Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχία στον τουρισμό λόγω κορωνοϊού

Εντείνεται η ανησυχία για ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε περίπτωση πανδημίας, που όλοι απεύχονται. Ανοδική η μέχρι στιγμής πορεία των κρατήσεων από τις ευρωπαϊκές αγορές. Τι λέει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρ. Τάσιος.

Ανησυχία στον τουρισμό λόγω κορωνοϊού

Η ογκούμενη ανησυχία για την εξέλιξη της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη θα είναι η βασική αποσκευή των επιχειρηματιών και στελεχών του χώρου που θα ταξιδέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο για να βρεθούν στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ (4-8 Μαρτίου).

Τη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της Ευρώπης, η οποία αποτελεί, τρόπον τινά, τη «γυάλινη σφαίρα» στην οποία επιχειρηματίες, αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σπεύδουν κάθε χρόνο για να καταγράψουν και αποκωδικοποιήσουν τα «μελλούμενα» της ολοένα διευρυνόμενης αγοράς διακοπών.

Η μη ακύρωση της ITB (όπως πολλοί φοβόντουσαν) ήταν το πρώτο σημάδι που αξιολογείται ως καλός οιωνός από τους παράγοντες του χώρου. Κυρίως επειδή εκπέμπει μηνύματα συσπείρωσης και αποφασιστικότητας του τουριστικού κόσμου να διαχειριστεί με σύνεση την κατάσταση.

Πράγμα διόλου αυτονόητο, αν κρίνει κανείς από τη γειτονική Ιταλία, όπου ο πανικός μοιάζει να είναι το όχημα στο οποίο πολλοί δείχνουν διατεθειμένοι να σκαρφαλώσουν σε πρώτη ευκαιρία.

Η μετανάστευση του ιού στην Ευρώπη διαμορφώνει σκηνικό αβεβαιότητας στον χώρο του τουρισμού παγκοσμίως καθώς αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Μιλώντας στο Euro2day.gr ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκφράζει την εκτίμηση πως, για πρώτη φορά, το τουριστικό... μαντείο της ΙΤΒ δεν θα βοηθήσει να ξεδιαλύνει το ομιχλώδες τοπίο.

«Η φετινή ΙΤΒ θα είναι μια έκθεση σκεπτικισμού της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς καθώς είναι η πρώτη φορά που καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη πανδημία», σημειώνει ο επικεφαλής της ΠΟΞ.

Μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις για ταξίδια προς Ελλάδα εμφανίζονταν πρακτικά ανεπηρέαστες, με εξαίρεση τη Σαντορίνη και την Αθήνα, οι οποίες κατέγραφαν ακυρώσεις από τις ασιατικές αγορές. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρουν στο Euro2day.gr παράγοντες του χώρου, οι οποίοι επικαλούνται την πιο πρόσφατη εικόνα των κρατήσεων, μέχρι χθες.

Η αγορά των προκρατήσεων (early bookings) κινούνταν με άνοδο, ιδιαίτερα από τη βρετανική αγορά. Σημαντική αύξηση, την ίδια στιγμή, φερόταν να καταγράφουν οι προκρατήσεις από τη Ρωσία. Εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες του χώρου, άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας πως οι Ρώσοι που θα έλθουν στην Ελλάδα ίσως προσεγγίσουν το 1 εκατ. επισκέπτες, για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία.

Έντονο προβληματισμό, την ίδια στιγμή, προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία, η οποία αποτελεί βασική αγορά του ελληνικού τουρισμού αλλά και κύριο προορισμό των Ελλήνων, άρα και βασική πελατεία ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων και αεροπορικών εταιρειών.

Έμπειροι παράγοντες του χώρου, ωστόσο, αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά πρόωρο να γίνει λόγος για πιθανές επιπτώσεις στις κρατήσεις από Ιταλία για το φετινό καλοκαίρι. Κι αυτό, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, καθώς οι Ιταλοί κάνουν τις κρατήσεις τους περίπου 40 μέρες πριν ταξιδέψουν. Υπενθυμίζουν, παράλληλα, πως η τρέχουσα περίοδος δεν είναι αυτή που προτιμούν οι Ιταλοί για τις κρατήσεις τους.

Ενώ, όμως, η μέχρι στιγμής εικόνα των κρατήσεων εμφανίζεται καθησυχαστική, διάχυτη είναι η ανησυχία για ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η απειλή εντός ντόμινο αρνητικών εξελίξεων θα ήταν ορατή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΠΟΞ Γρ. Τάσιο, στην περίπτωση που η εξάπλωση του κορωνοϊού προσλάμβανε τον χαρακτήρα πανδημίας. Κάτι που όλοι απεύχονται.

Κάτι τέτοιο, σημειώνει, θα επηρέαζε άμεσα τα ταξίδια στην Ευρώπη, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις. «Ελπίζουμε να μην οδηγηθούν οι Ευρωπαίοι στην απόφαση να μην ταξιδέψουν» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ποιο είναι, όμως, το πιθανότερο σενάριο για την εξέλιξη της κατάστασης τις επόμενες εβδομάδες και πώς προετοιμάζονται οι επιχειρηματίες του χώρου, ρωτήσαμε τον Γρ. Τάσιο. «Κάνουμε τον σταυρό μας γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελίσσεται η κατάσταση από μέρα σε μέρα» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ο ίδιος αναφέρει πως η πορεία των χρηματιστηρίων αποτυπώνει την ανησυχία στις διεθνείς αγορές. Για να συμπληρώσει με έμφαση πως σε ένα απευκταίο ενδεχόμενο πανδημίας, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα καθώς το 30% του ΑΕΠ της συνδέεται με τον τουρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v