολύ σημαντικού διαλόγου για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ΧΑ στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, αλλά και στην επενδυτική συμπεριφορά των νοικοκυριών, των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών εταιρειών.

«Από τη μια πλευρά, η εγχώρια οικονομία φαίνεται πως ανακάμπτει και από την άλλη, οι τράπεζες προσφέρουν μηδενικά σχεδόν επιτόκια ακόμη και στις προθεσμιακές καταθέσεις. Τα ακίνητα αποτελούν παραδοσιακά τη μεγαλύτερη και συνηθέστερη επενδυτική τοποθέτηση των ελληνικών νοικοκυριών. Γιατί λοιπόν ένας ιδιώτης να μην επιλέξει μια ΑΕΕΑΠ, επενδύοντας έμμεσα σε ακίνητα χωρίς διατυπώσεις-γραφειοκρατίες και επιβαρυνόμενος με χαμηλότερη φορολογία;» αναρωτιέται γνωστό στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς συμπληρώνοντας:

«Δεν είναι όμως μόνο τα νοικοκυριά που θα πρέπει να εξετάσουν την επιλογή των ΑΕΕΑΠ, αλλά παράλληλα τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Σήμερα, τα τραπεζικά επιτόκια στην Ελλάδα είναι οριακά και οι αποδόσεις των ξένων ομολόγων αρνητικές. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, που δεν φαίνεται ότι θα διαφοροποιηθεί στο ορατό μέλλον, γιατί κάποιος να μην τοποθετηθεί σε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων με μέσο yield το οποίο προσεγγίζει ή και υπερβαίνει το 5%; Εδώ βλέπουμε ασφαλιστικές εταιρείες να διαθέτουν -και σωστά- κεφάλαια για να αποκτήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Προς την ίδια κατεύθυνση θα μπορούσαν να κινηθούν και οι αγορές μετοχών ΑΕΕΑΠ».

Παράλληλα, ζητούμενο είναι να προκύψει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, προκειμένου να καλυφθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ομολογιακά δάνεια εταιρειών ακινήτων που είτε είναι ήδη εισηγμένες στο ΧΑ, είτε θα επιδιώξουν την είσοδό τους μέχρι το τέλος του έτους 2021.

Επίσης, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν την ανάγκη να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση και για τον τρόπο αξιοποίησης των ακινήτων που έχουν σήμερα στην κατοχή τους τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, καθώς η διαχρονική τους απόδοση είναι από περιορισμένη έως απελπιστική.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα που το ακούμε εδώ και δεκαετίες, χωρίς κάποιος να έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες λύσεις. Και όλα αυτά, όταν όλοι αναγνωρίζουν πως οι οικονομικές προκλήσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης είναι πολύ μεγάλες» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v