Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αύξηση τζίρου 80% «τρέχουν» οι εταιρείες της Endeavor Greece

Διευρύνεται το αποτύπωμα των εταιρειών-μελών του δικτύου. Στα 450 εκατ. ευρώ ο τζίρος των 26 μελών το 2019. Οι στόχοι για το 2020. Η επέκταση συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ.

Με αύξηση τζίρου 80% «τρέχουν» οι εταιρείες της Endeavor Greece

Συνέχεια στη διεύρυνση του δικτύου του δίνει ο οργανισμός Endeavor Greece, ο οποίος ως μέλος του διεθνούς ομώνυμου οργανισμού με παρουσία σε 37 αγορές, έχει από το 2012 -που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα- έως σήμερα, δημιουργήσει πλατφόρμα υποστήριξης δυναμικά αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο οργανισμός, που προσφέρει δικτύωση, mentoring και χρηματοδότηση στα μέλη-επιχειρηματίες που κατορθώνουν να ενταχθούν στο δίκτυό του, αριθμεί σήμερα 26 εταιρείες-μέλη, οι οποίες αναπτύσσονται με ρυθμό της τάξης του 80% ετησίως. Κατά τον γενικό διευθυντή του Endeavor Greece Παναγιώτη Καραμπίνη, πρόκειται για επιχειρήσεις με έντονη εξωστρέφεια, μικρομεσαίο μέγεθος, αλλά προϋποθέσεις ισχυρού scale up.

Το 2019 στο δίκτυο εντάχθηκαν 7 νέες εταιρείες, εκ των οποίων οι 4 έχουν έδρα στο εξωτερικό. Αθροιστικά ο κύκλος εργασιών και των 26 εταιρειών πέρυσι άγγιξε τα 450 εκατ. δολάρια, ενώ απασχολούν 5.000 εργαζομένους. Το 2019, μέλη του δικτύου της Endeavor άντλησαν επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των 113 εκατ. δολαρίων, που προήλθαν κατά την πλειονότητά τους από ξένα funds και venture capitals.

Παράλληλα, από το 2012 ο Endeavor δημιούργησε το Endeavor Catalyst ως ένα μέσο συγχρηματοδότησης, που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους Endeavor Entrepreneurs και τους κύκλους χρηματοδότησής τους. Το Endeavor Catalyst επενδύει μαζί με άλλους θεσμικούς επενδυτές στους γύρους χρηματοδότησης των επιχειρηματιών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο. Στην Ελλάδα, το Catalyst έχει επενδύσει στις εταιρείες Blueground, Hellas Direct, Workable και Nova Credit.

Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το Endeavor Catalyst έχει επενδύσει σε περισσότερες από 110 εταιρείες σε 25 αγορές, ενώ το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει έξι εξαγορές (Globant, Yemeksepeti, Mapam (RUMA), FIGS, lyzico, Foriba) και τέσσερα «unicorns».

Ύστερα από την επιτυχία του Endeavor Catalyst I και του Endeavor Catalyst II, το Endeavor Catalyst III στοχεύει σε περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια (εκ των οποίων 3-5 εκατ. δολάρια θα προέλθουν από την Ελλάδα). Το Endeavor Catalyst επενδύει έως 10% (ή έως 2 εκατ. ευρώ) σε έναν γύρο χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι από το 2012 έως σήμερα, ο οργανισμός έχει εξετάσει 3.000 ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων 75 κατάφεραν να ενταχθούν είτε απευθείας στην πλατφόρμα του Οργανισμού είτε σε παράπλευρα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Για το 2020, ο Endeavor συνεχίζει να αξιολογεί νέους υποψήφιους επιχειρηματίες, ενώ τρεις ήδη προετοιμάζονται ώστε να ταξιδέψουν έως τις ΗΠΑ προκειμένου να παρουσιαστούν στη διεθνή επιτροπή και να διεκδικήσουν την ένταξή τους στο δίκτυο. Κατά τον κ. Καραμπίνη μέσα στο 2020 ενδέχεται να ενταχθούν συνολικά 10 νέοι επιχειρηματίες -που εκπροσωπούν κυρίως τον κλάδο της τεχνολογίας-, γεγονός που υποδεικνύει πως σχηματίζεται μια κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να συγκεντρώσουν τα χαρακτηριστικά των δυναμικά αναπτυσσόμενων και εξωστρεφών.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2016, ο Endeavor υλοποιεί σε συνεργασία με τον OΠAΠ, το πρόγραμμα ΟΠAΠ Forward. Σήμερα, το πρόγραμμα υποστηρίζει 50 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 9 κλάδους, παράγουν συνολικά περίπου 740 εκατ. ευρώ και έχουν δημιουργήσει 40.000 θέσεις εργασίας.

Το εν λόγω πρόγραμμα ανανεώθηκε ώστε να συνεχιστεί και την προσεχή τριετία (2020-2023) και εκτιμάται ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα ενταχθούν ακόμη 10 εταιρείες και από παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v