Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φαβορί και αουτσάιντερ στον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Επτά εγχώρια και διεθνή επενδυτικά σχήματα «κλειδώνουν» τη συμμετοχή τους. Άλλα δύο διερεύνησαν το ενδεχόμενο διεκδίκησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σήμερα, εκτός απρόοπτου, αναμένεται η υποβολή των προτάσεων.

Φαβορί και αουτσάιντερ στον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Επτά ελληνικά και διεθνή επενδυτικά σχήματα θεωρούνται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν στην πρώτη μη δεσμευτική φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ άλλοι δύο με τρεις ξένοι επενδυτές διερεύνησαν το ενδεχόμενο να υποβάλουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εντούτοις κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διεκδικήσουν το 66% της πωλούμενης επιχείρησης.

Εκτός απρόοπτου, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι σήμερα στις 5 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών, το ΤΑΙΠΕΔ τροποποίησε την πρόσκληση επιτρέποντας την ηλεκτρονική αποστολή των προτάσεων για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Ωστόσο, έως τις 24 Απριλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι να αποστείλουν και τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Κάτι που οδηγεί πολύ πιο μακριά την αξιολόγηση των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα και όπως αναφέρουν πληροφορίες, βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil. Οι τρεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, με δυναμική συμμετοχή στην παραγωγή και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στη λιανική κι εμπορία φυσικού αερίου, φέρονται από τα «φαβορί» που θέλουν να χτυπήσουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχοντας στο στόχαστρο τόσο τη χονδρεμπορική της δραστηριότητα, όσο και το χαρτοφυλάκιο των 409.000 νοικοκυριών κι επιχειρήσεων της θυγατρικής.

Δεδομένη θεωρείται και η εμφάνιση των Ελληνικών Πετρελαίων στον διαγωνισμό, με την εταιρεία να κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τα ΕΛ.ΠΕ, στο πλαίσιο και της επίτευξης των στόχων της απανθρακοποίησης, αποζητούν διέξοδο στο φυσικό αέριο. Τα αποτελέσματα της υποβολής προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα δείξουν και το αν ο πετρελαϊκός όμιλος κατέλθει μαζί με την Edison, τον εταίρο στην παραγωγή και προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, μέσω της Elpedison. Στο ενδεχόμενο που δεν συμμετέχει το κοινό σχήμα, τότε θεωρείται δεδομένη και η κάθοδος της Edison.

Ο όμιλος Κοπελούζου είναι επίσης από τους Έλληνες παίκτες που θα υποβάλουν μη δεσμευτική πρόταση για το 66% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τα σενάρια ήθελαν την κάθοδο στον διαγωνισμό με την τσεχική εταιρεία KKGG του Κάρελ Κόμαρελ.

Από τους διεθνείς πολυεθνικούς ομίλους, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσει η Shell, η οποία αν και το 2018 πούλησε τις συμμετοχές της στις θυγατρικές εταιρείες παροχής και διανομής αερίου της ΔΕΠΑ, εντούτοις επιστρέφει. Κι αυτό καθώς ο ενεργειακός όμιλος αναζητά διέξοδο στο φυσικό αέριο, στα επόμενα χρόνια της μεταβατικής περιόδου μέχρι την πλήρη απανθρακοποίηση.

Η ολλανδική Vitol είναι η άλλη ξένη εταιρεία, η οποία φέρεται να διεκδικεί τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η εταιρεία, υπενθυμίζεται ότι μαζί με την ενεργειακή κρατική επιχείρηση της Αλγερίας Sonatrach είχαν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛ.ΠΕ, αλλά τελικά δεν είχαν υποβάλει δεσμευτική προσφορά.

Στα αουτσάιντερ συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ουγγρική Met Energy Holding με έδρα την Ελβετία που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο και το trading φυσικού αερίου κι έχει παρουσία και σε Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Σλοβακία, αλλά και στην Ουκρανία, την Τουρκία και τη Σερβία.

Το ενδεχόμενο συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ έψαξε, λένε οι πληροφορίες, και η Power Global από το Κατάρ, γνώριμη τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα και από την προώθηση επενδυτικών σχεδίων για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κρήτης με τερματικό σταθμό LNG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v